Oulun yliopisto

Eurooppa-yliopisto UNICin tarjonta laajenee – luvassa lisää kursseja, tutkintoja ja tapahtumia

Jaa
Eurooppalainen yliopistoverkosto UNIC laajentaa tarjontaansa. Kymmenen yliopiston rehtorit eri puolilta Eurooppaa allekirjoittivat UNICin uuden, kunnianhimoisen Joint Mission Statement -julistuksen Zabrebissa 27.1. Suunnitelma sisältää runsaasti erilaisia tapahtumia ja uutta tarjontaa niin opiskelijoille, tutkijoille kuin kansalaisillekin eri puolilla Eurooppaa. Päivitetty missio on osa 14,4 miljoonan euron jatkorahoitushakemusta, joka jätettiin Zagrebissa.

Luvassa on esimerkiksi tehostettua liikkuvuutta hybridikampusten ja kurssitarjonnan kautta, erilaisia tutkinto-ohjelmia, pieniä opintokokonaisuuksia, seminaareja ja pyöreän pöydän keskusteluja. Erityisesti uusi suunnitelma keskittyy CityLabs- lippulaivaprojektiin, joka luo mahdollisuuksia tiedon vaihtoon ja keskusteluun yliopistojen ja niiden kotikaupunkien välillä. Uusi suunnitelma ulottuu vuoteen 2024 saakka. Myös UNICin nimi muuttui hieman. UNIC kantaa jatkossa nimeä European University of Cities in Post-Industrial Transition (aiemmin European University of Post-Industrial Cities).

Oulun yliopisto on mukana syksyllä 2020 toimintansa aloittaneessa Eurooppa-yliopisto UNICissa. Eurooppa-yliopistot ovat Euroopan komission aloite, joka tähtää koko Euroopan korkeakoulutuksen kehittämisen, tutkimus- ja innovaatiotoiminnan edistömiseen sekä merkittävään liikkuvuuden lisäämiseen. Korkeakouluverkostoissa tehdään tiivistä ja kunnianhimoista yhteistyötä. Tavoitteena on edistää tietoon perustuvaa taloutta, työllisyyttä ja hyvinvointia Euroopassa.

Vaikutuspiirissä lähes 20 miljoonaa eurooppalaista

UNICin aloitteet hyödyttävät lähes 20 miljoonaa kansalaista, opiskelijaa, työntekijää ja tutkijaa jälkiteollisissa kaupungeissa eri puolilla Eurooppaa. Tällä allianssin seuraavalla vaiheella pyritään edistämään tiedon kehittämistä ja yhdessä luomisen kehitystä yhteistyön, innovoinnin ja osallisuuden avulla yhteiskunnallisen vaikutuksen ja parannusten aikaansaamiseksi. Viimeisten kolmen vuoden aikana luodun perustan pohjalta laadittu "2.0" Mission Statement ja allianssin nimen muuttaminen korostavat UNICin uudistettuja tavoitteita tulevina vuosina: avata instituutioiden välisen oppimisen, opetuksen ja tutkimuksen malleja, jotka ovat syvästi sitoutuneita erilaisiin jälkiteollisiin kaupunkiekosysteemeihin.

"Vuodesta 2020 lähtien ainutlaatuinen identiteettimme on jo luonut vankan perustan yhteiselle eurooppalaiselle allianssillemme, jonka avulla voimme syventää ja laajentaa kaupunkiemme tulevaisuuden muotoilua. Vaikutuksemme on siinä, että koulutamme opiskelijoistamme tulevaisuuden muutosagentteja. UNIC pyrkii luomaan eurooppalaisille kaupungeille myönteisen mallin siitä, miten oppiminen, sitoutunut tutkimus ja kaupunki-innovaatiot voidaan yhdistää yhteiskunnallisen vaikutuksen ja parannusten aikaansaamiseksi sekä auttaa Euroopan tulevaisuutta määrittelevissä suurissa muutoksissa", sanoo Rotterdamin Erasmus-yliopiston rehtori, professori Ed Brinksma.

”Oulun yliopisto tuli mukaan UNICin ensimmäiseen vaiheeseen viimeisenä, mutta viimeisen 2,5 vuoden aikana olemme ottaneet verkostossa vahvan roolin sekä saaneet aikaan vaikuttavia tuloksia. Kiitos tästä kuuluu erittäin osaavalle ja motivoituneelle tiimille sekä erityisesti tiedekunnille, jotka ovat innostuneesti lähteneet mukaan toimintaan”, sanoo UNIC kehittämispäällikkö Henna Määttä.

UNIC-allianssi on jo käynnistämässä uusia ohjelmia ja tarjontaa, jotka heijastelevat sen uudistettua tehtävää: joulukuussa 2022 käynnistettiin siemenrahasto yhteistoiminnallisille tutkimushankkeille ja pian julkistetaan UNIC Centre for City Futures -keskuksen perustuskirja. UNICin innovatiivinen hybridikampus luo perustan huipputason keskinäiselle vaihdolle, avaa Blended Intensive -ohjelmia, virtuaalikursseja ja yhteistutkintoja entistä laajemmalle opiskelijoiden, tutkijoiden ja kansalaisten yhteisölle.

"Odotan innolla yhteistyön syventämistä kaupunkiemme kanssa, jotta voimme aktiivisesti kuunnella ja pysyä ajan tasalla uusimmista tietolähteistä", sanoo Oulun yliopiston Engaged Research -vastuuhenkilö tohtori Sari Hirvonen-Kantola.

"Yhdessä tunnistettujen haasteiden integroiminen oppimiseen ja tutkimukseen mahdollistaa rikkaan ja vaikuttavan yhteistyön", Hirvonen-Kantola tiivistää.

Tietoja UNICista

European University of Cities in Post-Industrial Transition (UNIC) kokoaa yhteen kymmenen yliopistoa eri puolilta Eurooppaa edistääkseen tiedon kehittämistä ja yhdessä luomista yhteistyön, innovoinnin ja osallisuuden avulla yhteiskunnallisen vaikutuksen ja parannusten aikaansaamiseksi.

UNICin jäsenyliopistoja ovat:

Deuston yliopisto, Bilbao, Espanja
Ruhrin yliopisto Bochum, Bochum, Saksa
University College Cork, Cork, Irlanti
Koçin yliopisto, Istanbul, Turkki
Liègen yliopisto, Liège, Belgia
Oulun yliopisto, Oulu, Suomi
Erasmus University Rotterdam, Rotterdam, Alankomaat
Zagrebin yliopisto, Zagreb, Kroatia
Lodzin yliopisto, Łódź , Puola
Malmön yliopisto, Malmö, Ruotsi


Lisätietoja:

Viestintäasiantuntija Essi Erkkilä, UNIC
essi.erkkila@oulu.fi
050 521 5852

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uupumuksen hallintaan tarkoitettua terveyssovellusta testataan MS-potilailla17.3.2023 08:02:43 EET | Tiedote

Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala ovat aloittaneet pilottitutkimuksen, jossa testataan uupumuksen hallintaan tarkoitettua digitaalista terveyssovellusta multippeliskleroosia eli MS-tautia sairastavilla potilailla. Tavoitteena on tarjota potilaille omahoidon työkalu, jonka avulla he voivat hallita paremmin omaa jaksamistaan. Tutkimus on osa Sitran rahoittamaa digitaalisten terapiaratkaisujen ohjelmaa. Osallistujat käyttävät sovellusta kaksi kuukautta ja raportoivat samalla kokemuksistaan.

Uusi kansainvälinen maisterikoulutus etsii innovatiivisia ratkaisuja jälkiteollisiin kaupunkeihin15.3.2023 10:28:51 EET | Tiedote

Oulun yliopistossa on tarjolla uusi kansainvälinen maisteriohjelma ”Redesigning the Post-Industrial City” (RePIC), jonka tavoitteena on vastata jälkiteollisten kaupunkien ja niiden asukkaiden haasteisiin. Kyseessä on ensimmäinen yhteistutkinto-ohjelma, joka on kehitetty yhdessä Eurooppa-yliopisto UNICin kanssa. Valmistuttuaan opiskelijat voivat toimia esimerkiksi kaupunkisuunnittelijoina ja -johtajina. Hakuaika koulutukseen alkaa 15.3.

Pienet yritykset tarvitsevat osaamista riskienhallinnassa ja johtamisessa – entinen huippujääkiekkoilija Lasse Kukkonen kouluttaa yrittäjiä rakentamaan kestävää tiimiä14.3.2023 09:46:25 EET | Tiedote

Riskienhallinta- ja johtamisosaaminen ovat keskeisiä yritysten liiketoimintaan vaikuttavia tekijöitä. Epävarmuus- ja häiriötilanteissa yritykset tarvitsevat resilienssiä eli muutoskykyä, joka auttaa niitä selviytymään. Huippujääkiekkoilija, valmennusyrittäjä ja Kärppien kehitysjohtaja Lasse Kukkonen luotsaa yrittäjiä menestyvän tiimin johtamiseen Oulu yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin koordinoiman Ketterän muutoskyvykkyyden valmennusohjelman työpajassa Kuusamossa 23.3.

Tutkimuksen mukaan kotien sisäympäristössä on tapahtunut myönteisiä muutoksia – Tupakansavulle, radonille ja hajusteille altistutaan entistä vähemmän14.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Oulun yliopiston toteuttaman valtakunnallisen Asuinympäristön laatu, terveys ja turvallisuus -kyselyn (ALTTI 2022) alustavien tulosten mukaan viimeisen 15 vuoden aikana asuinympäristössämme on tapahtunut myönteisiä muutoksia. Esimerkiksi pienempi osa vastaajista raportoi tupakoinnista sisätiloissa ja tietoisuus asunnon radonpitoisuuksista on lisääntynyt. Alustavia tuloksia esitellään ensi kertaa Sisäilmastoseminaarissa 14.3.2023 alan ammattilaisille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme