Miapetra Kumpula-Natri

Euroopan parlamentti linjasi tekoälyn tulevaisuudesta

Jaa

Euroopan parlamentin tekoälyä käsittelevän erityisvaliokunnan AIDA:n työ päättyi tänään. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) toimi valiokunnan varapuheenjohtajana koko valiokunnan työn ajan, kun valiokunta käsitteli tekoälyn tuomia yhteiskunnallisia muutoksia ja sääntelyhaasteita. Tänään parlamentin täysistunnossa hyväksyttiin valiokunnan loppuraportti, jossa luotiin pohja eurooppalaiselle tekoälyn kehitykselle.

Miapetra Kumpula-Natri puhui parlamentin täysistunnossa 3.5.2022.
Miapetra Kumpula-Natri puhui parlamentin täysistunnossa 3.5.2022.

Euroopan parlamentin tekoälyä käsittelevän erityisvaliokunnan AIDA:n työ päättyi tänään. Valiokunta keskittyi 18 kuukauden ajan käsittelemään tekoälyn tuomia yhteiskunnallisia muutoksia ja sääntelyhaasteita. Suomalainen europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) toimi valiokunnan varapuheenjohtajana koko valiokunnan työn ajan. Työ huipentui työn kokoavaan loppuraporttiin, jonka Euroopan parlamentti hyväksyi tänään täysistunnossa. Tässä raportissa luotiin pohja eurooppalaiselle tekoälyn kehitykselle vuoteen 2030 asti.

Raportissa esitellään politiikkavaihtoehtoja, jotka voisivat vapauttaa tekoälyn potentiaalia terveyden, ympäristön ja ilmastonmuutoksen alalla, auttaa torjumaan pandemioita ja maailmanlaajuista nälänhätää sekä parantamaan ihmisten elämänlaatua henkilökohtaisen lääketieteen avulla. Tekoäly yhdistettynä tarvittavaan tuki-infrastruktuuriin, taitoihin ja koulutukseen voi lisätä pääoman ja työn tuottavuutta, innovaatioita, kestävää kasvua ja työpaikkojen luomista.

Samalla kuitenkin raportissa korostetaan tekoälyyn liittyviä riskejä. Tietyt tekoälytekniikat mahdollistavat datankäsittelyn automatisoinnin ennennäkemättömässä mittakaavassa. Tämä tasoittaa tietä massavalvonnalle ja uhkaa perusoikeuksia, erityisesti oikeuksia yksityisyyteen ja tietosuojaan. Raportissa korostetaan myös tekoälyn ympäristövaikutusten ja sosiaalisten ulottuvuuksien huomiointia.

”Tekoäly on yksi Euroopan tulevaisuutta eniten määrittävistä kehityksistä. Nyt äänestetty raportti luo eurooppalaisen vaihtoehdon tekoälyaikaan. Me näemme tekoälyn potentiaalin uusien tuotteiden ja innovaatioiden luojana. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjumisessa ja lääketeollisuudessa tekoälyllä voi olla merkittävä rooli”, erityisvaliokunnan varapuheenjohtaja Kumpula-Natri toteaa.

Suhtautumisessa tekoälyyn on tärkeää pitää pää kylmänä, eikä antaa toripuheiden johtaa harhaan. ”On tärkeää, että suhtaudumme tekoälyyn harkitusti. Joskus tekoälystä puhutaan uutena ”kylmänä sotana”, jossa Eurooppa on jatkuvasti jäämässä jälkeen. Tämän vuoksi tekoälylle ei pitäisi luoda mitään pelisääntöjä ja teknologisen kehityksen pitäisi antaa versoa vapaasti. On totta, että Euroopassa tarvitaan lisäinvestointeja teknologiseen kehitykseen ja koko tekoälyn potentiaali on hyödynnettävä. Silti on elintärkeää muistaa, että tekoäly on vain työkalu.”

Eurooppalainen vaihtoehto tekoälylle onkin valjastaa tekoäly työkaluksi laajempien yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamiseen. Tässä Eurooppa menee omaa polkuaan Yhdysvaltojen markkinavetoisen ja kiinalaisen valtiojohtoisen järjestelmän vaihtoehtona.

”Emme halua mitä vain tekoälyä. Euroopassa me haluamme arvojemme mukaista tekoälyä. Tekoälyä, joka ei vahvista syrjiviä rakenteita vaan tuo meidät lähemmäksi reilua ja kestävää yhteiskuntaa. Tämä on meidän visiomme tekoälyn tulevaisuudesta. Eurooppa ei enää katso sivusta, vaan ottaa rohkeasti oman kurssinsa teknologian kehityksessä.”

 Lisätiedot:

Miapetra Kumpula-Natri

miapetra.kumpula-natri@europarl.europa.eu

+ 358 50 511 3004

Miapetra Kumpula-Natri on digitaalisiin kysymyksiin erikoistunut europarlamentaarikko S&D ryhmästä. Viime aikoina hän on toiminut aktiivisesti data-ja tekoälykysymysten Euroopan parlamentin tekoälystä vastaavassa erityisvaliokunnassa (AIDA) sekä teollisuudesta, tutkimuksesta ja energiasta vastaavassa valiokunnassa (ITRE). Tällä hetkellä lainsäädäntötyössä hän toimii ITRE-valiokunnassa ryhmänsä edustajana maailman ensimmäisen tekoälyasetuksen (AI Act) sekä datatalouden pelisääntöjä määrittävän data-asetuksen (Data Act) käsittelyssä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Miapetra Kumpula-Natri
Europarlamentaarikko, S&D
+3585051213004

Kuvat

Miapetra Kumpula-Natri puhui parlamentin täysistunnossa 3.5.2022.
Miapetra Kumpula-Natri puhui parlamentin täysistunnossa 3.5.2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Miapetra Kumpula-Natri
Miapetra Kumpula-NatriTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Miapetra Kumpula-Natri

Miapetra Kumpula-Natri: Selkeiden tavoitteiden asettaminen luo pitkäjänteisyyttä ja päämäärätietoisuutta teknologiapolitiikkaan2.4.2022 09:50:43 EEST | Tiedote

Valtioneuvosto julkaisi eilen periaatepäätöksen teknologiapolitiikasta. Päätöksessä määritellään yhteiset tavoitteet, joihin Suomi sitoudutaan poikkihallinnollisesti sekä myös yli hallituskausien. Neljä keskeisintä tavoitetta ovat kansainvälisen houkuttelevuuden vahvistaminen, osaamisen kehittäminen, innovaatiomyönteinen julkinen sektori sekä edelläkävijyys uusien teknologioiden soveltamisessa. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) on seurannut vuosien ajan läheltä teknologiapolitiikan muotoutumista Euroopan tasolla. Tästä näkökulmasta Suomen uusi aloite on osa laajempaa, eurooppalaista digitaalista siirtymää ”Suomella on pitkä historia teknologiaosaajana. Kuitenkin, menneet voitot eivät riitä varmistamaan johtoasemaa myös tulevaisuudessa. Selkeiden tavoitteiden asettaminen luo pitkäjänteisyyttä ja päämäärätietoisuutta teknologiapolitiikkaan. Tässä uusi periaatepäätös on linjassa koko Euroopan unionin tulevaisuutta määrittävän digitaalisen siirtymän kanssa”, Kumpula-Natri t

Kohdennetun mainonnan rajoittaminen etenee EU:ssa - Lapsille kohdennettu mainonta kiellettiin kokonaan21.1.2022 09:58:22 EET | Tiedote

Euroopan parlamentti äänesti tänään torstaina digitaalisten palvelujen asetuksesta. Digitaalisten palvelujen asetus (”DSA”) luo pelisääntöjä alustoilla levitettävään sisältöön. Viime vuosina maailmalla on nähty huolestuttavia esimerkkejä siitä, miten vihapuhe ja väärennetyt tuotteet ovat nousseet ongelmaksi alustoille siirtyneessä arjessamme. Myös alustojen sisältöä järjestävien ja ohjaavien algoritmien merkitys on noussut julkiseen keskusteluun. Näistä viimeisimpänä esimerkkinä ovat viime syksynä laajasti uutisoitu Facebookin entisen työntekijän Frances Haugenin paljastukset. Hänen toimittamansa dokumentit osoittivat, että yritysten omat keinot eivät ole olleet riittäviä. Tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä. ”Digitaalisten palvelujen asetus antaa kansalaisille mahdollisuuden korjata digitaalisen maailman valuvikoja. Meidän ei tule vain passiivisesti sopeutua nopeaan muutokseen. Digitaalisen maailman pelisääntöjä voi ja pitää ohjata”, toteaa Miapetra Kumpula-Natri (S&D). ”Digitaalisten pal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme