Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon elinkeinoelämällä sumeat talousnäkymät

Jaa

Helmikuussa julkistetun pk-barometrin mukaan Etelä-Savon yritysten talousnäkymät olivat alkuvuodesta melko hyvät, tosin hieman heikommat kuin maassa keskimäärin. Venäjän Ukrainassa aloittama sota on heikentänyt yritysten talousnäkymiä, jotka ovat nyt erittäin sumeat.

Erilaiset vientiin, tuontiin ja rahojen liikkumiseen liittyvät pakotteet sekä sodan seurauksena eri toimialoille syntyvät markkinahäiriöt muuttavat yritysten toimintaympäristöä voimakkaasti. Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vaikutukset ovat vasta alkamassa, eikä niiden kestosta ole tietoa. Kyseessä on ns. epäsymmetrinen shokki, joka vaikuttaa eri toimialoihin ja yrityksiin hyvin eri tavoilla. Eteläsavolaiset yritykset eivät ole kovin voimakkaasti riippuvaisia Venäjän markkinoista, mutta välilliset vaikutukset tuntuvat täälläkin.

Korona ja sota vaikeuttavat edelleen matkailu- ja ravintola-alojen lisäksi teollisuuden toimintaan muun muassa hintojen nousun, raaka-aineiden ja komponenttien saatavuuden heikkenemisen ja matkustusrajoitusten kautta. Osa tuotannollisista yrityksistä joutuu kasvattamaan raaka-aine- ja komponenttivarastojaan, joka toisaalta sitoo enemmän käyttöpääomaa toimintaan. Lisäksi epävarmuutta aiheuttaa Euroopan epävakaa turvallisuustilanne. Investointihankkeita on kuitenkin vireillä, ja sukupolvenvaihdosten ja yrityskauppojen odotetaan jatkuvan edelleen vireinä.

Kausityövoiman saatavuus askarruttaa

Majoitus- ja ravitsemisalalta on poistunut koronapandemian aikana paljon työntekijöitä kouluttautumaan muille aloille. Matkailualan kausityöpaikkojen täyttäminen tulee olemaan haastavaa. Samoin kausityövoiman saatavuus kotimaasta ja EU:n sisältä korostunee kesäkauden 2022 metsänhoitotöissä. Myös Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vaikutukset maa- ja puutarhatalouden kausityövoiman saantiin askarruttavat yrityksiä.

Metalliteollisuudessa on ollut vuosikausia vaikeuksia rekrytoida hitsaajia ja koneistajia. Rakennusalaa vaivaa koko maakunnassa pula osaavista toimihenkilöistä. Betonituoteteollisuus on noussut uudeksi alaksi, jossa on rekrytointivaikeuksia. Puunjalostusteollisuus on onnistunut saamaan tarvitsemansa työntekijät varsin hyvin, ehkä teollisuudenaloista parhaiten. Sosiaali- ja terveyspalveluissa määrällinen pula on suurta lähihoitajista ja sairaanhoitajista.

Tilastokeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön vuosittain toteuttaman Työvoiman hankinta toimipaikoissa -selvityksen mukaan Etelä-Savossa on ollut vähiten rekrytointivaikeuksia vuonna 2021. Näin on palattu koronaa edeltävään aikaan, sillä myös vuonna 2019 Etelä-Savossa oli rekrytointivaikeuksia vähiten Suomessa.

Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2022 -julkaisusta Etelä-Savon tiedot löytyvät sivulta 81.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ennakointiasiantuntija Merja Toijonen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 165, merja.toijonen(at)ely-keskus.fi

Yritysasiantuntija Kristiina Laatikainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 261, kristiina.laatikainen(at)ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon Natura 2000 -alueilla inventoidaan metsäisiä luontotyyppejä18.5.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Kesän 2022 aikana Etelä-Savon Natura 2000 -alueilla selvitetään, löytyykö alueilta suojelua vaativia metsäisiä luontotyyppejä. Inventoinnit kohdistuvat ensisijaisesti alueille, joiden toteutustapa valtioneuvoston päätöksessä on jokin muu kuin luonnonsuojelulaki. Etelä-Savossa pääpaino on Pihlajavedellä, mutta vähäisempiä selvitystarpeita on tunnistettu myös viidellä muulla Natura 2000-alueella, joita ovat Kyyvesi, Puulavesi, Lietvesi, Luonteri ja Kakonsalon järvialue.

Etelä-Savon ELY-keskuksen E-vastuualueen johtajan virkaa haki 23 henkilöä12.5.2022 11:31:50 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskuksen Elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueen johtajan virkaa haki määräaikaan 5.5.2022 mennessä 23 henkilöä. Kaksi hakijoista ei halunnut nimeään julkisuuteen. Virka täytetään enintään viiden vuoden määräajaksi 1.8.2022 alkaen. Nimityspäätöksen tekee työ- ja elinkeinoministeriö. Virkaan valittava vastuualueen johtaja toimii yhdessä muiden toimijoiden kanssa alueen elinvoiman edistäjänä, yritysten uudistumisen, kasvun ja kansainvälistymiskyvyn vahvistajana sekä työvoiman kohtaannon, osaamisen ja osaavan työvoiman saatavuuden edistäjänä. Johtaja johtaa vastuualuetta ja vastaa erityisesti ohjaavien ministeriöiden ja keskushallinnon virastojen kanssa sovittujen tulostavoitteiden saavuttamisesta.

Suojele harjuluonnon monimuotoisuutta - älä poimi, tallaa tai siirrä rauhoitettua kangasvuokkoa3.5.2022 09:21:02 EEST | Tiedote

Kangasvuokko on kevään ensimmäisiä kukkivia kasveja, jota voit päästä ihailemaan harjuilla ja kuivilla, valoisilla kankailla. Laji on rauhoitettu jo vuonna 1952, mutta rauhoituksesta huolimatta laji on vähentynyt. Viimeisimmässä Suomen lajien punaisessa kirjassa laji listattiin vaarantuneeksi. Asutuksen läheisyydessä kangasvuokkoa uhkaa rakentaminen, tallaaminen ja edelleen myös kasvien poiminen ja siirtäminen puutarhoihin. Luonnossa kasvavat kangasvuokot tulee jättää rauhaan yhteisesti ihailtaviksi.

Etelä-Savon vesienhoidon toimenpideohjelma vuoteen 2027 päivitetty – puhtaiden vesien säilyttäminen vaatii tekoja21.4.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Puhtaat vedet ja eliöstöltään rikas vesiympäristö takaavat turvalliset juoma- ja uimavedet ja hyvät kalavedet. Hyvästä veden laadusta hyötyvät niin alueen asukkaat kuin elinkeinotkin. Vesien tilan parantaminen ja ylläpitäminen vaatii tekoja, rahaa ja pitkäjänteisyyttä sekä hyvää suunnittelua. Valtioneuvosto on hyväksynyt vesienhoidon kolmannelle kaudelle vuoteen 2027 ulottuvat vesienhoitosuunnitelmat ja merenhoitosuunnitelman toimenpideohjelman.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme