Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon ELY-keskus sijoitti maakunnan kehittämiseen 34 miljoonaa euroa vuonna 2022

Jaa
Etelä-Savon ELY-keskus myönsi vuonna 2022 maakunnan yrityksille yrityksen kehittämisavustusta 3,4 miljoonaa euroa, maaseutuohjelmien yritystukia 2,9 miljoonaa euroa, maaseudun kehittämishankeisiin 2,1 miljoona euroa, maatilojen investointiavustuksiin, korkotukilainoihin, nuoren viljelijän aloitustukeen ja korkotukilainoihin yhteensä 6,2 miljoonaa euroa, työllisyyttä tukevien koulutuksen ja palvelujen hankintaan 12,7 miljoonaa, yritysten kehittämispalveluihin 0,5 miljoonaa ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) kehittämisrahoitusta 5,9 miljoonaa euroa.

Vuotta 2022 leimasi EU:n edellisen rahoituskauden päättyminen ja uuden alkaminen. Ylimenokausi mahdollisti yrityksen kehittämisavustushakemusten jättämisen vasta maaliskuussa ja päätöksenteon alkamisen marraskuussa. Euroopan sosiaalirahastoon tulleisiin uuden ohjelmakauden hakemuksiin ei viime vuonna voitu tehdä päätöksiä tietojärjestelmän valmistumisen viiveen vuoksi. Viive näkyy myös maksatuksessa. Ennakoita pystyttiin maksamaan loppuvuodesta, mutta lopullista rahoitusta joutuu odottamaan parhaimmassakin tapauksessa pitkälle kevääseen.

Vihreä siirtymä näkyi yritys- ja maaseuturahoituksessa. Energiatehokkuus ja varsinkin aurinkoenergia kiinnostivat yrityksiä: näyttää siltä, että aurinkopaneeleita tulee nousemaan kuluvana vuonna maakunnan yritysten katoille melkoinen määrä.

ELY-keskus tuki työllisyyttä ja yrittäjyyttä hankkimalla työelämälähtöistä koulutusta ja työllisyyttä tukevia palveluja henkilöasiakkaille. Maahanmuuttajien kotoutumista edistettiin kotoutumis- ja kielikoulutuksilla. Työnhakijoiden työnhakua tuettiin ostamalla erilaisia valmennus- ja asiantuntijapalveluita.

Yrityksille myönnettiin kehittämispalveluja eli konsultointi- ja koulutuspalveluja hieman enemmän kuin aikaisempina vuosina. Suosituimpia palveluja olivat Analyysi -palvelu ja Kasvu, kansainvälistyminen ja uudistuminen -teeman konsultoinnit.

Euroopan sosiaalirahaston rahoitusta oli viime vuonna käytössä enimmäkseen ReactEU elpymisvälineen kautta. Rahoitusta myönnettiin digiosaamisen, yritysten muutoskyvykkyyden ja vihreän siirtymisen hankkeisiin. Yrityksiin kohdistuvissa hankkeissa näkyi vahvasti matkailu, hyvinvointiala ja digiosaamisen kehittäminen.

Uutena palveluna yrityksille on kansallinen pilotti, jossa pk-yritykselle tarjotaan rahoitusneuvontaa puhelimella, sähköpostilla ja teamsin kautta. Vuoden 2022 aikana palvelukanavan palveluja käytti yli 5000 yritystä ja yhteistyökumppania.

Liitteenä olevasta rahoituskatsauksesta selviävät tarkemmat tiedot vuonna 2022 myönnetystä rahoituksesta, tukisummat ja kenelle ja/tai mihin tarkoitukseen rahoitusta on myönnetty. Toisessa liitteessä on nostettu esiin yrityksiä, joille viime vuonna myönnettiin yrityksen kehittämisavustusta tai maaseutuohjelman yritystukea. Näiltä yrityksiltä voi kysyä lisätietoja ELY-keskuksen myöntämästä rahoituksesta ja yrityksen käynnistämästä kehittämishankkeesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Hannu Mars, p. 029 502 4271
Yksikön päällikkö Kalevi Pölönen, p. 029 502 6091
Yksikön päällikkö Kirsi Kosunen, p. 029 502 4056
Yksikön päällikkö Ilpo Lehtinen, p. 029 502 4217

Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Yritysten investointeihin sekä työllisyyden ja osaamisen kehittämiseen haettavana rahoitusta 177 miljoonaa euroa Itä-Suomessa2.3.2023 08:30:07 EET | Tiedote

Valtioneuvosto osoitti 16.2.2023 tekemällään päätöksellä rakennerahastojen myöntövaltuutta Etelä-Savoon 47 miljoonaa euroa, Pohjois-Karjalaan 54 miljoonaa euroa ja Pohjois-Savoon 76 miljoonaa euroa, yhteensä 177 miljoonaa euroa. Etelä-Savon ELY-keskus on avannut ja avaa useita hakuja yrityksille, kuntatoimijoille, elinkeinoyhtiöille ja kehittäjille investointien, työllisyyden, osaamisen ja kehittämisen vauhdittamiseksi Itä-Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme