Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla vahvistaa tutkimustaan työn tulevaisuudesta – Joonas Tuhkuri palaa Etlan asiantuntijaksi

Jaa
Työn tulevaisuuteen ja teknologisiin ratkaisuihin keskittyvä tutkimus vahvistuu Etlassa, kun Joonas Tuhkuri palaa syksyllä tutkijakaartiin. Tuhkuri on vastikään väitellyt tohtoriksi taloustieteestä yhdysvaltalaisessa Massachusetts Institute of Technology (MIT) -yliopistossa. Tuhkuri aloittaa Etlan Senior fellow-tutkijana, ja hän on myös aiemmin työskennellyt Etlassa vuosina 2014‒2016.
Vastikään tohtoriksi  taloustieteestä yhdysvaltalaisessa Massachusetts Institute of Technology (MIT) -yliopistossa väitellyt Joonas Tuhkuri palaa syksyllä Etlan tutkijakaartiin.
Vastikään tohtoriksi taloustieteestä yhdysvaltalaisessa Massachusetts Institute of Technology (MIT) -yliopistossa väitellyt Joonas Tuhkuri palaa syksyllä Etlan tutkijakaartiin.

Joonas Tuhkuri on valmistunut Helsingin yliopistosta valtiotieteiden maisteriksi pääaineenaan taloustiede. Hänen väitöskirjansa tarkastelee työn tulevaisuutta, ja sen ohjaajina MIT:ssa olivat alan tunnetut professorit Daron Acemoğlu ja David Autor.

Tuhkurin tutkimusaiheet keskittyvät työn taloustieteeseen ja sen tulevaisuusnäkökulmiin sekä teknologiaan, innovaatioihin ja osaamiseen. Tällä hetkellä tutkimusaiheena ovat teknologian vaikutukset työn ja taitojen kysyntään. Tuhkurin tutkimuksia on esitelty myös laajalevikkisissä ja arvostetuissa aikakauslehdissä, kuten The Economist, Wired ja Bloomberg.

Joonas Tuhkuri työskentelee Etlassa syksystä 2022 lähtien osa-aikaisesti ja hänen päätyönsä on Berliinissä, Berlin School of Economicsin tutkijatohtorina. Syksyllä 2023 hän aloittaa Tukholman yliopiston taloustieteen apulaisprofessorina.

Etlassa Tuhkuri liittyy osaksi tutkimusjohtaja Antti Kauhasen johtamaa Työmarkkinat ja koulutus -tutkimusryhmää.

– Joonas Tuhkuri on innovatiivinen, monipuolinen ja tuottelias työn murroksen tutkija. Taloustutkimuslaitoksena Etla tekee jo nyt laajaa työelämätutkimusta, ja hänen osaamisensa auttaa Etlaa kehittämään erityisesti työn murrokseen liittyvää tutkimustamme, toteaa Antti Kauhanen.

Joonas Tuhkuri on tehnyt yhteistyötä Etlan kanssa aiemminkin. Hän on työskennellyt Etlassa tutkijana vuosina 2014‒2016, jolloin hän kehitti Googlen hakukonedataan ja työttömyystilastoihin perustuvan ETLAnow-mallin. ETLAnow ennustaa tulevaa työttömyysastetta päivittäin jokaisessa 28 EU-maassa.

Keväällä 2022 Etlan julkaisusarjassa ilmestyi Tuhkurin, Etlan tutkijan Johannes Hirvosen ja Laboren tutkijan Aapo Stenhammarin tutkimus, jossa tarkasteltiin robottien käyttöönoton vaikutuksia suomalaisissa teollisuusyrityksissä.

ETLAnow’n ennusteisiin voit tutustua verkkosivuillamme.

 

Lisätietoja:

Tutkija Joonas Tuhkuri, MIT, p. +1 857 999 5999 (viikolla 30), muuten p. 040-023 9818, tuhkuri@mit.edu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vastikään tohtoriksi  taloustieteestä yhdysvaltalaisessa Massachusetts Institute of Technology (MIT) -yliopistossa väitellyt Joonas Tuhkuri palaa syksyllä Etlan tutkijakaartiin.
Vastikään tohtoriksi taloustieteestä yhdysvaltalaisessa Massachusetts Institute of Technology (MIT) -yliopistossa väitellyt Joonas Tuhkuri palaa syksyllä Etlan tutkijakaartiin.
Lataa
Joonas Tuhkuri. Kuva: David Degner
Joonas Tuhkuri. Kuva: David Degner
Lataa
Etlan tutkimusjohtaja Antti Kauhanen. Kuva: Matti Rajala/Etla
Etlan tutkimusjohtaja Antti Kauhanen. Kuva: Matti Rajala/Etla
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Muistutuskutsu medialle: Miten Suomi saadaan tuottavuuden eturintamaan?5.6.2023 10:23:03 EEST | Tiedote

Miksi Suomessa on vain vähän korkean tuottavuuden yrityksiä? Miten yritysten taustatekijät vaikuttavat tuottavuuskehitykseen? Miten edistetään suomalaisten yritysten kehitystä korkean tuottavuuden yrityksiksi? Tuottavuuslautakunnan viime syyskuussa julkaiseman raportin mukaan yksi Suomen tuottavuuskehityksen tulevaisuusnäkymiä varjostavista piirteistä on korkean tuottavuuden yritysten verrattain pieni lukumäärä. Kansainväliset vertailut osoittavat myös, että Suomessa yritysten tuottavuushajonta on vähäistä verrokkimaiden yrityksiin verrattuna. Työn ja talouden tutkimus LABORE ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ovat selvittäneet tuoreessa tutkimuksessa, minkälaisia toimenpiteitä tarvittaisiin tukemaan suomalaisten yritysten kehittymistä korkean tuottavuuden yrityksiksi ja siten tukemaan koko Suomen talouden kasvua. Lisäksi tutkijat ovat selvittäneet erilaisten taustatekijöiden roolia yritysten tuottavuuskehityksessä. Tutkimuksen on rahoittanut valtioneuvoston kanslia ja se on toteut

Kutsu medialle: Miten Suomi saadaan tuottavuuden eturintamaan?30.5.2023 10:18:47 EEST | Tiedote

Miksi Suomessa on vain vähän korkean tuottavuuden yrityksiä? Miten yritysten taustatekijät vaikuttavat tuottavuuskehitykseen? Miten edistetään suomalaisten yritysten kehitystä korkean tuottavuuden yrityksiksi? Tuottavuuslautakunnan viime syyskuussa julkaiseman raportin mukaan yksi Suomen tuottavuuskehityksen tulevaisuusnäkymiä varjostavista piirteistä on korkean tuottavuuden yritysten verrattain pieni lukumäärä. Kansainväliset vertailut osoittavat myös, että Suomessa yritysten tuottavuushajonta on vähäistä verrokkimaiden yrityksiin verrattuna. Työn ja talouden tutkimus LABORE ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ovat selvittäneet tuoreessa tutkimuksessa, minkälaisia toimenpiteitä tarvittaisiin tukemaan suomalaisten yritysten kehittymistä korkean tuottavuuden yrityksiksi ja siten tukemaan koko Suomen talouden kasvua. Lisäksi tutkijat ovat selvittäneet erilaisten taustatekijöiden roolia yritysten tuottavuuskehityksessä. Tutkimuksen on rahoittanut valtioneuvoston kanslia. Tuloksia käsit

Etla ennustaa: Suomen kilpailukyky pysyy vakaana lähivuosina29.5.2023 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomen tuotannon kustannuskilpailukyky on vakaa tänä ja ensi vuonna, ilmenee Etlan tuoreesta kilpailukykyennusteesta. Työvoimakustannusten kehitys parantaa kilpailukykyä tänä vuonna, kun taas valuuttakurssit heikentävät sitä. Kilpailijamaihin verrattuna Suomen ulkomaankaupan vaihtosuhde tänä vuonna paranee, mutta vastaavasti heikkenee ensi vuonna. Etla arvioi, että kustannuskilpailukyvyn paraneminen yhdellä prosentilla nostaa Suomen tavaraviennin määrää keskimäärin 0,95 prosenttia.

Etla: Korkeampi työn tuottavuus on yhteydessä päästöjen nopeampaan vähenemiseen22.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Tuottavuuden kehittäminen ja ilmastonmuutoksen torjunta eivät ole toisiaan poissulkevia tavoitteita. Lisäksi taloudelliset kannustimet ovat yhteydessä päästöjen vähenemiseen, ilmenee tänään julkaistusta Etla-tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan korkeampi työn tuottavuus kertoo siitä, että yritys on teknisesti edistynyt sekä kykenevä kehittämään ja ottamaan käyttöön uutta energiatehokkaampaa teknologiaa. Näin tuottavuus edistää tai on ainakin yhteydessä hiilikilpailukyvyn paranemiseen ja päästöjen nopeampaan vähenemiseen Euroopassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme