Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon elinkeinoelämän näkymät ovat kehittymässä positiiviseen suuntaan

Jaa

Elinkeinoelämän kokonaisnäkymät ovat Etelä-Savossa puolen vuoden tähtäimellä neutraalit ja vuoden tähtäimellä positiiviset. Koronan vaikutukset jäivät Etelä-Savon yrityksille lievemmiksi kuin vielä viime syksynä odotettiin. Ensimmäisenä koronaepidemian ja siihen liittyvien rajoitusten haitat otti vastaan tapahtuma-ala ja siihen kiinteästi kytkeytyvät liiketoiminnot, kuten kuljetuspalvelut.

Myös majoitus- ja ravintola-ala sekä erilaiset henkilökohtaisia palveluja tuottavat yritykset joutuivat koronan takia sopeuttamaan toimintaansa. Palvelualojen paha notkahdus tasoittui pääosin kesää kohti mentäessä. Kotimaisten matkailijoiden suuri määrä ja vapaa-ajan asukkaiden selvästi pidempi kausi sekä lisääntynyt monipaikkainen työnteko paikkasivat palvelukysyntää viime keväänä ja kesänä, vaikka tulosodotuksista jäätiinkin. Tulevaan kesään asti odotetaan tilanteen olevan lähellä viimevuotista.

Maatalouden investoinnit vähenevät, metsäsektorilla vienti vetää

Maatalouden mittavat maidontuotannon investoinnit tullevat vähenemään lähitulevaisuudessa, sillä epävarmuus niin valtion kuin EU:n poliittisista päätöksistä hidastaa tilojen kehittämistä. Toinen keskeinen investointeja hidastava tekijä on heikko kannattavuus. Koronapandemian jatkuessa suurin riski maataloudessa on tuottajien sairastuminen tai heidän lähipiirissään ilmenneestä tartunnasta johtuvan karanteenin aiheuttama työvoimapula. Metsäsektorilla Etelä-Savon yksityismetsien hakkuuaikomukset kääntyivät viime vuonna Etelä-Savossa hyvän loppuvuoden ansiosta 15 %:n nousuun vuoden 2019 notkahduksen jälkeen. Alkuvuonna vientikauppa on käynyt jopa odotuksia paremmin, mutta huolta aiheuttaa rahtikustannusten nousu.

Teknologiateollisuus selvisi hyvin ja rakentamisvauhti on tasainen

Teknologiateollisuuden alalla Etelä-Savossa yrityskohtaiset erot korostuivat. Erityisesti globaaleista toimintaketjuista riippuvaisilla yrityksillä oli odotettua vähemmän vaikeuksia pandemiatilanteessa. Vaikka lomautuksia oli syksyllä 2020 käynnissä Etelä-Savossakin ja tuolloin näytti siltä, että osa yrityksistä voisi joutua turvautumaan myös irtisanomisiin, oli tilanne pelättyä parempi. Tilaukset kääntyivät jopa viime vuoden lopulla kasvuun. Myös tilauskanta vahvistui ja tarjouspyyntöjen määrä kasvoi.

Rakentamisen kokonaisvolyymi oli kasvussa vuoden 2020, ja maakunnan elinvoiman turvaaminen tarvitsee jatkuvaa rakentamista. Etelä-Savossa asuntorakentaminen pysyi tasaisena, noin 250 asunnossa vuositasolla. Liike- ja toimistorakentamisessa oli menossa hiljainen vaihe, mutta teollisuus- ja varastorakentamisessa näkyi yritysten investointihalukkuuden kasvu. Rakennusten korjausvelka on kasvanut matalan investointitason aikana ja korjausrakentamisen volyymi oli hienoisessa kasvussa. Julkiset hankkeet, asuntorakentamisen tasainen tarve, kasvava korjausrakentaminen ja teollisuus- ja varastorakentaminen pitävät jatkossakin yllä tasaista rakentamista Etelä-Savossa.

Mökkimatkailu vauhditti kauppaa

Päivittäistavarakaupan ja rautakaupan vuosi 2020 oli Etelä-Savossa vähintäänkin kohtuullinen. Mökkilomailun ja monipaikkaisen asumisenlisääntyminen paransi vähittäiskaupan ja rautakauppojen tilannetta ehkä jopa normaalikesää enemmän.

Matkailun vuosi 2020 oli hyvin poikkeuksellinen globaalin koronapandemian vuoksi.
Koronapandemia pysäytti kansainvälisen matkailun maailman laajuisesti. Kotimaan matkailu oli kuitenkin mahdollista kesällä 2020 ja Etelä-Savon ja Mikkelin seudun matkailukesä onnistui olosuhteisiin nähden hyvin kotimaan matkailijoiden ansiosta. Alueemme vahvuudet – mökkeily ja vetovoimaiset luontokohteet – koettiin turvalliseksi vaihtoehdoksi lomailla oman perheen ja ystävien kesken, mutta myös ravintolat saivat palvella asiakkaita kesän ajan, kunnes syksyllä nähtiin jälleen useita tartuntaryppäitä, jotka johtivat aukioloaikojen ja asiakasmäärien supistamiseen ja henkilöstön lomautuksiin. Kotimaan matkailu ei pystynyt paikkaamaan kansainvälisten matkailijoiden, tapahtumien ja kokousasiakkaiden puuttumista.

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia tarvitaan

Sosiaali- ja terveysalalla työvoiman kysyntä ylittää Etelä-Savossa ammattitaitoisen työvoiman tarjonnan. Lääkäreistä, sosiaalityöntekijöistä ja puheterapeuteista on pulaa koko maakunnassa. Sote-alalla, jossa suuria ammattiryhmiä ovat lähihoitajat ja sairaanhoitajat, uuden työvoiman kysyntää lisää sekä mittava eläköityminen että hoitajamitoituksen kiristyminen. Ammattitaitoisista hitsaajista ja koneistajista on pulaa. Myyjän ammatissa ylitarjonta on suurta ja kasvaa koko maakunnassa. Toimistotyöntekijöiden kysyntä on edelleen supistuva ja osaamisen laaja-alaisuuden vaatimus kasvava. Nuoria putkiasentajia ja sähköasentajia on paljon työttömänä.

Rekrytointivaikeuksista kärsi vuoden 2020 aikana Etelä-Savossa 42 % (v. 2019 38 %) rekrytoivista toimipaikoista. Koko maan keskiarvo oli 40 %. Etelä-Savon sijoitus on usean alueen kanssa jaettu 9. sija. Tiedot selviävät työ- ja elinkeinoministeriön ja Tilastokeskuksen tuottamasta raportista Työvoiman kysynnän ja osaamistarpeiden näkymät.

Etelä-Savon tiedot löytyvät Alueelliset kehitysnäkymät -julkaisusta sivulta 199 alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Juha Pulliainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 162

Ennakointiasiantuntija Merja Toijonen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0400 012 179

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Perinnemaisemien maastokartoitukset jatkuvat ja kunnostuksia aloitellaan Etelä-Savossa18.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Perinnemaisemien maastokartoitukset ja kohteiden kunnostusten suunnittelu eri puolilla Etelä-Savoa jatkuvat tulevana kesänä. Työt ovat osa valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa, jota Etelä-Savon ELY-keskus toteuttaa omalla alueellaan. HELMI-ohjelman tavoitteena on pysäyttää Suomen luonnon köyhtyminen ja kunnostaa vuoden 2023 loppuun mennessä 15 000 hehtaaria perinnebiotooppeja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme