Aluehallintovirasto

Etelä-Karjalan alueen asiakastiloja koskeva ns. turvavälimääräys kumotaan helpottuneen epidemiatilanteen vuoksi

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa päätöksen, jolla Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueen toimijoita on velvoitettu varmistamaan mahdollisuus asiakkaiden tai osallistujien välisten turvavälien säilyttämiseen sisä- ja ulkotiloissa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki 7.5.2021 jatkopäätöksen, joka velvoittaa Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla yksityisen ja julkisen sektorin toimijoita varmistamaan 31.5.2021 asti, että asiakkaiden tai osallistujien väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää erilaisissa asiakastiloissa eli että turvavälit voidaan säilyttää. Rauhoittuneen epidemiatilanteen vuoksi lain edellytykset määräykselle Etelä-Karjalan alueella eivät enää täyty, ja aluehallintovirasto kumoaa päätöksen 13.5.2021 alkaen alueellisen koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaisesti. Kymenlaakson alueella vastaava päätös on kumottu toukokuun alusta alkaen.

Ns. turvavälipäätös on edelleen voimassa Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla tällä hetkellä 31.5.2021 asti. Aluehallintovirasto seuraa epidemiatilanteen kehitystä jatkuvasti yhdessä sairaanhoitopiirien kanssa ja toimii tilanteen vaatimalla tavalla.

Ns. turvavälipäätökseen on liittynyt vaatimus kirjallisen suunnitelman tekemiseen siitä, miten toimija varmistaa lähikontaktien välttämisen tiloissa. Tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden ei tarvitse jatkossa tehdä tätä suunnitelmaa Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella.

Yleiset hygieniavaatimukset on edelleen huomioitava

Tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden täytyy kuitenkin edelleen huomioida tartuntatautilain pykälän 58 c mukaiset yleiset hygieniavaatimukset:

  • Asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen.
  • Asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet.
  • Tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan.
  • Asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Hygieniavaatimuksia on noudatettava niin kauan kuin väliaikainen tartuntatautilain pykälä 58 c on voimassa. Tällä hetkellä pykälä on voimassa 30.6.2021 saakka koko Suomessa. Hygieniavaatimukset koskevat hyvin laajasti eri toimijoita niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla - käytännössä lähes kaikkia sisä- ja ulkotiloja, joissa on asiakkaita tai osallistujia. Ravintoloita koskevista vastaavanlaisista velvoitteista säädetään erillisessä tartuntatautilain pykälässä 58 a.

Aluehallintovirasto muistuttaa, että epidemiatilanne voi yhä kääntyä huonompaan suuntaan viime viikkojen suotuisasta kehityksestä huolimatta. Rajoituksia puretaan siksi varovasti ja harkiten, ja jokaisen on omalta osaltaan edelleen tärkeä noudattaa voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia.

Lisätietoa:

Medialle:

  • aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, p. 0295 016 564 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti), etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Mellersta Österbotten befinner sig på epidemins basnivå - beslutet om restriktioner för sammankomster är i kraft i sjukvårdsdistriktet till och med 22 juni16.6.2021 15:16:57 EEST | Tiedote

Mellersta Österbottens regionala myndighetsarbetsgrupp för covid-19 har konstaterat att Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommuns område (Soite) övergår till coronaepidemins basnivå. Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands beslut om restriktioner för sammankomster är i kraft i området till och med tisdagen den 22 juni.

Beredskapskommittén i Södra Finland: Coronabegränsningarna luckras upp när situationen förbättras, viktigt att iaktta försiktighet för att undvika bakslag16.6.2021 13:23:44 EEST | Tiedote

Regionala beredskapskommittén i Södra Finland sammanträdde den 2 juni 2021 för att uppdatera bilden av coronavirusläget. I Södra Finland har coronasituationen som helhet förbättrats och begränsningarna luckras upp gradvis. I beredskapskommittén förtydligades vilka coronabeslut regionförvaltningsverket kan fatta och på vilka grunder till exempel beslut om sammankomstbegränsningar fattas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme