Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Etäopiskelu näkyy asumistarpeissa – monelle opiskelijallekin kelpaa väljempi asunto

Jaa

Korona-aika herätti opiskelijoiden kiinnostuksen väljempiin asuntoihin, kun kodista tuli myös opiskelutila. Etäopiskelu on tullut jäädäkseen ja korkeakoulut karsivat tilankäyttöä. Siksi opiskelijat saattavat tulevaisuudessa kaivata isompia asuntoja ja asumisen yhteyteen tehdyt opiskelutilat voivat yleistyä.

Korona siirsi luennot verkkoon ja korkeakoulujen opiskelutiloja suljettiin opiskelijoilta. Opiskelijan kodeista tuli tärkein opiskelutila. Kun koko elämä keskittyy kotiin, pieni yksiö tai soluhuone voi tuntua ahtaalta. Siksi etätyöläisten tavoin monella opiskelijallakin heräsi kiinnostus lisäneliöihin. 

Koronan myötä kansainvälisiä opiskelijoita saapui viime vuonna Suomeen tavallista vähemmän. Kansainvälisten opiskelijoiden kato jätti soluasuntoja vapaiksi, jolloin opiskelija-asuntoja oli tavallista enemmän tarjolla. Se avasi opiskelijoillekin mahdollisuuden väljempään asumiseen. Osa opiskelija-asuntoyhteisöistä tarjosi asukkailleen mahdollisuutta vuokrata koko soluhuoneisto itselleen pieneen lisähintaan.  

”Kokeilut osoittivat, että opiskelijoillekin kelpaa lisätila. Opiskelija-asuntojen vuokrat ovat markkinahintoja edullisempia, joten niissä opiskelijabudjetillakin voi olla mahdollisuus lisähuoneeseen", selittää Suomen opiskelija-asunnot SOA:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu 

Etäopiskelu tullut jäädäkseen – mistä opiskelutilat? 

Monessa korkeakoulussa etäopinnot jatkuvat tulevana syksynä ainakin osittain. Korkeakoulujen opiskelutilojen avaaminen riippuu tautitilanteesta ja tilojen käyttöön voi liittyä rajoituksia. Opiskelijoilla voi siis syksyllä olla jälleen edessä tilanne, jossa opiskelut ja muu elämä pakkautuvat samojen seinien sisään. 

”Jos opiskelu samassa tilassa vaikkapa nukkumisen kanssa arveluttaa, kannattaa selvittää, josko paikallisesta opiskelija-asuntotarjonnasta löytyisi väljempiä vaihtoehtoja", Lehtoruusu vinkkaa.  

Etäopiskelu ei ole vain korona-ajan ilmiö. Poikkeusolosuhteet ovat kirittäneet korkeakoulujen digiloikkaa ja jatkossa kasvava osa opinnoista tehdään etänä. Korkeakoulut pyrkivät tehostamaan tilankäyttöä ja myös opiskelutilat voivat joutua tulilinjalle. Missä siis tulevaisuudessa opiskellaan? 

”Opiskelutapojen muutos voi heijastua opiskelijoiden asumistarpeisiin. Jos opiskelutiloja ei riitä kampuksilla, opiskelijat saattavat tarvita lisätiloja asuntoihin tai niiden yhteyteen", Lehtoruusu arvelee. 

Asukkaiden yhteiset opiskelutilat ovat yksi vaihtoehto. Esimerkiksi Jyväskylän Kortepohjassa Soihdun opiskelija-asukkailla on yhteiset opiskelutilat Rentukka-talossa. Pahimman koronatilanteen ajan asukkaiden yhteistilat olivat korkeakoulujen opiskelutilojen tavoin suljettuina. Etäopiskelu on kuitenkin tullut jäädäkseen, joten asuntojen yhteyteen rakennetut opiskelutilat saattavat yleistyä tulevaisuudessa. 

 

Lisätietoja 

Lauri Lehtoruusu
Toiminnanjohtaja
 
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry 
lauri.lehtoruusu@rakli.fi 
050 5737125

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Suomen opiskelija-asunnot SOA ryhttp://www.opiskelija-asunnot.fi

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry on opiskelija-asuntoyhteisöjen valtakunnallinen edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. Yhdistys valvoo opiskelija-asuntoyhteisöjen yleisiä ja yhteisiä etuja, edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä sekä edistää opiskelija-asuntopoliittisten tavoitteidensa toteutumista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Puusta pitkälle – Arkkitehtiopiskelijat suunnittelivat puusta asuntoja opiskelijatovereilleen24.8.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Puusta Pitkälle -julkaisu esittelee puurakenteisen opiskelija-asumisen ideakilpailun, joka järjestettiin Tampereella, Oulussa ja Aalto-yliopistolla vuosina 2019-2020. Kilpailun toteuttamisessa olivat mukana myös paikalliset opiskelija-asuntosäätiöt ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Julkaisu on vapaasti luettavissa ja ladattavissa täältä. Julkaisussa esitellään kolmen eri korkeakoulun voittoisat suunnitelmat. Lisäksi jutuissa vieraillaan Kuhmossa puuelementtitehtaalla ja selvitetään, miksi juuri opiskelija-asuntosäätiöt ovat puurakentamisen suunnannäyttäjiä: Esimerkiksi Suomen kaksi korkeinta puukerrostaloa ovat opiskelija-asuntokäytössä. Tampereen ideakilpailun voittanut suunnitelma on puolestaan jo valmisteilla. - Opiskelija-asuminen on puurakentamisen luonteva edelläkävijä. Opiskelijat arvostavat ekologisuutta ja puurakentaminen on yksi keino, jolla opiskelija-asuntoyhteisöt voivat tarjota ympäristöystävällistä asumista, SOA ry:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu toteaa.

Koronapandemia hiljensi opiskelija-asuntokysyntää – tulevan syksyn asuntotilanteesta tulossa vaihteleva23.6.2021 11:00:00 EEST | Tiedote

Opiskelija-asuntojen kysyntä laski vuonna 2020 osassa maata jopa yli kymmenen prosenttia. Varsinkin soluasuntoja oli viime syksynä hyvin tarjolla, koska koulut peruivat opiskelijavaihtoja ja kansainväliset tutkinto-opiskelijat lykkäsivät opintojen aloittamista. Ensi syksyksi tilanteen uskotaan normalisoituvan ainakin osassa maata, mutta moni korkeakouluista peruu vaihtojaksoja myös syksyltä.

Ilouutinen uusille opiskelijoille: opiskelija-asuntoja tarjolla hyvin29.6.2020 09:00:00 EEST | Tiedote

Opiskelijoiden pitkät asuntojonot ovat jokakesäinen vakiouutinen. Koronaepidemia on johtanut poikkeukselliseen tilanteeseen: opiskelija-asuntoja on tarjolla hyvin. Syynä on kansainvälisten opiskelijoiden kato. Osa korkeakouluista on jäädyttänyt opiskelijavaihdon ja osa englanninkielisistä tutkinto-ohjelmista käynnistyy etäopetuksena. Kansainväliset tutkinto-opiskelijat eivät välttämättä pääse muuttamaan Suomeen oleskelulupaprosessien ja matkustusrajoituksien takia, vaikka koulutus käynnistyisikin normaalisti. Tuoreen lakimuutoksen myötä opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä opiskeluvuotenaan, jos opiskelija ei voi aloittaa opintojaan pandemian takia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme