Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savoon uusia luonnonsuojelualueita 940 hehtaaria

Jaa

Etelä-Savon ELY-keskus toteutti vuonna 2020 luonnonsuojeluohjelmia yhteensä noin 940 hehtaaria. Valtiolle hankittiin luonnonsuojelutarkoituksiin 210 hehtaaria ja yksityismaan luonnonsuojelualueita perustettiin 730 hehtaaria. Suojelutoimet kohdistuivat yhteensä 57 kiinteistöille ja perustuivat maanomistajien kanssa tehtyihin sopimuksiin. Maanomistajille maksettuihin kauppahintoihin ja korvauksiin käytettiin yhteensä noin 5,96 miljoonaa euroa.

Koivuvaltaista vanhaa metsää, METSO-ohjelman kohde Mäntyharjussa Koivurinteen tilalla. Kuva: Arto Hyvärinen
Koivuvaltaista vanhaa metsää, METSO-ohjelman kohde Mäntyharjussa Koivurinteen tilalla. Kuva: Arto Hyvärinen

Alueiden kokonaismäärästä Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelman (METSO-ohjelma) kohteita oli 551 hehtaaria. METSO-ohjelman toteutuksessa suojelun painopisteenä olivat runsaslahopuustoiset kangasmetsät (331 ha), puustoiset suot ja soiden reunametsät (49 ha) sekä lehdot (14 ha). Uudessa Helmi-elinympäristöohjelmassa suojeltiin soita ja soiden reunametsiä 292 ha. METSO- ja Helmi-ohjelmien lisäksi Natura 2000 –verkostoon kuuluvia alueita suojeltiin 100 hehtaaria.

Helmi-ohjelman soidensuojelu täydentää METSO-ohjelman metsiensuojelua

METSO-ohjelman tavoitteena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja se tarjoaa maanomistajille mahdollisuuden suojella metsiään korvausta vastaan. Suojelu perustuu maanomistajien vapaaehtoiseen tarjontaan, heidän haluunsa suojella metsiään ja niiden luontoarvoja.

METSO-ohjelma on saanut Etelä-Savossa hyvän vastaanoton maanomistajilta. Vuosina 2008–2020 Etelä-Savon ELY-keskus on tehnyt maanomistajien kanssa yhteensä 380 METSO-suojelusopimusta. Ohjelmalla on suojeltu Etelä-Savossa metsää 5044 hehtaaria, mikä on noin 79 % ohjelmalle asetetusta tavoitteesta (6417 ha). Maakunnan metsätalousmaan pinta-ala on 1,24 milj. hehtaaria, josta METSO-ohjelman suojelutavoite on siis noin 0,5 %.

Vuonna 2020 METSO-ohjelman metsiensuojelua täydensi Helmi-ohjelman soidensuojelu. Suojelu on vapaaehtoista ja maanomistajat saavat siitä korvauksen. Osana Helmi-ohjelmaa suojellaan ensisijaisesti soidensuojelun täydennysehdotuksen kohteita, kaavojen suojeluvarauksessa olevia soita ja soidensuojelualueiden laajennuksia. Tärkeää on suon vesitalouden luonnontilaisuus tai sen kaltaisuus. Suoluonnon helmien helmiä ovat rehevät korvet ja letot.

ELY-keskus toivoo maanomistajien tarjoavan luonnon monimuotoisuudelle arvokkaita soita ja metsiä suojeltavaksi osana Helmi- ja METSO-ohjelmia. ELY-keskuksella on METSO-ohjelmassa melko kattavasti yhteistyösopimukset eri metsäorganisaatioiden kanssa. Metsänomistaja voi siten selvittää mahdollista suojeluasiaa myös metsäammattilaisen avustuksella. Metsäammattilaiset avustavat tarvittaessa myös suojeluhakemuksen tekemisessä. Lisätietoa METSO-ohjelmasta löytyy Metsonpolku-verkkosivulta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

METSO-ohjelma: Luonnonsuojeluasiantuntija Markku Heikkinen, p. 0295 024 175
Helmi-ohjelman soidensuojelu: Luonnonsuojeluasiantuntija Tiina Hämäläinen, p. 0295 024 112
Luonnonsuojeluohjelmat ja Natura 2000 -verkosto. Luonnonsuojeluasiantuntija Pasi Ryhänen, p. 0295 024 229

sähköpostiosoitteet muotoa: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Koivuvaltaista vanhaa metsää, METSO-ohjelman kohde Mäntyharjussa Koivurinteen tilalla. Kuva: Arto Hyvärinen
Koivuvaltaista vanhaa metsää, METSO-ohjelman kohde Mäntyharjussa Koivurinteen tilalla. Kuva: Arto Hyvärinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Juhannusviikon levätilanne Etelä-Savossa on yleisesti melko rauhallinen, mutta sinilevämäärät lisääntymässä24.6.2021 14:51:39 EEST | Tiedote

Sinileväesiintymien määrä Etelä-Savon vesistöissä on yleisesti vielä melko vähäinen. Levähavaintojen ja yleisöilmoitusten määrä on kuitenkin kasvanut loppuviikkoa kohden. Runsaita sinileväesiintymiä on tavattu tietyissä osissa suuria vesistöjä kuten Saimaalla Haukivedellä ja Puruvedellä. Lähes joka toisella levähavaintoverkon havaintoasemalla oli havaittavissa sinilevää.

Lomautettuja Etelä-Savossa viidesosa vuodentakaisesta22.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Savossa oli toukokuun lopussa työttömänä 5 970 henkilöä lomautetut mukaan lukien. Työttömien määrä on lähes 2 900 henkilöä vuodentakaista pienempi. Lomautettujen määrä on laskenut huomattavasti vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Lomautettuja oli toukokuun lopussa 500 eli 2 300 henkilöä vähemmän kuin vuosi sitten. Koko maassa lomautettuja oli 41 200. Määrä on laskenut neljäsosaan vuodentakaisesta.

Perinnemaisemien maastokartoitukset jatkuvat ja kunnostuksia aloitellaan Etelä-Savossa18.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Perinnemaisemien maastokartoitukset ja kohteiden kunnostusten suunnittelu eri puolilla Etelä-Savoa jatkuvat tulevana kesänä. Työt ovat osa valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa, jota Etelä-Savon ELY-keskus toteuttaa omalla alueellaan. HELMI-ohjelman tavoitteena on pysäyttää Suomen luonnon köyhtyminen ja kunnostaa vuoden 2023 loppuun mennessä 15 000 hehtaaria perinnebiotooppeja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme