Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Etäopiskelu näkyy asumistarpeissa – monelle opiskelijallekin kelpaa väljempi asunto

Jaa
Korona-aika herätti opiskelijoiden kiinnostuksen väljempiin asuntoihin, kun kodista tuli myös opiskelutila. Etäopiskelu on tullut jäädäkseen ja korkeakoulut karsivat tilankäyttöä. Siksi opiskelijat saattavat tulevaisuudessa kaivata isompia asuntoja ja asumisen yhteyteen tehdyt opiskelutilat voivat yleistyä.

Korona siirsi luennot verkkoon ja korkeakoulujen opiskelutiloja suljettiin opiskelijoilta. Opiskelijan kodeista tuli tärkein opiskelutila. Kun koko elämä keskittyy kotiin, pieni yksiö tai soluhuone voi tuntua ahtaalta. Siksi etätyöläisten tavoin monella opiskelijallakin heräsi kiinnostus lisäneliöihin. 

Koronan myötä kansainvälisiä opiskelijoita saapui viime vuonna Suomeen tavallista vähemmän. Kansainvälisten opiskelijoiden kato jätti soluasuntoja vapaiksi, jolloin opiskelija-asuntoja oli tavallista enemmän tarjolla. Se avasi opiskelijoillekin mahdollisuuden väljempään asumiseen. Osa opiskelija-asuntoyhteisöistä tarjosi asukkailleen mahdollisuutta vuokrata koko soluhuoneisto itselleen pieneen lisähintaan.  

”Kokeilut osoittivat, että opiskelijoillekin kelpaa lisätila. Opiskelija-asuntojen vuokrat ovat markkinahintoja edullisempia, joten niissä opiskelijabudjetillakin voi olla mahdollisuus lisähuoneeseen", selittää Suomen opiskelija-asunnot SOA:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu 

Etäopiskelu tullut jäädäkseen – mistä opiskelutilat? 

Monessa korkeakoulussa etäopinnot jatkuvat tulevana syksynä ainakin osittain. Korkeakoulujen opiskelutilojen avaaminen riippuu tautitilanteesta ja tilojen käyttöön voi liittyä rajoituksia. Opiskelijoilla voi siis syksyllä olla jälleen edessä tilanne, jossa opiskelut ja muu elämä pakkautuvat samojen seinien sisään. 

”Jos opiskelu samassa tilassa vaikkapa nukkumisen kanssa arveluttaa, kannattaa selvittää, josko paikallisesta opiskelija-asuntotarjonnasta löytyisi väljempiä vaihtoehtoja", Lehtoruusu vinkkaa.  

Etäopiskelu ei ole vain korona-ajan ilmiö. Poikkeusolosuhteet ovat kirittäneet korkeakoulujen digiloikkaa ja jatkossa kasvava osa opinnoista tehdään etänä. Korkeakoulut pyrkivät tehostamaan tilankäyttöä ja myös opiskelutilat voivat joutua tulilinjalle. Missä siis tulevaisuudessa opiskellaan? 

”Opiskelutapojen muutos voi heijastua opiskelijoiden asumistarpeisiin. Jos opiskelutiloja ei riitä kampuksilla, opiskelijat saattavat tarvita lisätiloja asuntoihin tai niiden yhteyteen", Lehtoruusu arvelee. 

Asukkaiden yhteiset opiskelutilat ovat yksi vaihtoehto. Esimerkiksi Jyväskylän Kortepohjassa Soihdun opiskelija-asukkailla on yhteiset opiskelutilat Rentukka-talossa. Pahimman koronatilanteen ajan asukkaiden yhteistilat olivat korkeakoulujen opiskelutilojen tavoin suljettuina. Etäopiskelu on kuitenkin tullut jäädäkseen, joten asuntojen yhteyteen rakennetut opiskelutilat saattavat yleistyä tulevaisuudessa. 

 

Lisätietoja 

Lauri Lehtoruusu
Toiminnanjohtaja
 
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry 
lauri.lehtoruusu@rakli.fi 
050 5737125

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry



http://www.opiskelija-asunnot.fi

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry on opiskelija-asuntoyhteisöjen valtakunnallinen edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. Yhdistys valvoo opiskelija-asuntoyhteisöjen yleisiä ja yhteisiä etuja, edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä sekä edistää opiskelija-asuntopoliittisten tavoitteidensa toteutumista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Korona muutti opiskelijoiden asumistoiveita: toiveissa lisätila tai -huone4.7.2022 06:00:00 EEST | Tiedote

Yhä useamman opiskelijan toiveessa on lisätila tai -huone, käy ilmi Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n tuoreesta selvityksestä. Selvitys perustuu Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen keräämään Opiskelijabarometri-aineistoon. Vuosina 2019 ja 2022 kerätyt aineistot kertovat, miten opiskelijoiden asumistoiveet ovat muuttuneet korona-aikana. Tulokset kertovat, että yhä useampi yksinasuva toivoisi kaksiota ja pariskunnat kolmiota. Yksinasuvista jopa liki kolmannes valitsisi kaksion, ja kaksiota toivovien osuus on kasvanut yhdeksän prosenttiyksikköä koronapandemian aikana. Pariskunnista 38 prosenttia toivoo kolmiota, mikä on 14 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019. Vastaavasti kaksiota toivoo enää 45 prosenttia pariskunnista, kun osuus oli 63 prosenttia kolme vuotta aiemmin. Vastaukset liittyvät etäopiskelun yleistymiseen, arvioi Suomen opiskelija-asunnot SOA:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu: ”Etäopiskelu on tullut jäädäkseen. Kun koti on entistä enemmän myös pääasialline

Vuoden opiskelijapuutarhuri on Olivia Kuronen Lappeenrannasta28.6.2022 13:50:27 EEST | Tiedote

Vuoden opiskelijapuutarhuri 2022 löytyy Lappeenrannasta. Olivia Kuronen voitti opiskelija-asuntoyhteisöjen järjestämän Opiskelijapuutarhurit 2022 -kilpailun hienolla parvekepuutarhallaan. Kilpailun tuomarina toimineen puutarhatoimittaja Kati Jukaraisen vakuutti erityisesti, että pienessä tilassa oli lähdetty rohkeasti toteuttamaan hyötypuutarhaa: ”Kasveja oli yhdistelty monipuolisesti, esimerkiksi samettiruusut tomaattien kanssa olivat kiva idea. Kokonaisuus oli toteutettu tosi kauniisti. Pieni parveke on tarkoitettu myös oleskeluun, mutta sen yhteyteen oli rakennettu kaunis hyötypuutarha.” Kuroselle parvekepuutarhasta on sekä iloa että hyötyä: ”Puutarha merkitsee minulle ennen kaikkea viihtyisää parveketta. Parvekepuutarhan ei tarvitse olla heti täydellinen vaan sitä voi tuunata kesän mittaan. Tomaattien kasvua on piristävää seurata ja oman parvekkeen yrtit nostavat arkiruuan tasoa kummasti!" #Opiskelijapuutarhurit2022-kilpailussa etsittiin opiskelija-asuntojen asukkaiden hienoimpia k

Puusta pitkälle – Arkkitehtiopiskelijat suunnittelivat puusta asuntoja opiskelijatovereilleen24.8.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Puusta Pitkälle -julkaisu esittelee puurakenteisen opiskelija-asumisen ideakilpailun, joka järjestettiin Tampereella, Oulussa ja Aalto-yliopistolla vuosina 2019-2020. Kilpailun toteuttamisessa olivat mukana myös paikalliset opiskelija-asuntosäätiöt ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Julkaisu on vapaasti luettavissa ja ladattavissa täältä. Julkaisussa esitellään kolmen eri korkeakoulun voittoisat suunnitelmat. Lisäksi jutuissa vieraillaan Kuhmossa puuelementtitehtaalla ja selvitetään, miksi juuri opiskelija-asuntosäätiöt ovat puurakentamisen suunnannäyttäjiä: Esimerkiksi Suomen kaksi korkeinta puukerrostaloa ovat opiskelija-asuntokäytössä. Tampereen ideakilpailun voittanut suunnitelma on puolestaan jo valmisteilla. - Opiskelija-asuminen on puurakentamisen luonteva edelläkävijä. Opiskelijat arvostavat ekologisuutta ja puurakentaminen on yksi keino, jolla opiskelija-asuntoyhteisöt voivat tarjota ympäristöystävällistä asumista, SOA ry:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu toteaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme