Aalto-yliopisto

EU:lta miljoonarahoitus älykkäiden materiaalien ja uuden sukupolven ledien tutkimukseen

Jaa

Apulaisprofessori Jaana Vapaavuoren ja tutkijatohtori Konstantinos Daskalakisin tutkimushankkeet parantavat rakennusten ja valaistuksen ympäristöystävällisyyttä.

Jaana Vapaavuori ja Konstantinos Daskalakis. Kuva: Kristina Vialimaa / Mikko Raskinen
Jaana Vapaavuori ja Konstantinos Daskalakis. Kuva: Kristina Vialimaa / Mikko Raskinen

Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt Aalto-yliopiston apulaisprofessori Jaana Vapaavuorelle ja tutkijatohtori Konstantinos Daskalakisille arvostetut 1,5 miljoonan euron ERC Starting Grant -apurahat viiden vuoden tutkimushankkeisiin. 

Jaana Vapaavuori tekee uraauurtavaa tutkimusta toiminnallisten, ympäristön muutoksiin reagoivien kuitujen parissa. Hänen tavoitteensa on tutkia esimerkiksi sitä, miten kuiduista tehdyt tekstiilit vaihtavat väriä tai liikkuvat valon tai lämpötilan mukana.

Vapaavuori hyödyntää työssään kulttuurihistoriallisesti merkittäviä lankatekniikoita, jotka mahdollistavat huomattavasti monimutkaisempien rakenteiden toteuttamisen kuin yleisesti käytetyt kudonta- ja neulontatekniikat.

”Olen valtavan innostunut tutkimaan toiminnallisia materiaaleja. Niistä voidaan kehittää esimerkiksi lämpötilaan automaattisesti reagoivia kaihtimia rakennuksiin tai säätilaan mukautuvia suojapeitteitä maatalouden käyttöön – ja lisätä näin molempien ympäristöystävällisyyttä. ERC-rahoitus mahdollistaa vielä alkuvaiheessa olevan tutkimuksen, jolla on kuitenkin suuri potentiaali älykkäiden, energiaa säästävien ja ympäristön kanssa vuorovaikuttavien sovellusten kehittämisessä”, sanoo Jaana Vapaavuori. 

Tutkijatohtori Konstantinos Daskalakis pyrkii kokeellisesti osoittamaan, että erityisten valoa ja materiaalia yhdistävien polariton-tilojen avulla voidaan valmistaa valkoista valoa säteileviä woled-valoja, jotka ovat sekä kirkkaita, edullisia että tehokkaita.

Viidesosa maailman sähköenergiasta kuluu valaistukseen. Pyrkimykset tehostaa valaistusta ovat johtaneet ledien eli vähäisen sähkövirran ansiosta valoa säteilevien diodien kehittämiseen. Led-valot ovat tehokkaita, mutta ne valmistetaan erittäin puhtaista, kiteisistä ja epäorgaanisista puolijohteista, joiden kerääminen ja prosessointi vaativat paljon energiaa.

”Kehittämieni orgaanisten eli hiilipohjaisten woled-valojen valmistaminen on ympäristöystävällisempää kuin perinteisten led-valojen valmistus. Aion kehittää ympäristöystävällisiä ja helposti valmistettavia woledejä, jotka voidaan käytön jälkeen hävittää turvallisesti", Daskalakis sanoo.

Nykyiset woled-valojen ratkaisut ovat kalliita ja tehottomia. Niissä käytetään usein materiaalina uusiutumattomia, kalliita ja harvinaisia raskasmetalleja, ja lisäksi valmistusprosessit ovat hankalia.

”Erityinen osaamisalueeni on fotoniikassa ja valoa säteilevissä materiaaleissa, joiden avulla pyrin ratkaisemaan woled-valoihin liittyviä haasteita”, Daskalakis sanoo.

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) myöntää rahoitusta huippututkijoille korkeatasoiseen ja uraauurtavaan tutkimukseen. ERC Starting Grantin voi saada erittäin lupaava, nuori tutkija, jonka tohtorintutkinnosta on kulunut 2-7 vuotta. 

Katso kaikki rahoituksen saajat täältä.

Lisätietoa Euroopan tutkimusneuvostosta: https://erc.europa.eu/ 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jaana Vapaavuori
Apulaisprofessori, Aalto yliopisto
puh. 050 476 0223
jaana.vapaavuori@aalto.fi

Konstantinos Daskalakis
Tutkijatohtori, Aalto-yliopisto
puh. 050 441 4270
konstantinos.daskalakis@aalto.fi

Kuvat

Jaana Vapaavuori ja Konstantinos Daskalakis. Kuva: Kristina Vialimaa / Mikko Raskinen
Jaana Vapaavuori ja Konstantinos Daskalakis. Kuva: Kristina Vialimaa / Mikko Raskinen
Lataa
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto-yliopisto
Aalto-yliopisto
PL 18000
00076 AALTO

09 47001, viestinta@aalto.fihttp://aalto.fi

Aalto-yliopisto. Kohti parempaa maailmaa. Aalto-yliopisto on rohkeiden ajattelijoiden yhteisö, jossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Tunnistamme ja ratkaisemme yhteiskunnan suuria haasteita ja rakennamme innovatiivista tulevaisuutta. Yliopistossa on kuusi korkeakoulua, 12 000 opiskelijaa ja 400 professoria. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme