Etla: Kilpailun vapauttaminen lisäsi bussien kaukoliikennettä ja pysäytti hintojen nousun

Bussien kaukoliikenne on esimerkki toimialasta, jolla yritysten markkinoille tuloa on säädelty vahvasti niin Suomessa kuin muissakin maissa. Useat tutkimukset viittaavat siihen, että yritysten markkinoille tuloa ja kilpailua rajoittava sääntely tekee markkinoiden toiminnasta tehottomampaa ja hidastaa talouskasvua. Vuoden 2009 lopulla Suomessa astui voimaan uusittu joukkoliikennelaki, jonka seurauksena bussien kaukoliikenne avautui kilpailulle 10 vuoden siirtymäajalla. Lakimuutoksen vaikutukset alkoivat näkyä vuonna 2014, kun ensimmäiset vuorot siirtymäajan jälkeen vapautuivat kilpailulle.
- Bussien kaukoliikenteen avaamisella kilpailulle on ollut odotetunlaiset seuraukset. Tarjonta ja erityisesti kysyntä ovat kasvaneet huomattavasti, toteaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkija Nelli Valmari.
Lakimuutoksen myötä bussien kaukoliikenteen linjalupamallista luovuttiin. Liikennöitsijät ovat voineet siis sääntelyn vähennyttyä lisätä tarjontaa erityisesti niille reiteille ja vuoroille, joihin kohdistuu paljon kysyntää. Etlan tutkija Nelli Valmari huomauttaa kuitenkin, että kilpailun vapauttaminen on voinut samanaikaisesti moninkertaistaa tarjonnan ja kysynnän joillakin reiteillä, mutta samalla vähentää tarjontaa toisilla.
Kilpailun vapauduttua matkustusmäärät ovat kasvaneet huomattavasti: vuonna 2017 toteutuneita matkustajakilometrejä tilastoitiin 67 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014. Matkalippujen hintojen nousu on myös keskimäärin pysähtynyt ja vuonna 2018 kehitys on kääntynyt jopa laskuun. Matkalippujen hintojen muutokset ovat voineet kuitenkin olla vuorosta ja reitistä riippuen hyvinkin erilaisia.
- Hinnat ovat oletettavasti laskeneet niillä reiteillä, joilla on eniten potentiaalista kysyntää ja kilpailua eri liikennöitsijöiden välillä. Vastaavasti vähemmän suosituilla reiteillä hinnat ovat taas voineet nousta, Valmari sanoo.
Sääntelyn purkamisen lisäksi bussien kaukoliikenteen kilpailutilanteen muutokseen on voinut vaikuttaa myös alalla toiminut kartelli. Bussialalla vuosina 2010‒2015 voimassa ollut kartelli sulki uudet reittiliikennevuorot Matkahuollon matkapalvelujen ulkopuolelle ja eväsi näiltä rahdinkuljetusoikeudet rajoittaen alan kilpailua. Bussien kaukoliikenteen kilpailutilannetta on pitkään määrittänyt myös kilpailu VR:n kanssa. Bussiliikenteen vapautuminen kilpailulle onkin voinut vaikuttaa myös VR:n hintoihin, jotka laskivat vuonna 2018 alimmilleen sitten vuoden 2008.
Etlan selvityksessä tarkasteltiin bussien kaukoliikenteen muutoksia vuodesta 2006 vuoteen 2017 (matkalippujen hintojen osalta vuoteen 2018).
Valmari, Nelli: Bussien kaukoliikenteen avautuminen kilpailulle (Etla Muistio 82).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nelli ValmariTutkija
Puh:040 755 6950nelli.valmari@etla.fiTytti SulanderViestintäjohtaja, ETLA
Puh:040-505 1241tytti.sulander@etla.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Suomen kansainvälinen kilpailukyky junnaa, emme yllä kymmenen kärkeen – IMD:n listalla kärjessä Sveitsi, Singapore, Hongkong ja Tanska30.6.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Suomen kilpailukyky on palannut taaksepäin koronapandemiaa edeltävälle tasolleen. IMD:n kansainvälisessä kilpailukykymittauksessa Suomen sijoitus on tänä vuonna 14. Parannusta viime vuoteen on tullut yhden pykälän verran, mutta monissa muuttujissa näkyy Suomen viime vuosien heikko talouskehitys. Osa muuttujista on suhdanneluonteisia, mutta joukossa on myös huolestuttavaa rakenteellista heikkenemistä muun muassa koulutuksessa, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos.
Lyhyet sairauspoissaolot maksavat kunnille yli 130 miljoonaa euroa – Etlan tutkimus nostaa esiin maanantaipoissaolot ja kuntatyönantajien erot23.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään julkaiseman tutkimuksen mukaan lyhyet sairauspoissaolot aiheuttavat kunnallisille työnantajille merkittäviä kustannuksia. Enintään kymmenen päivän poissaolot muodostavat vuosittain yli puolet kokonaiskustannuksista. Vuonna 2021 työnantajakustannukset lyhyistä poissaoloista olivat 135 miljoonaa euroa. Lyhyet poissaolot painottuvat erityisesti alkuviikkoon, mutta sairauspoissaolojen yleisyydessä havaittiin suuria eroja kuntien ja organisaatioiden välillä.
Etla: Suomen tulevan kasvun ytimessä ohjelmistot, data ja brändit5.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Tulevaisuuden kasvu Suomessa perustuu yhä selvemmin ohjelmistoille, datalle, brändeille ja organisaatiopääomalle - eli ns. aineettomille investoinneille. Tänään julkaistun Etla-raportin mukaan parhain tulos ja korkein tuottavuus yrityksissä saadaan yhdistelemällä erilaisia aineettomia investointeja. Lisäksi tarvitaan laajempaa tietopohjaa aineettomista investoinneista sekä joitakin muutoksia nykyiseen innovaatiopolitiikkaan.
Tulevan kasvun avaimet kädessä – mutta ymmärrämmekö aineetonta pääomaa? (Linkki livestriimiin)5.6.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Aineettomat hyödykkeet ovat keskeisessä osassa taloudellisen arvon luomisessa ja yhteiskuntien hyvinvoinnissa. Aineetonta pääomaa ovat esimerkiksi brändit, data, patentit, ohjelmistot ja henkilö- ja organisaatiopääoma. Nykyinen ymmärryksemme aineettomista hyödykkeistä on kuitenkin puutteellinen. Millaisia vaikutuksia aineettomilla pääomilla on yritysten menestymiseen? Tai mikä aineeton pääoma selittää selvimmin menestystä? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on selvittänyt vastauksia näihin kysymyksiin monivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa. Etla järjestää nyt hankkeen päättävän loppuseminaarin, jossa kuullaan hankkeen kokoavia tuloksia. Paneelikeskustelussa mukana on myös brändien ja aineettoman pääoman huippuammattilaisia. Aika: Torstaina 5.6. klo 9.30–11.00 Paikka: Tapahtumastudio ELIEL, Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2 TAI Livestriimi Linkki livestriimiin Pääset seuraamaan tilaisuutta allaolevasta linkistä: Linkki livestriimiin Tilaisuuden ohjelma 09.30–09
Muistutuskutsu medialle: Tulevan kasvun avaimet kädessä – mutta ymmärrämmekö aineetonta pääomaa?3.6.2025 09:54:00 EEST | Kutsu
Aineettomat hyödykkeet ovat keskeisessä osassa taloudellisen arvon luomisessa ja yhteiskuntien hyvinvoinnissa. Aineetonta pääomaa ovat esimerkiksi brändit, data, patentit, ohjelmistot ja henkilö- ja organisaatiopääoma. Nykyinen ymmärryksemme aineettomista hyödykkeistä on kuitenkin puutteellinen. Millaisia vaikutuksia aineettomilla pääomilla on yritysten menestymiseen? Tai mikä aineeton pääoma selittää selvimmin menestystä? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on selvittänyt vastauksia näihin kysymyksiin monivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa. Etla järjestää nyt hankkeen päättävän loppuseminaarin, jossa kuullaan hankkeen kokoavia tuloksia. Paneelikeskustelussa mukana on myös brändien ja aineettoman pääoman huippuammattilaisia. Aika: Torstaina 5.6. klo 9.30–11.00 Paikka: Tapahtumastudio ELIEL, Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2 TAI Livestriimi Tervetuloa mukaan Tervetuloa seuraamaan tilaisuutta paikan päällä tai livestriimin kautta. Linkki livestriimiin Paikan pääl
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme