Aluehallintovirasto

Etelä-Suomen valmiustoimikunta: Koronarajoituksia lievennetään epidemiatilanteen parantuessa, varovaisuutta tärkeää noudattaa takaiskujen välttämiseksi

Jaa

Etelä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 2.6.2021 päivittämään kuvaa koronavirustilanteesta. Etelä-Suomen alueella koronatilanne on kokonaisuutena parantunut ja rajoituksia lievennetään vähitellen. Valmiustoimikunnassa selkeytettiin sitä, mitä koronapäätöksiä aluehallintovirasto voi tehdä ja millä perustein esimerkiksi kokoontumisrajoituksista päätetään.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella koronatilanne on edelleen parantunut kesää kohti ja rajoituksia on päästy vähitellen lieventämään tai purkamaan myös pahimmilla epidemia-alueilla. Aluehallintoylilääkäri Anne Hiiri kertoi tilannekatsauksessaan, että päivittäiset ilmaantuvuusluvut ovat laskusuunnassa ja rokotukset etenevät hyvin. Vanhemmissa ikäryhmissä moni on saanut jo toisenkin rokotusannoksen.

Synkempiä sävyjä tilannekuvaan toi johtajaylilääkäri Sally Leskisen katsaus Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tilanteeseen, missä herkästi leviävä koronavirusmuunnos on aiheuttanut tartuntamäärien nopeaa kasvua vakavin seurauksin. Leskisen mukaan tilanne ollaan saamassa haltuun ja valmiustoimikunta totesi, että viruksen torjumiseksi tehdyistä toimenpiteistä on opiksi myös muille alueille. Nopeasti kasvaneet tartuntamäärät ovat esimerkki siitä, että virusmuunnokset ovat uhka alueiden epidemiatilanteelle ja viranomaisten rajoituksia ja suosituksia on edelleen tärkeää noudattaa, jotta takaiskuilta vältyttäisiin ja rajoituksia ei jouduta kiristämään uudelleen.

Koronarajoituksia lievennetään alueellinen epidemiatilanne huomioiden

Aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen kertoi Etelä-Suomen aluehallintoviraston voimassa olevista rajoituksista ja päätöksistä. Lisäksi hän taustoitti sitä, miten aluehallintovirasto tekee koronapäätökset ja mitä koronapäätöksiä aluehallintovirasto voi tehdä. Rajoitustoimet valmistellaan viranomaisten yhteistyössä hyödyntäen eri tahojen asiantuntemusta. Esimerkiksi julkisuudessa puhututtaneet päätökset kokoontumisrajoituksista aluehallintovirastot tekevät lainsäädännön ja alueellisen tartuntatautitilanteen perusteella. Alueellista tietoa saadaan sairaanhoitopiireiltä ja alueellisilta koronakoordinaatioryhmiltä. Lisäksi päätöksissä huomioidaan sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet sekä hallituksen hybridistrategia ja suunnitelma koronarajoitusten purkamisesta (ns. exit-suunnitelma).

– Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut 27.5. uuden ohjauksen kesäkuulle. Kokoontumisrajoitukset noudattelevat tätä ohjausta, mutta päätökset tehdään alueellisesti ja niissä huomioidaan tuorein tieto alueen epidemiatilanteesta. Ravintolarajoituksista aluehallintovirasto ei päätä, vaan niistä päättää hallitus valtioneuvoston asetuksella, Nikunen kertoo.

Tietoa voimassa olevista rajoituksista ja suosituksista sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin löytyy aluehallintoviraston verkkosivuilta. Verkkosivuilta löytyvät myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston koronatiedotteet ja koronarajoitukset selkokielellä.

Rajaturvallisuus halutaan varmistaa suunnitelmallisella yhteistyöllä

Nikusen johdolla valmiustoimikunta keskusteli myös hallituksen esityksestä uudeksi maahantulomalliksi. Apulaiskomentaja Jukka Lukkari Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoi tilannekuvasta ja varautumisesta kasvavien matkustajamäärien aiheuttamiin haasteisiin rajanylityspisteillä. Rajaturvallisuus halutaan varmistaa riittävällä, riskiperustaisella koronatestauksella ja kuntien sekä muiden viranomaisten suunnitelmallisella yhteistyöllä. Aluehallintovirasto tiedottaa mahdollisista rajanylityspaikkoja koskevista uusista päätöksistä erikseen.

Kokouksen lopuksi käsiteltiin muita alueellisen varautumistoiminnan ajankohtaisia asioita ja huoltovarmuuden tilannetta. Koronatilanne on vaikuttanut alueelliseen varautumiseen monin tavoin ja esimerkiksi maanpuolustuskursseja on jouduttu siirtämään. Kokouksissa kuultiin suunnitelmista korjausvelan purkamiseksi.

Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää alueellista turvallisuustilannekuvaa, toimia alueellisen varautumisen yhteensovittamisen sekä siihen liittyvän yhteistoiminnan ja tiedonvaihdon foorumina sekä edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua ja turvallisuusyhteistyötä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialue kattaa Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnat. Alueellisessa valmiustoimikunnassa ovat mukana maakuntien varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sijaishuollossa olevien lasten oikeudet suunnitelmallisen valvonnan kohteena 23.6.2021 10:23:26 EEST | Tiedote

Valvira järjestää yhteistyössä aluehallintovirastojen kanssa kolme lastensuojelun suunnitelmalliseen valvontaan liittyvää webinaaria. Tilaisuuksien tavoitteena on vahvistaa sijaishuollossa olevien lasten oikeuksien toteutumista, lapsen asioista vastaavien sosiaalityöntekijöiden osaamista rajoitustoimenpiteiden soveltamisessa ja valvonnassa sekä yhdenmukaistaa, edistää ja tukea sijaishuoltoyksikköjen valvontaa.

Personaldimensioneringen och gruppstorlekarna i de kommunala daghemmen har förverkligats väl23.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken och Valvira har gjort upp ett tillsynsprogram för småbarnspedagogiken. I enlighet med programmet inleddes systematisk tillsyn i början av året 2020. År 2021 granskas personaldimensioneringen och gruppstorlekarna i de kommunala daghemmen. Man övervakar att personaldimensioneringen är tillräcklig och att barngrupperna är av rätt storlek genom att granska de uppgifter kommunerna har uppgett om mängden personal i relation till antalet barn. Under vårens granskningar visade det sig att personaldimensioneringen och gruppstorleken på daghemmen har förverkligats väl enligt gällande lagstiftning.

Kunnallisten päiväkotien henkilöstömitoitus ja ryhmäkoko toteutuvat hyvin23.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot ja Valvira ovat laatineet varhaiskasvatuksen valvontaohjelman, jonka mukainen suunnitelmallinen valvonta aloitettiin vuoden 2020 alussa. Vuoden 2021 valvontakohteena ovat kunnallisten päiväkotien henkilöstömitoitus ja ryhmäkoko. Päiväkodin henkilöstömitoituksen riittävyyttä ja lapsiryhmien kokoa valvotaan tarkastamalla kuntien ilmoittamat tiedot henkilöstön määrästä suhteessa lasten määrään. Kevään tarkastelujaksoilla päiväkotien henkilöstömitoitus ja ryhmäkoko toteutuivat voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti hyvin.

Sammankomstbegränsningarna i Egentliga Tavastland och en del av Päijänne-Tavastland upphävs från och med 23 juni22.6.2021 14:15:00 EEST | Tiedote

Enligt lägesbilderna som coronasamordningsgrupperna som leds av sjukvårdsdistrikten har sammanställt har det epidemiologiska läget i Egentliga Tavastland lugnat sig och gått tillbaka till basnivån, liksom även i stora delar av Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt. Regionförvaltningsverket i Södra Finland upphäver sammankomstbegränsningarna i de här regionerna från och med 23 juni 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme