Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Eroaako sijoittaminen arvo-osuustilillä ja osakesäästötilillä? Danske Bank vertaili alkuvuonna rakennettuja salkkuja

Jaa

Danske Bankin suomalaisasiakkaat ostavat pääasiassa samoja osakkeita arvo-osuus- ja osakesäästötileille. Suurin ero on, että osakesäästötileille osakkeita on ostettu laaja-alaisemmin kuin arvo-osuustilille. Yksittäisistä osakkeista Outokumpu on korkealla arvo-osuustilillä mutta ei osakesäästötilillä.

Osakesäästötilille uutta osakesalkkua rakentavat suomalaiset luottavat pääasiassa samoihin osakkeisiin kuin perinteisillä arvo-osuustileillä. Tämän vuoden kolmen ensimmäisen viikon aikana Danske Bankin suomalaisasiakkaat ovat ostaneet molemmille tileille eniten Nokiaa, Nestettä, Nordeaa ja Sampoa. Kymmenen eniten tileille ostetun osakkeen joukossa on yhteensä seitsemän samaa yhtiötä. Lisäksi osakesäästötileille on ostettu osakkeita aavistuksen laveammin kuin arvo-osuustileille, jossa eniten ostetut osakkeet ovat keränneet suuremman osan kaupoista.

Isoin poikkeus on Outokumpu, jota ostetaan nyt neljänneksi eniten arvo-osuustilille, mutta vasta yhdenneksitoista eniten osakesäästötilille.

”Eroista huolimatta osakesäästötilille ja arvo-osuustilille tehdyt kaupat ovat hyvin yhdenmukaisia, vaikka sijoittajat vasta rakentavat salkkujaan osakesäästötilille”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Naisten ja miesten sijoittamisessa osakesäästötilille on eroa yhtiöiden ja volyymin suhteen. Naisilla ostetuimpien osakkeiden joukosta löytyvät Wärtsilä ja Finnair Nesteen, Nokian ja Sammon lisäksi. Miehillä kärkeen nousevat myös Nordea ja Fortum.

”Huomioitavaa on, että miesten yleisimmistä ostokohteista kaikki löytyvät suurimpien yhtiöiden joukosta HEX25-indeksistä, kun taas naiset ovat etsineet tuottomahdollisuuksia myös pienempien pörssiyhtiöiden joukosta.”

Danske Bankissa osakesäästötilille tehtävät kaupat maksavat 2 euroa toimeksiantoa kohti maaliskuun loppuun asti.

Hajauttaminen tärkeää

Danske Bankissa myös osakesäästötilillä ulkomaisten osakkeiden määrä on suuri, sillä pankin kaupankäyntipalkkiot ovat samat kaikilla markkinoilla. Osakesäästötilille ostetuista osakkeista jopa lähes puolet on tehty ulkomaisilla osakkeilla. Euromääräisesti sijoituksista kuitenkin noin 90 prosenttia on tehty suomalaisilla osakkeilla.

”Osakesäästötilin verotus eroaa arvo-osuustilistä tavalla, joka edellyttää sijoittajalle erilaista strategiaa. Ulkomaisissa osakkeissa osingoista peritään lähdeveroa, jolloin sijoittajan kannattaa etsiä ulkomailta osakkeita, jotka ovat todennäköisemmin kasvuyhtiöitä kuin osinkonimiä. Hajauttaminen ulkomaisiin osakkeisiin on silti hyvä strategia myös osakesäästötilillä”, Kivipelto sanoo.

Kivipellon mukaan sijoittajan kannattaa hajauttaa ostojaan osakesäästötilille myös ajallisesti.

”Osakkeiden ostamisen ajoitus juuri oikeaan hetkeen on hyvin vaikeaa. Siksi kannattaa valita yhtiö, johon uskoo pitkällä aikavälillä ja ostaa osakkeita useassa erässä. On tärkeää muistaa sijoittaa kärsivällistä rahaa – minun sijoitushorisonttini on pitkä, kymmeniä vuosia, eikä seuraavien kuukausien tai edes vuosien sisällä tapahtuvan kurssilaskun pitäisi aiheuttaa paniikkia”, Kivipelto sanoo.

Osakesäästötilin kautta ensimmäistä kertaa suoraan osakkeisiin sijoittavia Kivipelto muistuttaa perussäännöistä. Pitkällä aikavälillä hyvin sijoitettu osakesalkku tuottaa hyvin, mutta väliin voi mahtua myös pettymyksiä.

”Hyvästä pohjatyöstä huolimatta sijoituskohteena olevan yrityksen tilanne voi muuttua. Silloin osakkeesta voi olla järkevää luopua jopa tappiolla. Voin kuitenkin vain kuvitella, miten suuri prosessi tämä on sellaiselle, joka tekee aivan ensimmäistä osakeostoaan. Tappiolla myyminen ei kuitenkaan ole häpeä, vaan sitä sattuu ihan kaikille”, Kivipelto sanoo.

Lue blogista lisää senioristrategi Kaisa Kivipellon sijoitusvinkeistä osakesäästötilille.

Sijoitukset arvo-osuus- ja osakesäästötileille 1.-17. tammikuuta

Arvo-osuustili

Osuus ostoista

Osakesäästötili

Osuus ostoista

Nokia Oyj (FI)                               

11,8 %

Nokia Oyj (FI)

7,8 %

Neste Oyj                                    

5,9 %

Neste Oyj

6,3 %

Nordea Bank Abp (FI) EUR                     

4,6 %

Sampo Oyj A

6,0 %

Outokumpu Oyj                                

3,6 %

Nordea Abp EURFI

5,1 %

Sampo Oyj A                                  

3,5 %

Fortum Oyj

4,2 %

Nokian Renkaat Oyj                           

3,2 %

Wärtsilä Oyj

4,1 %

UPM-Kymmene Oyj                              

2,8 %

Nokian Renkaat

2,2 %

Kesko Oyj B                                   

2,7 %

TeliaCompanAB/FI

1,9 %

Fortum Oyj                                   

2,6 %

Konecranes Oyj

1,7 %

Kone Oyj B                                   

2,2 %

Kone Oyj B

1,7 %

Elisa Oyj A                                  

2,0 %

Outokumpu Oyj

1,6 %

Naisten ja miesten kaupat osakesäästötilillä

Yhtiö

Osuus naisten kaupoista

Yhtiö

Osuus miesten kaupoista

Neste Oyj

6,8 %

Nokia Oyj (FI)

8,2 %

Nokia Oyj (FI)

5,8 %

Sampo Oyj A

6,3 %

Sampo Oyj A

4,5 %

Neste Oyj

6,2 %

Wärtsilä Oyj

4,4 %

Nordea Abp EURFI

5,4 %

Finnair

4,2 %

Fortum Oyj

4,7 %

Consti Yhtiöt

4,0 %

Wärtsilä Oyj

4,0 %

Nordea Abp EURFI

3,3 %

Nokian Renkaat

2,2 %

TeliaCompanAB/FI

3,2 %

Kone Oyj B

1,8 %

Aspocomp Group

3,1 %

Konecranes Oyj

1,6 %

Tulikivi Oyj A

3,0 %

TeliaCompanAB/FI

1,6 %

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen, 050 326 9701, josi.tikkanen@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme