Oulun yliopisto

Euroopassa leviävällä argentiinanmuurahaisella on kausiviruksia

Jaa

Argentiinanmuurahaiset ovat levinneet ympäri maailman ihmisen mukana ja ne ovat yksi kaikkein menestyneimmistä vieraslajeista. Aikaisemmin Oulun yliopiston tutkijat yhdessä Gironan yliopiston tutkijoiden kanssa ovat tunnistaneet Välimeren alueelle levinneen argentiinanmuurahaisen virukset ja nyt yhteistyönä tutkittiin argentiinanmuurahaisten virusten ekologiaa, koska vieraslajin menestymiseen uudessa elinympäristössä voi vaikuttaa lajia rajoittavan taudinaiheuttajan puuttuminen.

Argentiinanmuurahaisia tutkimuslaboratoriossa.
Argentiinanmuurahaisia tutkimuslaboratoriossa.

Eurooppalaisista argentiinanmuurahaisista löytyy ainakin kymmenen eri viruslajia, joista osa infektoi myös niiden Amerikassa ja Uudessa-Seelannissa olevia populaatioita. Uudessa tutkimuksessa havaittiin, että muurahaiskuningattarilla on enemmän viruksia kuin työläisillä tai koirailla. Mahdollisesti tämä johtuu siitä, että kuningattarilla on enemmän sellaisiasosiaalisia kontakteja, joissa virukset leviävät, tai sitten niiden elimistö vain kestää enemmän viruksia kuin työläisten ja koiraiden.

Osa viruksista oli havaittavissa muurahaisissa kaikkina vuodenaikoina. Mielenkiintoisin havainto oli, että osa viruksista oli kausiluontoisia eli ne saapuivat lämpimänä vuodenaikana ja katosivat, kun ilma kylmeni (Kuva 1). Muurahaisten ruoankeräämisaktiivisuus nousee myös lämpimänä vuodenaikana ja onkin mahdollista, että muurahaiset saavat nämä kausivirukset hyönteisiltä, joita ne käyttävät ruoaksi. Alueen alkuperäisten hyönteisten virukset siis leviävät vieraslajiin. Kausivirukset eivät havaittavasti aiheuttaneet muurahaisille haittaa.

Koska argentiinanmuurahaisten valtaama alue Välimeren rannikoilla on tuhansia kilometrejä, ne voisivat levittää luonnossa viruksia erittäin laajalle alueelle. Esimerkki tällaisesta viruksesta, joka myös infektoi argentiinanmuurahaisia vain lämpimänä vuodenaikana, on tarhamehiläisen taudinaiheuttaja Kashmir bee virus, joka osaltaan aiheuttaa maailmanlaajuista mehiläiskatoa.

Artikkeli:

Abril S ja Jurvansuu J. (2020) Caste and season specific variation of RNA viruses in the invasive Argentine ant European supercolony. Journal of General Virology. DOI 10.1099/jgv.0.001384

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliopistotutkija Jaana Jurvansuu, Oulun yliopisto, Ekologian ja genetiikan tutkimusyksikkö, sähköposti: Jaana.Jurvansuu@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, p uh. 029 448 4091, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Argentiinanmuurahaisia tutkimuslaboratoriossa.
Argentiinanmuurahaisia tutkimuslaboratoriossa.
Lataa
Muurahaiskuningattarilla (pinkillä) on keskimäärin enemmän eri viruslajeja kuin työläisillä (harmaalla).
Muurahaiskuningattarilla (pinkillä) on keskimäärin enemmän eri viruslajeja kuin työläisillä (harmaalla).
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tutkijat: Mikro- ja yksinyrittäjät tarvitsevat nopeasti suoraa tukea ja neuvontaa26.3.2020 15:07:33 EETTiedote

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne koskee taloudellisesti kriittisimmin mikroyrityksiä (alle 10 henkilöä), erityisesti yksinyrittäjiä. Kaikista Suomen yrittäjistä 69% on yksinyrittäjiä. Yksinyrittäjien yleisin yritysmuoto on toiminimi, joka jää mm. Business Finlandin tarjoaman kriisirahoituksen ulkopuolelle. Hallitus on myös reagoinut yksinyrittäjien ja toiminimien tilanteeseen edistämällä yrittäjien työttömyysturvaa. Sen toimeenpano täytyy tehdä mahdollisimman nopeasti ja lisäksi tarvitaan mikroyrityksille suunnattua suoraa tukea konkurssiaallon välttämiseksi, toteavat Oulun yliopiston Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTREn tutkijat.

Uusi professuuri vahvistaa Oulun yliopiston osaamista ajoneuvoalalla25.3.2020 13:00:00 EETTiedote

Oulun yliopiston kauppakorkeakouluun on perustettu autoalan liiketoiminnan professuuri, jonka tavoitteena on kehittää autoalan liiketoimintaa, vastata tulevaisuuden haasteisiin tutkimuksen avulla sekä edistää alan yliopistollista koulutusta. Uusi tehtävä täydentää hyvin Oulun yliopiston eri tiedekunnissa olevaa ajoneuvoalan laaja-alaista osaamista. Professuurin kautta tiivistetään myös vuoropuhelua ja yhteistyötä autoalan kansallisten ja kansainvälisten verkostojen kanssa.

Virtuaalisena järjestetty 6G Summit oli menestys23.3.2020 13:01:29 EETUutinen

Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimusohjelma järjesti viime viikolla ison 6G-konferenssin. Viime vuonna tapahtuma oli maailman ensimmäinen ja olosuhteiden vuoksi tänä vuonna maailman ensimmäinen virtuaalisesti pidetty. Tilanteet muuttuivat järjestelyiden osalta päivittäin viimeisen reilun viikon aikana. Kokonaan tapahtumaa ei kuitenkaan kuopattu vaan se päätettiin pika-aikataululla tehdä täysin verkossa tapahtuvaksi. Tämä sai kiitosta osallistuneilta yrityksiltä ja etenkin tutkijoilta. Yli 100 tutkijaa sai nyt esiteltyä ja julkaistua tutkimuspaperinsa konferenssissa. Perustutkimus ja yritysten valmistautuminen 2030-luvun teknologioiden kehittämiseen ei pysähtynyt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme