Etäopiskelu näkyy asumistarpeissa – monelle opiskelijallekin kelpaa väljempi asunto
Korona siirsi luennot verkkoon ja korkeakoulujen opiskelutiloja suljettiin opiskelijoilta. Opiskelijan kodeista tuli tärkein opiskelutila. Kun koko elämä keskittyy kotiin, pieni yksiö tai soluhuone voi tuntua ahtaalta. Siksi etätyöläisten tavoin monella opiskelijallakin heräsi kiinnostus lisäneliöihin.
Koronan myötä kansainvälisiä opiskelijoita saapui viime vuonna Suomeen tavallista vähemmän. Kansainvälisten opiskelijoiden kato jätti soluasuntoja vapaiksi, jolloin opiskelija-asuntoja oli tavallista enemmän tarjolla. Se avasi opiskelijoillekin mahdollisuuden väljempään asumiseen. Osa opiskelija-asuntoyhteisöistä tarjosi asukkailleen mahdollisuutta vuokrata koko soluhuoneisto itselleen pieneen lisähintaan.
”Kokeilut osoittivat, että opiskelijoillekin kelpaa lisätila. Opiskelija-asuntojen vuokrat ovat markkinahintoja edullisempia, joten niissä opiskelijabudjetillakin voi olla mahdollisuus lisähuoneeseen", selittää Suomen opiskelija-asunnot SOA:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu.
Etäopiskelu tullut jäädäkseen – mistä opiskelutilat?
Monessa korkeakoulussa etäopinnot jatkuvat tulevana syksynä ainakin osittain. Korkeakoulujen opiskelutilojen avaaminen riippuu tautitilanteesta ja tilojen käyttöön voi liittyä rajoituksia. Opiskelijoilla voi siis syksyllä olla jälleen edessä tilanne, jossa opiskelut ja muu elämä pakkautuvat samojen seinien sisään.
”Jos opiskelu samassa tilassa vaikkapa nukkumisen kanssa arveluttaa, kannattaa selvittää, josko paikallisesta opiskelija-asuntotarjonnasta löytyisi väljempiä vaihtoehtoja", Lehtoruusu vinkkaa.
Etäopiskelu ei ole vain korona-ajan ilmiö. Poikkeusolosuhteet ovat kirittäneet korkeakoulujen digiloikkaa ja jatkossa kasvava osa opinnoista tehdään etänä. Korkeakoulut pyrkivät tehostamaan tilankäyttöä ja myös opiskelutilat voivat joutua tulilinjalle. Missä siis tulevaisuudessa opiskellaan?
”Opiskelutapojen muutos voi heijastua opiskelijoiden asumistarpeisiin. Jos opiskelutiloja ei riitä kampuksilla, opiskelijat saattavat tarvita lisätiloja asuntoihin tai niiden yhteyteen", Lehtoruusu arvelee.
Asukkaiden yhteiset opiskelutilat ovat yksi vaihtoehto. Esimerkiksi Jyväskylän Kortepohjassa Soihdun opiskelija-asukkailla on yhteiset opiskelutilat Rentukka-talossa. Pahimman koronatilanteen ajan asukkaiden yhteistilat olivat korkeakoulujen opiskelutilojen tavoin suljettuina. Etäopiskelu on kuitenkin tullut jäädäkseen, joten asuntojen yhteyteen rakennetut opiskelutilat saattavat yleistyä tulevaisuudessa.
Lisätietoja
Lauri Lehtoruusu
Toiminnanjohtaja
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
lauri.lehtoruusu@rakli.fi
050 5737125
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lauri LehtoruusuToiminnanjohtaja
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Tietoja julkaisijasta
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry on opiskelija-asuntoyhteisöjen valtakunnallinen edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. SOA:n jäsenyhteisöt ovat yleishyödyllisiä säätiöitä, yhtiöitä, yhdistyksiä ja ylioppilaskuntia, joiden tavoitteena on tarjota opiskelijoiden toiveita ja tarpeita vastaavia asuntoja kohtuulliseen hintaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Selvitys: Todistusvalinnasta voi saada etua opiskelija-asuntohaussa24.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Todistusvalinnalla valittavat opiskelijat saavat tiedon opiskelupaikasta toukokuun loppuun mennessä. Pääsykokeiden kautta valittavat saavat tiedon vasta heinäkuussa. Todistusvalinnalla valittavat pääsevät opiskelija-asuntojen hakujärjestyksessä edelle ja ovat apajilla jo heinäkuussa vapautuviin asuntoihin.
Suomen kaunein opiskelijakoti löytyy Lappeenrannasta18.6.2025 12:33:06 EEST | Tiedote
Suomen kaunein opiskelijakoti -kilpailun voitti lappeenrantalaisen Viivi Topparin 40-neliöinen koti. Raati arvosti erityisesti värimaailmaa ja persoonallisuutta. Kilpailuun osallistui 82 opiskelijakotia eri puolilta Suomea.
Selvitys: Tältä näyttää asunnonhaku nuorten silmin – katso vinkit opiskelija-asuntohakuun17.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Opiskelija-asuntojen suurin kysyntähuippu ajoittuu kesään. Asunnon etsiminen tulisi aloittaa mahdollisimman pian, eikä omia mahdollisuuksia asuntoon kannata rajata turhan tiukoilla hakukriteereillä.
Opiskelijamäärä kasvanut nopeammin kuin opiskelija-asuntotarjonta – tarkista oman paikkakuntasi tilanne12.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Opiskelijamäärän kasvu on kiihtynyt 2020-luvulla. Kasvu on ollut niin nopeaa, ettei opiskelija-asuntotarjonta ole pysynyt perässä. Erityisryhmien investointiavustus on ollut keskeinen opiskelija-asuntojen rakentamisen ja perusparantamisen mahdollistaja. Avustusleikkausten myötä opiskelija-asuntorakentaminen voi tyssätä tai jäädä tauolle.
Opiskelija-asuntojen käyttöasteet kipusivat jälleen uuteen ennätykseen – opiskelija-asuntotilanteesta ennustetaan tiukkaa4.6.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Vuonna 2024 opiskelija-asuntojen käyttöaste oli yli 97 prosenttia. Se on korkein käyttöaste vuodesta 2016 alkaneella mittaushistorialla. Opiskelija-asuntojen kysyntää lisää opiskelijamäärän kasvu ja opiskelijoiden toimeentulotilanne. Tilannetta ei helpota investointiavustusten leikkaus, joka tyrehdyttää uusien opiskelija-asuntojen rakentamisen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme