Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto 2022: välitysliikkeiden valvontaa tehtiin viranomaisaloitteisesti ja asiakkaiden ilmoitusten perusteella

Jaa
Etelä-Suomen aluehallintovirasto (ESAVI) valvoi vuonna 2022 tehostetusti välitysliikkeiden vastuuhenkilöiden luotettavuutta sekä puuttui välitysliikkeiden virheelliseen toimintaan.

Valvontapäätöksillä puututtiin välitysliikkeiden virheelliseen toimintaan

Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tehtiin vuonna 2022 välitysliikkeistä yhteensä 196 ilmoitusta toiminnan epäkohdista. Virasto antoi vuonna 2022 yhteensä 84 välitysliikettä koskevaa valvontapäätöstä, joista annettiin 20 varoitusta ja kolme kieltoa harjoittaa luvanvaraista välitystoimintaa. Yhdelle välitysliikkeelle määrättiin 14 päivän toimintakielto, koska havaitut virheet olivat toistuvia. Tyypillisesti havaitut puutteet liittyivät välitysliikkeen tiedonantovelvollisuuteen ja tarjousmenettelyyn.

Päätöksissä käsiteltiin mm.

  • tiedonantovelvollisuuden puutteita rakennettavan omakotitalon välityksessä,
  • vuokralaisen luottotietojen selvittämistä,
  • tarjousmenettelyä sekä
  • välitysliikkeen velvollisuutta tehdä katselmus välitettävässä asunnossa paikan päällä.

Lisäksi päätöksillä selkiytettiin rekisteröitävän välitystoiminnan rajaa. Arvioinnin kohteena olivat asunnon myyntiin tai vuokraukseen liittyvät verkkoalustat, ulkomaankohteiden markkinointi Suomessa sekä lomaosakkeet. Etelä-Suomen aluehallintovirasto määräsi myös 5 000 euron uhkasakon välitysliikkeelle, joka jatkoi luvanvaraista välitystoimintaa, vaikka se oli poistettu välitysliikerekisteristä Lisäksi 44 tapauksessa Esavi kiinnitti välitysliikkeen huomiota virheelliseen toimintaan.

Välitysliikevalvonta perustuu asiakkaiden ilmoituksiin ja viranomaisaloitteiseen valvontaan, kuten valvontakampanjoihin. Jos aluehallintovirasto havaitsee liikkeen toimivan lain vastaisesti, voidaan liikkeelle määrätä varoitus, määräaikainen toimintakielto tai vakavimmissa tapauksissa poistaa liike välitysliikerekisteristä.

Välitysliikkeiden valvonta teki valvontakäyntejä välitysliikkeisiin yhteistyössä rahanpesulainsäädännön valvonnan kanssa. Valvontakäynneillä virasto selvitti alan uusia toimintatapoja, havaitsi lain vastaisia menettelytapoja ja kehotti liikkeitä korjaamaan virheellistä toimintatapaa.

Välitysliikkeiden luotettavuuden tarkastaminen

Välitystoimintaa harjoittavan välitysliikkeen tulee rekisteröityä aluehallintoviraston ylläpitämään välitysliikerekisteriin. Vuonna 2022 Etelä-Suomen välitysliikerekisteriin rekisteröityi uusia välitysliikkeitä 77 kappaletta ja rekisteristä poistui 62 liikettä. Yhteensä välitysliikerekisteripäätöksiä tehtiin 162. Vuoden 2022 lopussa rekisterissä oli 847 välitysliikettä. Kymmenen välitysliikettä poistettiin välitysliikerekisteristä vastoin liikkeen omaa tahtoa. Poistojen yleisin syy oli se, ettei liike ollut luotettava tai se ei ollut ilmoittanut uutta vastaavaa hoitajaa määräaikaan mennessä.

Rekisteröidyn välitysliikkeen tulee lain mukaan olla luotettava. Luotettavuutta arvioidaan liikkeen ohella myös sen vastuuhenkilöiden kautta. Velvoitteella halutaan turvata tarjotun välityspalvelun luotettavuutta ja asianmukaisuutta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto tarkasti valvontakampanjassa välitysliikkeiden vastuuhenkilöiden ajantasaisuutta. Vastuuhenkilöiden luotettavuutta tarkastettiin viranomaisaloitteisesti noin sadan henkilön osalta.

Markkinoinnissa virheitä energiatehokkuusluokan sekä asuintilojen pinta-alojen ilmoittamisessa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoi välitysliikkeiden markkinoinnissa erityisesti energiatehokkuusluokasta ilmoittamista sekä asuinpinta-alatietojen lainmukaisuutta. Pääasiassa valvonta kohdistui markkinointiin internetin myyntiportaaleissa. Virasto antoi valvonnan perusteella 38 korjauskehotusta välitysliikkeille.

Välitysliikkeessä välitystehtäviä suorittavien tulee olla liikkeen palveluksessa

Välitystehtäviä suorittavien henkilöiden tulee lain mukaan olla kyseisen välitysliikkeen palveluksessa. Näin halutaan turvata se, että liikkeen nimissä tapahtuva välitystoiminta on liikkeen valvonnassa. Virasto katsoi päätöksessään, ettei lain mukainen palveluksessa olo syntynyt välitysliikkeen käyttämän yhteistyösopimuksen perusteella. KHO pysytti päätöksessään (KHO 2022:33) Esavin päätöksen ja katsoi, että välitysliikelain palveluksessa olemisella on katsottava tarkoitetun välitysliikkeeseen työsuhteessa olevia ja liikkeen johtoon kuuluvia henkilöitä.

Valvontaa asiakkaiden sekä alan toimijoiden hyväksi

Aluehallintovirastot valvovat, että kiinteistönvälitysliikkeet ja vuokrahuoneiston välitysliikkeet noudattavat välitystoiminnassaan lakia ja hyvää välitystapaa. Näin aluehallihallintovirasto turvaa osaltaan lakien mukaiset palvelut välitysliikkeiden asiakkaille sekä yhtäläiset toimintamahdollisuudet alan toimijoille.

Lisää tietoa kiinteistön- ja vuokrahuoneiston välityksestä ja välitysrekisteristä löytyy aluehallintoviraston verkkosivustolta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
vaihde: 029 501 6000
ylitarkastaja Vilppu Elovaara +358 295 016 482

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Käsinhionta kärkisorvilla toi sakkoja työnjohtajalle ja yhteisösakon työnantajalle1.6.2023 11:15:07 EEST | Tiedote

Satakunnan käräjäoikeus on 30.5.2023 tuominnut satakuntalaisen metallialan yrityksen työnjohtajan 16 päiväsakkoon ja yhtiön 3000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa käsinhiontaa kärkisorvilla tehneen työntekijän hanska oli tarttunut hiottavana olleeseen akseliin. Työntekijä oli siis hionut sorvissa pyörivää kappaletta siten, että hän oli pitänyt hiomanauhaa molemmista päistä käsin samalla, kun akseli oli pyörinyt sorvissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme