Vihreät Euroopan parlamentissa

Euroopan parlamentti hyväksyi merkittävän mietinnön vammaisten oikeuksien toteutumisesta EU:ssa

Jaa
Europarlamentaarikko Alviina Alametsä toimi vihreiden varjovalmistelijana vetoomusvaliokunnan lausunnossa kyseiseen mietintöön. Alametsä on tyytyväinen saavutettuun kompromissiin, joka sai merkittävän enemmistön tiistaina pidetyssä äänestyksessä (526 ääntä puolesta, 10 vastaan ja 83 tyhjää). Alametsä myös tukee vammaisia meppejä, jotka kritisoivat parlamentin omia käytänteitä.

Vammaiset ovat maailman suurin vähemmistö, joihin lukeutuu EU:ssa 87 miljoonaa ihmistä. Parlamentti ottaa mietinnössään selvän kannan: EU ei ole pystynyt turvaamaan vammaisten henkilöiden perusoikeuksia YK:n vammaisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen mukaisesti. 

“Monet yhteiskuntamme perustekijät ovat edelleen vammaisten ulottumattomissa, kuten oikeus asumiseen, koulutukseen, terveydenhoitoon, juridiseen itsemäärämisoikeuteen, vapaaseen liikkumiseen, kulttuuriin, urheiluun ja poliittiseen osallistumiseen” meppi Alviina Alametsä tiivistää. 

Alametsä tuo esiin, että vaikka suurin osa vammaisten arkeen vaikuttavista päätöksistä tehdään jäsenmaissa, on EU:lla mahdollisuus tehdä nykyistä paljon enemmän. 

“On hyvä, että parlamentti vaatii nyt komissiolta ja neuvostolta konkreettisia toimia vammaisten oikeuksien toteutumiseksi”, Alametsä toteaa. 

“Näitä konkreettisia toimia olisi esimerkiksi saada viimein eteenpäin vuodesta 2008 jumissa ollut syrjinnän vastainen direktiivi, viedä maaliin EU:n yhteinen vammaiskortti ja lopettaa epäeettisen laitoshoidon tukeminen EU-varoista. Erittäin tärkeää olisi myös puuttua jäsenmaiden käytäntöihin, jotka estivät 800 000 vammaista ja mielenterveysongelmista kärsivää henkilöä äänestämästä viime eurovaaleissa”, Alametsä jatkaa.  

Alametsä on tyytyväinen, että mietintö tunnustaa moniperustaisen syrjinnän. Moniperustainen syrjintä tarkoittaa syrjinnän kohteeksi joutumista kahden tai useamman syrjintäperusteen perusteella. 

“Kun olin mukana neuvottelemassa vetoomusvaliokunnan kantoja kyseiseen mietintöön, minulle oli ehdottoman tärkeää saada mukaan laaja näkökulma ja tehdä näkyväksi syrjinnän erilaiset muodot. Tilastot näyttävät, että vammaiset ihmiset elävät muita useammin köyhyydessä, jäävät ilman koulutusta, työpaikkaa tai asuntoa, ja kokevat enemmän mielenterveysongelmia. Vammaiset naiset ovat moninkertaisessa riskissä joutua sukupuolittuneen ja seksuaalisen väkivallan uhreiksi” Alametsä selittää.

Alametsä haluaa korostaa, miten tärkeää on että vammaiset ovat itse päättämässä omista asioistaan. 

“Olennaista oli, että parlamentin mietintöä tehtäessä on kuultu laajasti vammaisia ja vammaisjärjestöjä ja että mietintöä valmistelemassa oli myös useita vammaisia meppejä. Näiltä kollegoilta tuli myös omakohtaista ja tärkeää kritiikkiä eilisessä täysistuntokeskustelu siitä, miten parlamentin tulisi tehdä omasta toiminnastaan esteetöntä. Hyvä esimerkki tästä oli, kun mietinnön pääesittelijän ei annettu pitää puhettaan viittomakielellä, koska täysistunnossa ei ole viittomakielen tulkkeja. Toivon, että tästä otetaan opiksi, sillä meillä on vielä paljon tehtävänä vammaisten ihmisten poliittisen osallisuuden edistämisen suhteen”, Alametsä päättää. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissa



Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Ville Niinistö: Hiilensidonnan markkinoilla on monia mahdollisuuksia, mutta selkeitä sääntöjä tarvitaan30.1.2023 16:16:13 EET | Tiedote

Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö ryhtyy neuvottelemaan Vihreän ryhmän edustajana hiilenpoistojen sertifioinnista Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa. Tavoitteena on kehittää sääntelyä hiilensidonnan todentamiseksi ja raportoinniksi ja samalla kannustaa viljelijöitä, metsänomistajia, yrityksiä ja teollisuutta uusien ratkaisujen käyttöönottoon hiilidioksidin sitomiseksi ja varastoimiseksi.

Europarlamentaarikko Alametsä vaatii Leopard 2 -panssarivaunujen antamista Ukrainalle: “Tuki Ukrainalle osoitetaan teoin, ei sanoin.”13.1.2023 16:23:23 EET | Tiedote

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä vaatii Suomen osallistumista Leopard 2 -panssarivaunujen antamiseen Ukrainalle. Ukrainan presidentti Zelenskyi on pyytänyt panssarivaunuja Euroopalta ja länsimailta jo hyökkäyssodan alkaessa. Ensi viikon täysistunnossa Euroopan parlamentti keskustelee EU:n yhteisestä turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta ja hyväksyy mietinnön aiheesta. Alametsä on toiminut vihreän ryhmän esittelijänä mietinnössä. Alametsän johdolla vihreät esittävät vaatimuksen, että EU-jäsenmaat Saksan johdolla muodostavat laajan yhteisliittymän, joka toimittaisi Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainaan mahdollisimman nopeasti.

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä vieraili Delhissä - Euroopan on nyt aika kääntää katseensa Intiaan5.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Vihreiden europarlamentaarikko Alviina Alametsä vieraili tammikuun ensimmäisellä viikolla Intiassa tapaamassa poliittisia instituutioita, kansalaisjärjestöjä, asiantuntijoita ja ihmisoikeusaktivisteja. Alametsä tapasi matkalla muun muassa tunnetut ihmisoikeusasianajajat Colin Gonsalvesin ja Vrinda Groverin. Alametsä toimii Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa Intiaa koskevien asioiden pysyvänä esittelijänä, ja hän valmisteli mietinnön Euroopan parlamentin kannoista EU:n ja Intian väliseen tapaamiseen vuonna 2021. Alametsä näkee, että EU:n ja Intian välisissä suhteissa on paljon mahdollisuuksia, mutta EU ei saa sulkea silmiään Intian ihmisoikeusongelmilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme