Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Dosentti Michael Jeltschin tutkimusryhmä Helsingin yliopistosta yhteistyökumppaneineen on löytänyt uusia mekanismeja, joilla imu- ja verisuonikasvutekijät VEGF-C ja VEGF-D aktivoituvat. Nämä kasvutekijät ovat keskeisessä asemassa paitsi sikiön kehityksessä myös syövän leviämisessä ja etäpesäkkeiden muodostuksessa.
Suurin osa kiinteitä kasvaimia tekevien syöpien – muun muassa eturauhassyövän – aiheuttamista kuolemista johtuu nimenomaan etäpesäkkeistä. Etäpesäkkeiden kehittymiseen johtavan tapahtumaketjun ymmärtäminen ja keskeisten tekijöiden tunnistaminen on tarpeen, jotta löydetään keinoja prosessin estämiseen tai pysäyttämiseen.
Tutkijat löysivät kaksi uutta proteolyyttistä entsyymiä, proteaasia, jotka kykenevät aktivoimaan sekä VEGF-C- että VEGF-D-kasvutekijöitä. Toinen näistä on eturauhassyövän merkkiaineenakin käytetty prostataspesifinen antigeeni, PSA. Eturauhasen lisäksi VEGF-C:tä ja PSA:ta löytyy myös siemennesteestä, jossa niillä voi olla merkitystä lisääntymisen ja etenkin hedelmöityksen kannalta.
Tutkijat havaitsivat lisäksi, että myös katepsiini D -proteaasi pystyy aktivoimaan VEGF-C- ja VEGF-D-kasvutekijöitä. Jo ennestään on tiedetty, että katepsiini D liittyy etäpesäkkeiden syntyyn, mutta tarkempaa tietoa sen vaikutusmekanismista ei ole ollut.
– Nämä uudet löydökset tuovat paljon uutta tietoa imu- ja verisuonten kasvutekijöiden toiminnasta yleensä ja erityisesti niiden roolista eturauhassyövässä ja lisääntymisbiologiassa, Jeltsch toteaa.
– Tämä uusi tieto voi tulevaisuudessa olla avuksi sekä uusien syöpälääkkeiden kehittämisessä että hedelmättömyyden mekanismien tunnistamisessa ja hoitamisessa.
Lisätietoja:
Dosentti Michael Jeltsch, Helsingin yliopisto (in English)
Puh. 02941 25514
Sähköposti: michael.jeltsch@helsinki.fi
Viite: Sawan Kumar Jha; Khushbu Rauniyar; Ewa Chronowska; Kenny Mattonet; Eunice Wairimu Maina; Hannu Koistinen; Ulf-Håkan Stenman; Kari Alitalo; Michael Jeltsch. KLK3/PSA and Cathepsin D activate VEGF-C and VEGF-D. eLife 2019;8:e44478 doi: 10.7554/eLife.44478
***************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi 050 406 2043
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme