Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etlan Heli Koski nimitetty Yritystukien tutkimusjaoston johtoon

Jaa
Hallitus on tänään asettanut yritystukien tutkimusjaoston uudelle toimikaudelle ja jaoston puheenjohtajaksi nimitettiin Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski. Työ- ja elinkeinoministeriön yhteydessä toimiva riippumaton tutkimusjaosto tuottaa informaatiota Suomen yritystukijärjestelmän kehittymisestä ja tekee riippumattomia arvioita yritystuista.
Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski
Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski

Hallitus asetti torstaina 16.3.2023 yritystukien tutkimusjaoston uudelle toimikaudelle, alkaen 1.4.2023 ja päättyen 31.3.2027. Työ- ja elinkeinoministeriön yhteydessä toimiva riippumaton tutkimusjaosto tuottaa informaatiota yritystukijärjestelmän kehittymisestä sekä edistää vaikuttavuuden arvioinnin laatua ja tutkimuksen hyödyntämistä politiikanteossa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Tutkimusjaoston uuden kauden puheenjohtajaksi nimitettiin Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Heli Koski. Koski on julkaissut lukuisia yritystukia koskevia tieteellisiä artikkeleita ja raportteja ja hänellä on mittava kokemus yritystukien vaikuttavuusarvioinnista.

‒ On hienoa päästä kehittämään yritystukitutkimusta tässä uudessa roolissa. Yritystukien vaikuttavuuden arviointi on tärkeää, koska niistä saatavat hyödyt yhteiskunnalle riippuvat tukien tehokkaasta kohdentumisesta. Meillä Suomessa on onneksi poikkeuksellisen hyvät rekisteriaineistot yritystukien vaikuttavuuden tutkimiseen, Koski toteaa.

Tutkimusjaoston muina jäseninä toimivat professorit Timo Kuosmanen (Turun yliopisto), Minna Martikainen (Vaasan yliopisto), Topi Miettinen (Svenska Handelshögsskolan) ja Hannu Vartiainen (Helsingin yliopisto).

Tutkimusjaoston tehtävänä on valtioneuvoston asetuksen mukaan arvioida Suomen yritystukijärjestelmää ja erityisesti laatia vuosittain arvio yritystukijärjestelmän kehittymisestä. Lisäksi jaosto kehittää vaikuttavuuden tutkimusmetodologiaa ja tekee riippumattomia arvioita yritystuista. Tutkimusjaosto voi tilata ja hyödyntää ulkopuolista tutkimusta työssään, mutta myös jaoston jäsenet osallistuvat arviointi- ja analyysityöhön.

Tutkimusjaosto on perustettu vuonna 2019.

https://tem.fi/tutkimusjaosto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

neuvotteleva virkamies Anne Rothovius, TEM, p. 029 506 3532

Kuvat

Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski
Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Kutsu medialle: Miten Suomi saadaan tuottavuuden eturintamaan?30.5.2023 10:18:47 EEST | Tiedote

Miksi Suomessa on vain vähän korkean tuottavuuden yrityksiä? Miten yritysten taustatekijät vaikuttavat tuottavuuskehitykseen? Miten edistetään suomalaisten yritysten kehitystä korkean tuottavuuden yrityksiksi? Tuottavuuslautakunnan viime syyskuussa julkaiseman raportin mukaan yksi Suomen tuottavuuskehityksen tulevaisuusnäkymiä varjostavista piirteistä on korkean tuottavuuden yritysten verrattain pieni lukumäärä. Kansainväliset vertailut osoittavat myös, että Suomessa yritysten tuottavuushajonta on vähäistä verrokkimaiden yrityksiin verrattuna. Työn ja talouden tutkimus LABORE ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ovat selvittäneet tuoreessa tutkimuksessa, minkälaisia toimenpiteitä tarvittaisiin tukemaan suomalaisten yritysten kehittymistä korkean tuottavuuden yrityksiksi ja siten tukemaan koko Suomen talouden kasvua. Lisäksi tutkijat ovat selvittäneet erilaisten taustatekijöiden roolia yritysten tuottavuuskehityksessä. Tutkimuksen on rahoittanut valtioneuvoston kanslia. Tuloksia käsit

Etla ennustaa: Suomen kilpailukyky pysyy vakaana lähivuosina29.5.2023 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomen tuotannon kustannuskilpailukyky on vakaa tänä ja ensi vuonna, ilmenee Etlan tuoreesta kilpailukykyennusteesta. Työvoimakustannusten kehitys parantaa kilpailukykyä tänä vuonna, kun taas valuuttakurssit heikentävät sitä. Kilpailijamaihin verrattuna Suomen ulkomaankaupan vaihtosuhde tänä vuonna paranee, mutta vastaavasti heikkenee ensi vuonna. Etla arvioi, että kustannuskilpailukyvyn paraneminen yhdellä prosentilla nostaa Suomen tavaraviennin määrää keskimäärin 0,95 prosenttia.

Etla: Korkeampi työn tuottavuus on yhteydessä päästöjen nopeampaan vähenemiseen22.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Tuottavuuden kehittäminen ja ilmastonmuutoksen torjunta eivät ole toisiaan poissulkevia tavoitteita. Lisäksi taloudelliset kannustimet ovat yhteydessä päästöjen vähenemiseen, ilmenee tänään julkaistusta Etla-tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan korkeampi työn tuottavuus kertoo siitä, että yritys on teknisesti edistynyt sekä kykenevä kehittämään ja ottamaan käyttöön uutta energiatehokkaampaa teknologiaa. Näin tuottavuus edistää tai on ainakin yhteydessä hiilikilpailukyvyn paranemiseen ja päästöjen nopeampaan vähenemiseen Euroopassa.

Etla: Persoonalla on väliä – itsevarmuus selittää yrittäjäksi ryhtymistä15.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Persoonallisuus on yksi henkilön työmarkkinamenestystä selittävä tekijä ja tuoreen tutkimuksen mukaan erityisesti itsevarmuus selittää yrittäjäksi ryhtymistä. Korkeamman itsevarmuuden omaavat henkilöt siirtyvät tutkimuksen mukaan muita todennäköisemmin palkkatyöstä yrittäjiksi. Itsevarmuus selittää myös menestymistä yrittäjänä. Nyt saadut Suomea koskevat tulokset ovat linjassa myös aiempien tutkimusten kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme