Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savossa tehty muutamia sinilevähavaintoja

Jaa
Tämänhetkinen sinilevätilanne on rauhallinen Etelä-Savossa. Virallisista seurantapaikoista Launialan uimarannalla sekä Pitkäjärven uimarannalla Mikkelissä on havaittu hieman sinilevää. Kansalaishavaintoja sinilevästä on tehty muutamia.

Sinilevähavaintojen määrä on Etelä-Savossa laskenut edelliseen viikkoon (viikko 28) verrattuna. Kansalaishavaintoja sinilevästä on tehty Savonlinnassa Puruvedellä, Pieksämäellä Hiidenlammella sekä Puumalassa Pihlajavedellä.

Sinilevän määrää sääteleviä tekijöitä ovat erityisesti lämpötila sekä saatavilla olevat ravinteet. Myös tuuli voi hajottaa esiintymiä. Sinilevien määrä voi vastata olosuhteiden muutokseen nopeastikin, sillä ne ovat bakteereja ja lisääntyvät jakautumalla. Näin ollen sinilevätilanne voi vaihdella paljonkin viikoittain ja omien lähivesistöjen levätilannetta kannattaa seurata aktiivisesti.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen. Siitepöly voi helposti muistuttaa sinilevää, mutta levästä poiketen siitepölyä esiintyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päällä.  

Sinilevän tunnistamisessa voi käyttää apuna keppi- tai lasitestiä. Jos levämassaa nostaa tikulla ja se hajoaa hippusiksi veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos se puolestaan jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Kun vettä seisottaa lasissa, sinilevä nousee pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Sinilevät voivat tuottaa myrkkyjä, vältä leväpitoisen veden käyttöä

Osa sinilevistä tuottaa myrkyllisiä tai haitallisia yhdisteitä. Levien aiheuttamiin oireisiin lukeutuvat mm. iho-oireet tai silmien ärsyyntyminen, pahoinvointi ja vatsan oireet, tai flunssan kaltaiset oireet. Jos vedessä havaitaan sinilevää, vettä ei tule käyttää juoma- eikä löylyvetenä. Runsasleväisessä vedessä uimista ja vedellä peseytymistä tulisi myös välttää. Veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä, jotka saattavat niellä vettä vahingossa. Leväisestä vedestä pyydettyä kalaa voi syödä, kun ne huuhtelee huolella ennen perkaamista. Jos epäilet sinileväoireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Etelä-Savon ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Etelä-Savon maakunnan alueella. Ilmoituksia havainnoista voi tehdä sähköpostiosoitteeseen elyesa.levaryhma@ely-keskus.fi. Poikkeuksellisen runsaista levähavainnoista voi toimittaa näytteen myös analysoitavaksi Etelä-Savon ELY-keskukseen.  
 
Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Harjoittelija Maria Immonen, Etelä-Savon ELY-keskus p. 0295 024 251, maria.immonen@ely-keskus.fi


Vesistöasiantuntija Pekka Sojakka, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 233, pekka.sojakka@ely-keskus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon isojen järvien tulvat jatkavat laajenemistaan30.4.2024 13:16:33 EEST | Tiedote

Mäntyharjun reitin isojen järvien (Puula, Kyyvesi ja Vuohijärvi) vedenpinnat jatkavat nousuaan ja niiden tulva-alueet laajenevat. Säännöstellyn Puulan vedenkorkeus on nousemassa harvinaisen korkealle tasolle toukokuun aikana. Vedenpinnan ennakoidaan nousevan nykyisestä korkeudestaan vielä 10–20 senttimetriä. Edellisen kerran Puula on tulvinut näin korkealle vuonna 2012, jolloin tulva muun muassa peitti alavat ranta-alueet alleen ja irrotti laitureita kiinnityksestään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye