Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla vahvistaa tutkimustaan työn tulevaisuudesta – Joonas Tuhkuri palaa Etlan asiantuntijaksi

Jaa

Työn tulevaisuuteen ja teknologisiin ratkaisuihin keskittyvä tutkimus vahvistuu Etlassa, kun Joonas Tuhkuri palaa syksyllä tutkijakaartiin. Tuhkuri on vastikään väitellyt tohtoriksi taloustieteestä yhdysvaltalaisessa Massachusetts Institute of Technology (MIT) -yliopistossa. Tuhkuri aloittaa Etlan Senior fellow-tutkijana, ja hän on myös aiemmin työskennellyt Etlassa vuosina 2014‒2016.

Vastikään tohtoriksi  taloustieteestä yhdysvaltalaisessa Massachusetts Institute of Technology (MIT) -yliopistossa väitellyt Joonas Tuhkuri palaa syksyllä Etlan tutkijakaartiin.
Vastikään tohtoriksi taloustieteestä yhdysvaltalaisessa Massachusetts Institute of Technology (MIT) -yliopistossa väitellyt Joonas Tuhkuri palaa syksyllä Etlan tutkijakaartiin.

Joonas Tuhkuri on valmistunut Helsingin yliopistosta valtiotieteiden maisteriksi pääaineenaan taloustiede. Hänen väitöskirjansa tarkastelee työn tulevaisuutta, ja sen ohjaajina MIT:ssa olivat alan tunnetut professorit Daron Acemoğlu ja David Autor.

Tuhkurin tutkimusaiheet keskittyvät työn taloustieteeseen ja sen tulevaisuusnäkökulmiin sekä teknologiaan, innovaatioihin ja osaamiseen. Tällä hetkellä tutkimusaiheena ovat teknologian vaikutukset työn ja taitojen kysyntään. Tuhkurin tutkimuksia on esitelty myös laajalevikkisissä ja arvostetuissa aikakauslehdissä, kuten The Economist, Wired ja Bloomberg.

Joonas Tuhkuri työskentelee Etlassa syksystä 2022 lähtien osa-aikaisesti ja hänen päätyönsä on Berliinissä, Berlin School of Economicsin tutkijatohtorina. Syksyllä 2023 hän aloittaa Tukholman yliopiston taloustieteen apulaisprofessorina.

Etlassa Tuhkuri liittyy osaksi tutkimusjohtaja Antti Kauhasen johtamaa Työmarkkinat ja koulutus -tutkimusryhmää.

– Joonas Tuhkuri on innovatiivinen, monipuolinen ja tuottelias työn murroksen tutkija. Taloustutkimuslaitoksena Etla tekee jo nyt laajaa työelämätutkimusta, ja hänen osaamisensa auttaa Etlaa kehittämään erityisesti työn murrokseen liittyvää tutkimustamme, toteaa Antti Kauhanen.

Joonas Tuhkuri on tehnyt yhteistyötä Etlan kanssa aiemminkin. Hän on työskennellyt Etlassa tutkijana vuosina 2014‒2016, jolloin hän kehitti Googlen hakukonedataan ja työttömyystilastoihin perustuvan ETLAnow-mallin. ETLAnow ennustaa tulevaa työttömyysastetta päivittäin jokaisessa 28 EU-maassa.

Keväällä 2022 Etlan julkaisusarjassa ilmestyi Tuhkurin, Etlan tutkijan Johannes Hirvosen ja Laboren tutkijan Aapo Stenhammarin tutkimus, jossa tarkasteltiin robottien käyttöönoton vaikutuksia suomalaisissa teollisuusyrityksissä.

ETLAnow’n ennusteisiin voit tutustua verkkosivuillamme.

 

Lisätietoja:

Tutkija Joonas Tuhkuri, MIT, p. +1 857 999 5999 (viikolla 30), muuten p. 040-023 9818, tuhkuri@mit.edu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vastikään tohtoriksi  taloustieteestä yhdysvaltalaisessa Massachusetts Institute of Technology (MIT) -yliopistossa väitellyt Joonas Tuhkuri palaa syksyllä Etlan tutkijakaartiin.
Vastikään tohtoriksi taloustieteestä yhdysvaltalaisessa Massachusetts Institute of Technology (MIT) -yliopistossa väitellyt Joonas Tuhkuri palaa syksyllä Etlan tutkijakaartiin.
Lataa
Joonas Tuhkuri. Kuva: David Degner
Joonas Tuhkuri. Kuva: David Degner
Lataa
Etlan tutkimusjohtaja Antti Kauhanen. Kuva: Matti Rajala/Etla
Etlan tutkimusjohtaja Antti Kauhanen. Kuva: Matti Rajala/Etla
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Julkisen talouden velkaantuminen syrjäyttää yksityisiä investointeja ja hidastaa kasvua16.8.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen julkisen talouden velkaantuminen on kasvattanut julkisia investointeja ja syrjäyttänyt tuottavuuskasvun kannalta keskeisiä yksityisiä investointeja. Julkisista investoinneista suurin osa on kohdistunut infrastruktuuriin eikä tuottavuuden parantamiseen, käy ilmi tänään julkistetusta Etla-tutkimuksesta. Velkaantumisen myötä julkisen sektorin koko Suomen taloudessa on kasvanut ja yrityssektorin koko vastaavasti pienentynyt.

Etlan ehdotus kannustinloukkuihin: Ansiosidonnaisen kesto puoleen ja vapautuneita varoja vaikeasti työllistyvien tukeen9.8.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen työmarkkinoiden ongelmia voitaisiin korjata merkittävästi leikkaamalla tukea sellaisilta työttömiltä, joilla on parhaimmat mahdollisuudet työllistyä. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa tulisi lyhentää ja näin vapautuneita varoja kohdistaa vaikeasti työllistyvien tukeen, ehdottaa Etla tänään julkaistussa muistiossaan. Tuloerot eivät ehdotuksen mukaan kasvaisi, koska järjestelmä kannustaisi työllistymään ja pääsemään nopeammin kiinni korkeampaan tulotasoon, lisäksi apua tarvitseville olisi saatavilla enemmän tukea.

Etla tutki: EU:n päästökauppajärjestelmä vähensi tuotannon päästöjä, mutta tuonti vuotaa2.8.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

EU:n päästökauppajärjestelmä on onnistunut vähentämään päästöjä unionin sisäisessä tuotannossa, mutta tuonnissa päästöjen osuus on sen sijaan kasvanut. Tuonnin hiili-intensiteetti on kasvanut neljä prosenttia, ilmenee tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Vaikka EU:n sisäisen tuotannon päästöt ovat pienentyneet, tuonnin vuodon vuoksi päästöjen vähentämisestä saadut hyödyt menetetään. Päästökaupan hiilivuodosta tarvitaan lisää näyttöä EU:n hiilitullien suunnittelua varten. Aiempaa selvää tutkimusnäyttöä järjestelmän hiilivuodosta on ollut vähän.

Etla: Suomen lomautusjärjestelmä ja nopeasti muutettu työsopimuslaki edesauttoivat yritysten sopeutumista koronakriisissä18.7.2022 08:45:00 EEST | Tiedote

Suomessa pystyttiin koronakriisissä nopeilla lainsäädäntömuutoksilla sekä olemassa olevan lomautusjärjestelmän avulla auttamaan yrityksiä kriisiin sopeutumisessa. Korona-aikana myönnetyt yritystuet jäivätkin Suomessa vertailumaita vähäisemmiksi. Muissa maissa otettiin käyttöön erillisiä palkkatukitoimia, mutta Suomessa tällaiselle ei ollut tarvetta, koska lomautusjärjestelmä sekä ansiosidonnainen työttömyysturva toimivat palkkatuen tavoin. Myönnetyissä koronatuissa ilmeni kuitenkin myös ongelmia, joihin tulisi jatkossa kiinnittää huomiota.

Etla: Kilpailu kiristyy – Eurooppa ja Suomi jääneet jälkeen teknologian eturintamasta11.7.2022 08:45:00 EEST | Tiedote

Globaalien datajättien erikoistuminen ICT-teknologioihin on nostanut ne etulyöntiasemaan Eurooppaan verrattuna. Euroopan teknologinen riippuvuus Yhdysvalloista ja Kiinasta on osoittautumassa riskiksi uudessa kilpailutilanteessa, todetaan valtioneuvostolle aiemmin tänä vuonna tehdyssä tutkimuksessa. Suomella on edelleen eurooppalaisessa vertailussa etumatkaa ICT-teknologioiden kehittämisen sekä tekoälyn ja datan hyödyntämisen osalta, erityisesti suurissa teollisuusyrityksissä. Etumatkaa ei kuitenkaan tule hukata vaan varmistua, että panostukset riittävään osaamiseen ja teknologioihin ovat kunnossa geoekonomisen kilpailun kiihtyessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme