Oulun yliopisto

Euroopassa leviävällä argentiinanmuurahaisella on kausiviruksia

Jaa
Argentiinanmuurahaiset ovat levinneet ympäri maailman ihmisen mukana ja ne ovat yksi kaikkein menestyneimmistä vieraslajeista. Aikaisemmin Oulun yliopiston tutkijat yhdessä Gironan yliopiston tutkijoiden kanssa ovat tunnistaneet Välimeren alueelle levinneen argentiinanmuurahaisen virukset ja nyt yhteistyönä tutkittiin argentiinanmuurahaisten virusten ekologiaa, koska vieraslajin menestymiseen uudessa elinympäristössä voi vaikuttaa lajia rajoittavan taudinaiheuttajan puuttuminen.
Argentiinanmuurahaisia tutkimuslaboratoriossa.
Argentiinanmuurahaisia tutkimuslaboratoriossa.

Eurooppalaisista argentiinanmuurahaisista löytyy ainakin kymmenen eri viruslajia, joista osa infektoi myös niiden Amerikassa ja Uudessa-Seelannissa olevia populaatioita. Uudessa tutkimuksessa havaittiin, että muurahaiskuningattarilla on enemmän viruksia kuin työläisillä tai koirailla. Mahdollisesti tämä johtuu siitä, että kuningattarilla on enemmän sellaisiasosiaalisia kontakteja, joissa virukset leviävät, tai sitten niiden elimistö vain kestää enemmän viruksia kuin työläisten ja koiraiden.

Osa viruksista oli havaittavissa muurahaisissa kaikkina vuodenaikoina. Mielenkiintoisin havainto oli, että osa viruksista oli kausiluontoisia eli ne saapuivat lämpimänä vuodenaikana ja katosivat, kun ilma kylmeni (Kuva 1). Muurahaisten ruoankeräämisaktiivisuus nousee myös lämpimänä vuodenaikana ja onkin mahdollista, että muurahaiset saavat nämä kausivirukset hyönteisiltä, joita ne käyttävät ruoaksi. Alueen alkuperäisten hyönteisten virukset siis leviävät vieraslajiin. Kausivirukset eivät havaittavasti aiheuttaneet muurahaisille haittaa.

Koska argentiinanmuurahaisten valtaama alue Välimeren rannikoilla on tuhansia kilometrejä, ne voisivat levittää luonnossa viruksia erittäin laajalle alueelle. Esimerkki tällaisesta viruksesta, joka myös infektoi argentiinanmuurahaisia vain lämpimänä vuodenaikana, on tarhamehiläisen taudinaiheuttaja Kashmir bee virus, joka osaltaan aiheuttaa maailmanlaajuista mehiläiskatoa.

Artikkeli:

Abril S ja Jurvansuu J. (2020) Caste and season specific variation of RNA viruses in the invasive Argentine ant European supercolony. Journal of General Virology. DOI 10.1099/jgv.0.001384

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliopistotutkija Jaana Jurvansuu, Oulun yliopisto, Ekologian ja genetiikan tutkimusyksikkö, sähköposti: Jaana.Jurvansuu@oulu.fi



Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, p uh. 029 448 4091, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Argentiinanmuurahaisia tutkimuslaboratoriossa.
Argentiinanmuurahaisia tutkimuslaboratoriossa.
Lataa
Muurahaiskuningattarilla (pinkillä) on keskimäärin enemmän eri viruslajeja kuin työläisillä (harmaalla).
Muurahaiskuningattarilla (pinkillä) on keskimäärin enemmän eri viruslajeja kuin työläisillä (harmaalla).
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye