Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ryMaa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

EU:n ilmastopolitiikka vaarantamassa kestävän metsätalouden

Jaa

Metsänomistajat kokevat, että heidän elinkeinonsa on uhattuna EU:n ilmastopolitiikan vuoksi. MTK ja SLC järjestivät 4.9. Helsingissä yli 350 hengen tilaisuuden, jossa johtavia poliitikkojamme ja meppejä evästettiin Suomen metsätalouden ja kansantalouden kannalta järkeviin päätöksiin.

Suomalaiset metsänomistajat investoivat joka vuosi noin 200 miljoonaa euroa metsien kasvuun. Osa tästä investoinnista uhkaa jäädä tuottamattomaksi, jos EU:n ilmastopolitiikan varjolla ryhdytään sääntelemään metsien käyttöä.

Metsänomistajat kantavat huolta ilmastonmuutoksesta, mutta eivät voi hyväksyä sitä, että heidän investoinneillaan ja työllään aikaansaatu metsien kasvava hiilinielu kääntyy EU:n laskuharjoituksessa päästölähteeksi, josta Suomi voi joutua maksamaan.

- Haluamme EU:lta järkeviä päätöksiä, jotta Suomi säästyy huimalta lisälaskulta. Ei ole oikein, että kestävästä metsien käytöstä ja hyvästä metsänhoidosta rangaistaan vain siksi, että päätöksiin on valittu vertailuvuodet satunnaiselta historialliselta aikajaksolta.

MTK:n ja metsänomistajien viesti Suomen päättäjille on selvä: - Brysselistä ei saa tulla takaisin tällä kertaa laskun kanssa. Se vaarantaa metsien käytön tulevaisuuden, tarpeelliset biotalousinvestoinnit ja heikentää mahdollisuuksiamme pitkäjänteiseen työhön ilmastonmuutoksen torjunnassa. Metsien kestävä käyttö tulee olla mahdollista tulevaisuudessakin.

Euroopan metsäisimmässä maassa riittää metsää kaikkeen käyttöön. Suomen metsät kasvavat joka tapauksessa aina enemmän kuin mitä niitä käytetään. Kaadettujen puiden tilalle istutetaan aina uusia. Metsien käytön myötä niiden hiilivarasto ei vähene, vaikka vuotuinen hiilinielu hieman pienenisikin. Metsänomistajilla tulee olla oikeus päättää metsiensä käytöstä vapaasti jatkossakin.

MTK ja metsänhoitoyhdistykset jakoivat tilaisuuden yhteydessä 3000 kuusentainta. Jokainen puu sitoo kasvaessaan hiiltä, yksi puu elämänsä aikana niin paljon kuin autolla ympäri Suomen ajaminen tuottaa. Suomalaiset metsänomistajat istuttavat joka vuosi noin 100 miljoonaa puuntainta.

EU:n parlamentin on tarkoitus äänestää lulucf:stä eli mm. metsien hiilinielujen laskentasäännöistä ensi viikolla.

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja Antti Sahi puh. 0400 804 496
Metsäjohtaja Juha Hakkarainen, MTK, puh. 0400 870867

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:n Marttila Berliinin ruokamessuilla: Suomella on paljon tarjottavaa laatua vaativalle kuluttajalle19.1.2018 09:00Tiedote

Suomi esittäytyy ruoka- ja matkailumaana tänään Berliinissä avautuvilla, maailman suurimmilla ruoka-alan kansainvälisillä kuluttajamessuilla, Grϋne Wochella. Suomen puhdas luonto ja maukkaat elintarvikkeet ovat valttikortteja, jotka puhuttelevat maailmalla juuri nyt, sanoi Maa- ja metsätaloustuottajan Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila Suomen osaston avajaistilaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme