Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen valmiustoimikunta: Rokotuskattavuuden nostaminen edelleen tärkeää koronaepidemian torjunnassa

Jaa

Etelä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 8.10.2021 päivittämään kuvaa koronatilanteesta. Valmiustoimikunta keskusteli pandemian aikaisista kokoontumisrajoituksista myös esittävän taiteen näkökulmasta. Lisäksi käsittelyssä oli lintuinfluenssatilanne.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist avasi kokouksen kiittämällä kaikkia koronapandemian torjunnan eteen tehdystä merkittävästä työstä. Etelä-Suomessa on eletty epidemian painopistealueella.

– Osalle kansalaisista ja yrityksistä koronarajoitukset ja torjuntatoimet ovat olleet erittäin raskaita. Yhteisiä ponnisteluja tarvitaan siihen, miten hoidamme pandemia-ajan jättämät sosiaaliset, terveydelliset, psykologiset, kulttuuriset ja taloudelliset arvet. Jakautumista leireihin on kaikin tavoin torjuttava, Ekqvist sanoi.

Ajankohtainen koronatilanne

– Rokotuskattavuuden nousun myötä epidemiatilanne on helpottunut, ja viimeisimmät aluehallintoviraston asettamat kokoontumisrajoitukset päättyivät syyskuun lopussa. Koko Suomessa ovat kuitenkin edelleen voimassa tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset, joilla parannetaan asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisuutta, kertoi aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Nikunen esitteli lisäksi hallituksen uuden hybridistrategian toimeenpanoa. Päivitetyn strategian mukaan yhteiskunnan toiminnot ovat lähtökohtaisesti avoimia, mutta jos tilanne vaatii, kohdennettuja rajoituksia voidaan ottaa edelleen käyttöön. Tarkoituksena on, että kohdennetut rajoitukset ovat aiempaa rajatumpia niin kohteeltaan, sisällöltään, kestoltaan kuin alueeltaankin.

Koronan tilannekatsauksen Etelä-Suomen alueella esitteli apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen. Virusta esiintyy edelleen väestössä etenkin rokottamattomilla. Terveysturvallisuutta edistävät toimet, kuten esimerkiksi maskin käyttäminen, ovat siksi yhä tärkeitä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on kasvussa, ja tilanne herättää huolta sairaalahoidon resurssien riittävyydestä. Rokotuskattavuuden nostaminen on nyt tärkein tavoite.

Kulttuuri- ja tapahtuma-ala toivoo vuoropuhelua rajoituspäätösten valmistelussa

Esittävän taiteen näkökulmaa koronapandemian ajalta toi esiin Suomen kansallisoopperan ja -baletin tuotantojohtaja Timo Tuovila. Oopperassa ja laajemmin tapahtuma-alalla on tehty paljon toimenpiteitä henkilöstön ja yleisön turvallisuuden takaamiseksi. Tuovila korosti yhteistyön, vuoropuhelun ja kuuntelun merkitystä, jotta koronarajoituksista raskaasti kärsinyt tapahtuma-ala toipuu ja luottamus viranomaisten päätöksiin säilyy sekä palautuu. – Toiveenamme on, että esittävä taide ja tapahtuma-ala otetaan alusta lähtien mukaan päätöksentekoon ja käytännöllisten ohjeiden laatimiseen yhdessä poliitikkojen ja viranomaisten kanssa, Tuovila tiivistää.

Valmiustoimikunta totesi, että kulttuuri- ja tapahtuma-ala on toiminut pandemian aikana pääosin erittäin vastuullisesti. Kehittävää keskustelua viranomaisten toiminnasta ja yhteistyön tiivistämisestä on tärkeää käydä, jotta elinkeinonharjoittajien tarpeet huomioidaan niin hyvin kuin nopeasti muuttuvassa epidemiatilanteessa ja lain asettamilla reunaehdoilla on mahdollista. Kehittäminen on tarpeen niin koronakriisin kuin mahdollisten tulevienkin kriisien varalta.

Lintuinfluenssaa todettu Janakkalassa

Kokouksen lopuksi ympäristöterveydenhuoltoyksikön päällikkö, läänineläinlääkäri Elias Dahlsten teki katsauksen lintuinfluenssatilanteeseen ja kertoi viranomaisten yhteistyöstä taudin torjumiseksi. Tauti aiheuttaa linnuille korkeaa kuolleisuutta ja Ruokavirasto on rajoittanut siipikarjan sekä luonnonvaraisista linnuista saatavien tuotteiden siirtoja tartuntavyöhykkeellä. Tiedossa ei kuitenkaan ole uhkaa ihmisten terveydelle. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tiedottanut tilanteesta viimeksi 5.10.2021.

Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää alueellista turvallisuustilannekuvaa, toimia alueellisen varautumisen yhteensovittamisen sekä siihen liittyvän yhteistoiminnan ja tiedonvaihdon foorumina sekä edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua ja turvallisuusyhteistyötä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialue kattaa Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnat. Alueellisessa valmiustoimikunnassa ovat mukana maakuntien varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: tehokas kriisinhallinta edellyttää panostamista tilannekuvaan, johtamiseen ja viestintään22.10.2021 15:29:42 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 21.10.2021 päivittämään kuvaa koronan ja muiden ajankohtaisten turvallisuushavaintojen osalta. Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen kertoi toimikunnalle kriisin johtamisesta ja tilannekuvan ja viestinnän keskeisestä merkityksestä sen onnistumisessa.

Med anledning av covid-19-läget förordnar Regionförvaltningsverket i Södra Finland alla som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv att genomgå obligatorisk hälsokontroll21.10.2021 12:15:00 EEST | Tiedote

Bland dem som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv i Ärtholmen har under hösten 2021 diagnostiserats många coronavirussmittor som har orsakat omfattande och svårhanterliga smittkedjor. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förordnar alla arbetstagare vid varvet och dess underleverantörer att genomgå en obligatorisk hälsokontroll som kan innebära coronavirustest. Beslutet är i kraft från och med 21 oktober 2021 till slutet av januari 2022.

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan – toimitusjohtaja ja yhtiö tuomittiin sakkoihin21.10.2021 11:50:00 EEST | Tiedote

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi yhtiön toimitusjohtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja yhtiön 1000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi yhtiö tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 2250 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 28.9.2021.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää Helsinki Shipyard Oy:n telakalla työskenteleville pakolliset terveystarkastukset koronatilanteen vuoksi20.10.2021 11:15:00 EEST | Tiedote

Helsinki Shipyard Oy:n Hernesaaren telakan työntekijöiden keskuudessa on todettu syksyn 2021 aikana lukuisia koronavirustartuntoja, jotka ovat aiheuttaneet laajoja ja vaikeasti hallittavia tartuntaketjuja. Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikki telakan ja sen alihankkijoiden työntekijät osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, joka voi tarkoittaa koronatestiä. Päätös on voimassa 21.10.2021 alkaen tammikuun 2022 loppuun asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme