Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta selvitystä lastensuojelun tilanteesta

Jaa
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on käynnistänyt Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lastensuojelun palvelujen riittävyyttä koskevan valvonnan ja pyytää osana valvontaa hyvinvointialueelta selvitystä tilanteesta. Aiempina vuosina viraston valvonta on kohdistunut Vantaan kaupunkiin sen lastensuojelun palveluissa havaittujen vakavien puutteiden vuoksi.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt 14.3.2023 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta selvitystä lastensuojelun palvelujen riittävyydestä tammi- ja helmikuulta 2023. Aluehallintoviraston aiempien vuosien valvontahavaintojen perusteella Vantaan kaupungilla on ollut puutteita lastensuojelun palvelujen järjestämisessä lain edellyttämällä tasolla.

Lastensuojelun palvelujen järjestämisvastuu on siirtynyt Vantaan kaupungilta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Aluehallintoviraston arvion mukaan tämä merkitsee Vantaan alueen lastensuojelun järjestämisessä sellaista muutosta, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lastensuojelun tilanne on kokonaisuutena arvioitava aluehallintovirastossa uudelleen. Aluehallintovirasto on ottanut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lastensuojelun tilanteen käsiteltäväkseen valvonta-asiana.

Aluehallintovirasto otti Vantaan kaupungin lastensuojelun valvontaansa sosiaalityöntekijöiden riittämättömyyttä koskeneen epäkohtailmoituksen seurauksena vuoden 2022 tammikuussa. Valvonta-asia johti uhkasakolla tehostettuun määräykseen (tiedote 7.10.2022: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69953758). Koska valvonta alkaa nyt hyvinvointialueeseen kohdistuvana valvonta-asiana, Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 13.3.2023 poistanut 28.9.2022 Vantaan kaupungille asettamansa uhkasakon. Virasto tiedottaa hyvinvointialueeseen kohdistuvan valvonta-asian päätöksestä myöhemmin, arviolta tämän vuodn aikana.

Lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä on lastensuojelulain nojalla keskeinen rooli lapsen oikeusturvan ja hyvinvointia tukevan kohtelun valvojana. Aluehallintovirasto ohjaa ja valvoo hyvinvointialueita sen varmistamiseksi, että lastensuojelun palveluja tarvitsevien lasten ja perheiden oikeudet toteutuvat sosiaalihuollon asiakaslaissa, sosiaalihuoltolaissa ja lastensuojelulaissa säädetyn mukaisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

sosiaalihuollon ylitarkastaja Jaana Lohvansuu
jaana.lohvansuu@avi.fi

sosiaali- ja terveydenhuollon valvontayksikön päällikkö Niina Väkeväinen
niina.vakevainen@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto epäilee potilasturvallisuuden vaarantuneen OYS:n nuorisopsykiatrian osastolla24.3.2023 08:08:19 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto teki 21.3.2023 ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin Oulun yliopistollisen sairaalan nuorisopsykiatrian osastolle. Käynnin taustalla olivat aluehallintoviraston vastaanottamat kantelut ja epäkohtailmoitukset koskien psykiatrisista häiriöistä kärsivien nuorten potilaiden hoidon järjestämistä ja toteuttamista Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme