Miapetra Kumpula-Natri

Euroopan parlamentti linjasi tekoälyn tulevaisuudesta

Jaa
Euroopan parlamentin tekoälyä käsittelevän erityisvaliokunnan AIDA:n työ päättyi tänään. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) toimi valiokunnan varapuheenjohtajana koko valiokunnan työn ajan, kun valiokunta käsitteli tekoälyn tuomia yhteiskunnallisia muutoksia ja sääntelyhaasteita. Tänään parlamentin täysistunnossa hyväksyttiin valiokunnan loppuraportti, jossa luotiin pohja eurooppalaiselle tekoälyn kehitykselle.
Miapetra Kumpula-Natri puhui parlamentin täysistunnossa 3.5.2022.
Miapetra Kumpula-Natri puhui parlamentin täysistunnossa 3.5.2022.

Euroopan parlamentin tekoälyä käsittelevän erityisvaliokunnan AIDA:n työ päättyi tänään. Valiokunta keskittyi 18 kuukauden ajan käsittelemään tekoälyn tuomia yhteiskunnallisia muutoksia ja sääntelyhaasteita. Suomalainen europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) toimi valiokunnan varapuheenjohtajana koko valiokunnan työn ajan. Työ huipentui työn kokoavaan loppuraporttiin, jonka Euroopan parlamentti hyväksyi tänään täysistunnossa. Tässä raportissa luotiin pohja eurooppalaiselle tekoälyn kehitykselle vuoteen 2030 asti.

Raportissa esitellään politiikkavaihtoehtoja, jotka voisivat vapauttaa tekoälyn potentiaalia terveyden, ympäristön ja ilmastonmuutoksen alalla, auttaa torjumaan pandemioita ja maailmanlaajuista nälänhätää sekä parantamaan ihmisten elämänlaatua henkilökohtaisen lääketieteen avulla. Tekoäly yhdistettynä tarvittavaan tuki-infrastruktuuriin, taitoihin ja koulutukseen voi lisätä pääoman ja työn tuottavuutta, innovaatioita, kestävää kasvua ja työpaikkojen luomista.

Samalla kuitenkin raportissa korostetaan tekoälyyn liittyviä riskejä. Tietyt tekoälytekniikat mahdollistavat datankäsittelyn automatisoinnin ennennäkemättömässä mittakaavassa. Tämä tasoittaa tietä massavalvonnalle ja uhkaa perusoikeuksia, erityisesti oikeuksia yksityisyyteen ja tietosuojaan. Raportissa korostetaan myös tekoälyn ympäristövaikutusten ja sosiaalisten ulottuvuuksien huomiointia.

”Tekoäly on yksi Euroopan tulevaisuutta eniten määrittävistä kehityksistä. Nyt äänestetty raportti luo eurooppalaisen vaihtoehdon tekoälyaikaan. Me näemme tekoälyn potentiaalin uusien tuotteiden ja innovaatioiden luojana. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjumisessa ja lääketeollisuudessa tekoälyllä voi olla merkittävä rooli”, erityisvaliokunnan varapuheenjohtaja Kumpula-Natri toteaa.

Suhtautumisessa tekoälyyn on tärkeää pitää pää kylmänä, eikä antaa toripuheiden johtaa harhaan. ”On tärkeää, että suhtaudumme tekoälyyn harkitusti. Joskus tekoälystä puhutaan uutena ”kylmänä sotana”, jossa Eurooppa on jatkuvasti jäämässä jälkeen. Tämän vuoksi tekoälylle ei pitäisi luoda mitään pelisääntöjä ja teknologisen kehityksen pitäisi antaa versoa vapaasti. On totta, että Euroopassa tarvitaan lisäinvestointeja teknologiseen kehitykseen ja koko tekoälyn potentiaali on hyödynnettävä. Silti on elintärkeää muistaa, että tekoäly on vain työkalu.”

Eurooppalainen vaihtoehto tekoälylle onkin valjastaa tekoäly työkaluksi laajempien yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamiseen. Tässä Eurooppa menee omaa polkuaan Yhdysvaltojen markkinavetoisen ja kiinalaisen valtiojohtoisen järjestelmän vaihtoehtona.

”Emme halua mitä vain tekoälyä. Euroopassa me haluamme arvojemme mukaista tekoälyä. Tekoälyä, joka ei vahvista syrjiviä rakenteita vaan tuo meidät lähemmäksi reilua ja kestävää yhteiskuntaa. Tämä on meidän visiomme tekoälyn tulevaisuudesta. Eurooppa ei enää katso sivusta, vaan ottaa rohkeasti oman kurssinsa teknologian kehityksessä.”

 Lisätiedot:

Miapetra Kumpula-Natri

miapetra.kumpula-natri@europarl.europa.eu

+ 358 50 511 3004

Miapetra Kumpula-Natri on digitaalisiin kysymyksiin erikoistunut europarlamentaarikko S&D ryhmästä. Viime aikoina hän on toiminut aktiivisesti data-ja tekoälykysymysten Euroopan parlamentin tekoälystä vastaavassa erityisvaliokunnassa (AIDA) sekä teollisuudesta, tutkimuksesta ja energiasta vastaavassa valiokunnassa (ITRE). Tällä hetkellä lainsäädäntötyössä hän toimii ITRE-valiokunnassa ryhmänsä edustajana maailman ensimmäisen tekoälyasetuksen (AI Act) sekä datatalouden pelisääntöjä määrittävän data-asetuksen (Data Act) käsittelyssä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Miapetra Kumpula-Natri
Europarlamentaarikko, S&D
+3585051213004

Kuvat

Miapetra Kumpula-Natri puhui parlamentin täysistunnossa 3.5.2022.
Miapetra Kumpula-Natri puhui parlamentin täysistunnossa 3.5.2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Miapetra Kumpula-Natri
Miapetra Kumpula-Natri



Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Miapetra Kumpula-Natri

Kumpula-Natri: Maailman ensimmäinen tekoälyasetus on täällä - ei liian myöhään eikä liian aikaisin13.3.2024 15:55:00 EET | Tiedote

Tekoälyn yhteiskuntaa ja taloutta mullistavat vaikutukset alkavat hahmottua. Euroopan on rakennettava perusoikeuksia ja yksilönvapauksia kunnioittavaa yhteiskuntaa, joka pärjää teknologian edistämisessä sekä taloudellisessa kilpailussa Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa. Tätä kohti otettiin EU:ssa harppaus eteenpäin, kun lähes kaksi vuotta valmisteltu EU:n tekoälyasetus hyväksyttiin parlamentin täysistunnossa tänään keskiviikkona 13.3. Asetus luo tarpeellisen kehyksen tekoälyn eettiselle käyttämiselle ja kehittämiselle. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) toimi Euroopan parlamentin tekoälyä käsitelleet erityisvaliokunnan (AIDA) varapuheenjohtajana sekä ryhmänsä edustajana tekoälyasetuksen neuvotteluissa teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa.

Kumpula-Natri: Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi valmiiksi - lopputuloksessa korostuu oikeudenmukaisuus13.3.2024 10:50:41 EET | Tiedote

Suomessa paljon viime kesänä uutisoitu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi hyväksyttiin parlamentin täysistunnossa tiistaina. Direktiivin sisältö on muuttunut paljon alkuperäisestä, sillä nyt yksittäiselle asunnolle ei aseteta suoraa velvoitetta siirtyä energialuokasta toiseen tiettyyn päivämäärään mennessä. Jäsenmaat päättävät itse keinoista, joilla energiatehokkuustavoitteeseen, 16 prosentin vähentämiseen rakennuskannan energiankulutuksesta päästään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye