Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut YVA-yhteysviranomaisen lausunnon Pirttikorven ylijäämämaiden sijoitusalueen ja materiaalipankin YVA-ohjelmasta (Etelä-Pohjanmaa)

Jaa

Seinäjoen kaupunki suunnittelee Pirttikorven alueella sijaitsevan nykyisen ylijäämämaiden sijoitusalueen ja materiaalien käsittely- ja kierrätysalueen laajentamista. Toimintaan kuuluu kierrätettävien materiaalien vastaanotto, käsittely ja toimittaminen uudelleen hyödynnettäväksi sekä hyödyntämiskelvottomien maa-aineksien loppusijoitus. Materiaalipankkitoimintaan varataan noin 11 hehtaarin kokoinen kenttäalue ja ylijäämämaiden loppusijoitusalueeksi enintään 20 hehtaarin alue. Ylijäämämaa-alueelle voidaan loppusijoittaa maa-aineksia enintään 3,3 miljoonaa kuutiota.

Hankkeesta vastaavan laatiman ympäristövaikutusten arviointiohjelman kuulemisessa jätettiin yhteysviranomaisena toimivalle ELY-keskukselle yhteensä 13 lausuntoa, mielipidettä ja asiantuntijakommenttia. Saatujen kannanottojen ja oman tarkastelun perusteella yhteysviranomainen katsoo, että arviointiohjelma kattaa lainsäädännön edellyttämät sisältövaatimukset.

Arviointiohjelmassa keskeisimmiksi hankkeen ympäristövaikutuksiksi on tunnistettu pintavesiin, ihmisten viihtyvyyteen ja ilman laatuun kohdistuvat vaikutukset. Yhteysviranomainen yhtyy näkemykseen ja edellyttää, että YVA-menettelyssä arvioidaan ilmastonmuutoksesta aiheutuvien voimakkaiden rankkasateiden vaikutus alueen vesitaseeseen ja hankkeesta aiheutuvaan kuormitukseen huomioiden hankealueelta johdettavien vesien määrä, laatu ja pintavesivaikutukset. Tehtävässä arvioinnissa tulee huomioida hankkeesta aiheutuvat pölyhaitat ympäröivälle luonnolle ja asutukselle sekä alueen ympäristössä sijaitsevat laajoihin suoalueisiin ja niiden virkistyskohteisiin aiheutuvat vaikutukset.

Arvioinnissa tulee tarkastella myös hankkeesta syntyviä kasvihuonepäästöjä ja niiden alueellista merkittävyyttä sekä erityisesti maa-ainesten loppusijoitusta suhteessa mm. kansallisiin jäte- ja kiertotalouden suunnitelmiin ja ohjelmiin sekä kansallisiin ja alueellisiin ilmastotavoitteisiin.

Arviointiohjelma ja ELY-keskuksen lausunto kokonaisuudessaan löytyvät osoitteesta

www.ymparisto.fi/pirttikorvenylijaamamaaYVA

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Elina Venetjoki, puh. 0295 016 403

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Vattenöversikt för juni: vattenstånden i åarna och insjöarna har sjunkit till typiska nivåer för tidpunkten (landskapen i Österbotten)4.7.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Under juni månad har vattenstånden i de österbottniska landskapens åar och insjöar sjunkit från god försommarnivå till typiska nivåer för tidpunkten. Som en följd av regnen i maj-juni steg vattenstånden lite mer än genomsnittet för tidpunkten, men det varma vädret som började vid midsommar har inneburit att vattenstånden har börjat sjunka en aning.

Kesäkuun vesitilannekatsaus: jokien ja järvien vesipinnat ovat laskeneet ajankohdan tyypillisille tasoille (Pohjalaismaakunnat)4.7.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Kesäkuun aikana pohjalaismaakuntien jokien ja järvien vesipinnat ovat laskeneet hyvältä alkukesän tasolta ajankohdan tyypillisille tasoille. Touko-kesäkuun vaihteen sateiden seurauksena vesipinnat nousivat jonkin verran ajankohdan keskimääräisiä tasoja suuremmiksi, mutta juhannukselta alkaneet lämpimät säät ovat aiheuttaneet vedenpintojen kääntymisen hienoiseen laskuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme