Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus etsii toimijoita kunnostamaan arvokkaita perinnebiotooppeja (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Helmi-elinympäristöohjelma käynnistyi keväällä 2020. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ennallistamalla ja suojelemalla arvokkaita elinympäristöjä, kuten perinnebiotooppeja ja lintuvesiä. Kunnostettavat kohteet valitaan tehtäviin luontokartoituksiin perustuen. Kunnostustoimet suunnitellaan yhteistyössä maanomistajien kanssa ja toimet voidaan kokonaisuudessaan rahoittaa Helmi-ohjelmasta.

Kuva umpeenkasvaneesta rantaniitystä, jota voisi kunnostaa Helmi-ohjelman puitteissa.
Kuva umpeenkasvaneesta rantaniitystä, jota voisi kunnostaa Helmi-ohjelman puitteissa.

Perinnebiotoopit ovat perinteisen, pienimuotoisen maatalouden aikaansaamia elinympäristöjä kuten rantojen ja kuivan maan niittyjä, hakamaita ja metsälaitumia. Ne ovat usein kasvaneet umpeen ja muuttuneet ominaispiirteiltään laidunnuksen ja niiton loputtua. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimialueella eri perinnebiotooppityyppien runsaus on suuri ja alueella tavattavat tyypit vaihtelevat pienistä kylien hakoista laajoihin rantaniitty- ja saaristokohteisiin.

Perinnebiotooppien kunnostus sisältää tyypillisesti pusikoiden raivausta, korkean kasvillisuuden niittoa ja aitaamista. Jatkohoitona oleva laidunnus ja/tai niitto rahoitetaan pääasiassa ympäristösopimusten kautta.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen erityispiirre ovat useassa paikassa tavattavat laajat, perinnebiotooppeihin luettavat merenrantaniityt, jotka ovat erittäin tärkeitä vesi- ja rantalinnuille. Näiden alkukunnostus saattaa vaatia erityiskalustoa, kuten tarkoitukseen kehitettyjä ruovikonmurskaimia. Kohteiden saaminen laidunnuksen piiriin hyödyttää suuresti luonnon monimuotoisuutta, minkä lisäksi saadaan aikaan maisemallisesti erittäin näyttäviä paikkoja.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus etsii toimijoita perinnebiotooppien ja rannikon arvokkaiden lintuvesikohteiden kunnostamiseen. Erityisesti etsitään toimijoita seuraaviin toimiin:

  • pusikoiden alkuraivaus ja puuston harvennus
  • ruovikoiden murskaus ja muun kasvillisuuden niitto
  • aitaaminen
  • eläinten omistajia, jotka haluavat eläimiään laiduntamaan perinnebiotoopeille

ELY-keskus ottaa vastaan myös vinkkejä kunnostusta vaativista arvokkaista niityistä tai muista perinnebiotooppikohteista. Kohteiden hoitoon saamiseksi on ensiarvoisen tärkeää, että ne tulevat ELY-keskuksen tietoon. Asiantuntijamme tekevät arviointikäynnin mahdolliselle hoidettavalle kohteelle.

Otathan siis yhteyttä meihin, mikäli olet kiinnostunut toteuttamaan kunnostustoimia tai tiedät mahdollisia perinnebiotooppikohteita! Vastaamme mielellämme kysymyksiinne.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Robin Sjöblom, Luonnonsuojelun asiantuntija, Perinnebiotoopit, puh. 0295 027 764
Olli Autio, Lintuvesikoordinaattori, puh. 0295 027 775

Kuvat

Kuva umpeenkasvaneesta rantaniitystä, jota voisi kunnostaa Helmi-ohjelman puitteissa.
Kuva umpeenkasvaneesta rantaniitystä, jota voisi kunnostaa Helmi-ohjelman puitteissa.
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Skötsel- och användningsplanen för Natura 2000-området Kristinestads skärgård skickas ut på remiss och presenteras för allmänheten (Österbotten)31.1.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Skötsel- och användningsplanen för Natura 2000-området Kristinestads skärgård har beretts under åren 2021–2022. Planen har utarbetats i samarbete med en styrgrupp som bestående av städernas, mark- och vattenägarnas och andra intressentgruppers representanter. Skötsel- och användningsplanens mål är att trygga de naturvärden som står till grund för inrättandet av Natura 2000-området. Utöver detta främjar planen områdets kulturhistoriska värden och rekreationsvärden.

Kristiinankaupungin saariston Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelma lähetetään lausuntokierrokselle ja esitetään yleisölle (Pohjanmaa)31.1.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Kristiinankaupungin saariston Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelma on valmisteltu vuosien 2021–2022 aikana. Suunnitelma on laadittu yhteistyössä ohjausryhmän kanssa, johon on kuulunut kuntien, maa- ja vesiomistajien sekä muiden sidosryhmien edustajia. Tavoitteena on turvata Natura 2000 -alueen perustana olevia luontoarvoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme