Vihreät Euroopan parlamentissa

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä vieraili Delhissä - Euroopan on nyt aika kääntää katseensa Intiaan

Jaa
Vihreiden europarlamentaarikko Alviina Alametsä vieraili tammikuun ensimmäisellä viikolla Intiassa tapaamassa poliittisia instituutioita, kansalaisjärjestöjä, asiantuntijoita ja ihmisoikeusaktivisteja. Alametsä tapasi matkalla muun muassa tunnetut ihmisoikeusasianajajat Colin Gonsalvesin ja Vrinda Groverin. Alametsä toimii Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa Intiaa koskevien asioiden pysyvänä esittelijänä, ja hän valmisteli mietinnön Euroopan parlamentin kannoista EU:n ja Intian väliseen tapaamiseen vuonna 2021. Alametsä näkee, että EU:n ja Intian välisissä suhteissa on paljon mahdollisuuksia, mutta EU ei saa sulkea silmiään Intian ihmisoikeusongelmilta.

”Intia on maailman suurimpana demokratiana ja hurjaa vauhtia kasvavana talousmahtina tärkeä yhteistyökumppani Euroopalle. Kiinan kasvattaessa valtaansa ja Venäjän jatkaessa sotatoimiaan Euroopan rajoilla on selvää, että maailman demokraattiset valtiot tarvitsevat toisiaan enemmän kuin koskaan. Mutta Intiassa on merkittäviä ja kasvavia ihmisoikeusongelmia, joita emme voi jättää huomiotta”, Alametsä sanoo.

”Maa on ottanut askeleita autoritäärisen vallan suuntaan. Kansalaisjärjestöjen toimintaa on rajoitettu, samoin toimittajia ja sananvapautta. Nämä kehitykset ovat jääneet Euroopassa liian pitkään huomiotta. Intia ja EU ovat nyt pitkästä aikaa aloittaneet ihmisoikeusdialogin, johon on suhtauduttava todella suurella vakavuudella. Intiaa ei pidä eristää, vaan ottaa määrätietoinen ote ihmisoikeuksien korjaamiseen sekä Intiassa että EU-maissa”, Alametsä kokoaa.

Matkan aikana Alametsä tapasi esimerkiksi alimpien Intian kastien edustajia, vainoa kokevia toimittajia ja poliittisten vankien perheitä. “Kastiin perustuva syrjintä kielletään Intian perustuslaissa, mutta se ei toteudu. Dalit-kastin naiset pakotetaan ilman palkkaa pesemään julkisia vessoja ilman käsineitä, antamaan kehonsa miesten hyväksikäytettäväksi ja tekemään halpoja vaatteita länsimaihin. Se on nykyajan orjuutta. Tavatessani Intian viranomaisia korostin, että EU valmistelee lakia, jossa pakkotyöllä tuotetut tuotteet kielletään. Jos Intia haluaa kanssamme kauppayhteistyötä, tämä on korjattava.”

Ihmisoikeusaktivistien, toimittajien ja kansalaisjärjestöjen edustajien viesti demokratiasta ja ihmisoikeuksista oli selvä: tilanne heikkenee nopeasti. Intiassa on vuodesta 2014 asti ollut vallassa Narendra Modin johtama äärinationalistinen Bharatiya Janata Party-puolue (BJP). Viime vuosina Intia on säätäynt useita lakeja, jotka avoimesti syjivät maan vähemmistöjä ja pyrkivät vaientamaan opposition. Muslimien ja opposition kokemat viharikokset ovat kasvaneet rajusti.

Viime vuosina tuhansia intialaisia ihmisoikeusaktivisteja on vangittu terrorismiepäilyjen nojalla ilman kunnollisia todisteita tai oikeusprosessia.

“Aktivistit ovat korostaneet, että demokratiaa kaventavilla ja syrjivillä laeilla on ehdottomasti vaikutus kansalaisaktivismiin. Vankilassa istuu aktivisteja odottamassa tuomiota vuosikausia. ”Justice delayed is justice denied” oli monien järjestöjen iskulause. Mutta monet jäljellä olevat kriittiset äänet eivät uskalla enää puhua”, Alametsä varoittaa.

”Kansalaisjärjestöjen toimintaa on rajoitettu, joten eräs tapaamani naisten oikeuksien järjestö joutuu nyt toimimaan autotallissa, piilossa ilman lämmitystä. Kansainväliset järjestöt, kuten Amnesty ja Greenpeace, ovat jo joutuneet sulkemaan ovensa. Mutta autotallitoimistolla yhä pinnistellään ja taistellaan vähemmistöjen, kaikista köyhimpien ja valtion unohtamien puolesta. Siinä on toivoa.”

”Euroopan parlamentin edustajana koen, että Intian ja EU:n tulee kehittää yhteistyötään. Mutta olen puhunut tällä matkalla Intian päättäjille hyvin suoraan ja rehellisesti. Meidän tulee kannustaa toisiamme korjaamaan ongelmamme. Esimerkiksi sateenkaarioikeuksissa Intia on monia maita edistyksellisempi. Mutta oli kyse sitten Puolasta, Unkarista tai Intiasta, on selvää että aidoissa demokratioissa on oltava vapaus kokoontua ja puhua ilman vankilan pelkoa. Ihmisarvoisen elämän kaikille pitäisi olla jokaisen valtion ykköstavoite.”

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Alviina Alametsä

alviina.alametsa@ep.europa.eu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissa



Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

EU kieltää lopunkin venäläisen kaasun ja öljyn tuonnin - MEP Ville Niinistö: “Tämän eteen on tehty paljon töitä, oli jo aikakin!”6.5.2025 16:49:40 EEST | Tiedote

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö korostaa sitä kuinka iso saavutus ja pitkän vaikuttamistyön tulos on, että EU-komissio esitteli tänään suunnitelman Venäjän energiantuonnin – kaasun, ydinpolttoaineen ja öljyn – lopettamiseksi kokonaan. Niinistö on tehnyt vuosia tämän päätöksen eteen töitä vihreiden ryhmävastaavana teollisuus- ja energiavaliokunnassa sekä tällä kaudella europarlamentin Venäjä-valtuuskunnan puheenjohtajana. Niinistön aloitteesta 65 meppiä vaati kirjeellään komissiolta Venäjän energiantuonnin kieltävää lainsäädäntöä jo keväällä 2024.

Vihreiden MEP Maria Ohisalo vaatii komission strategisten hankkeiden perusteiden julkistamista6.5.2025 14:07:00 EEST | Tiedote

Vihreiden europarlamentaarikko Maria Ohisalo vaatii EU-komissiota julkistamaan tiedot, millä perustein hankkeet on valittu EU:n strategisten hankkeiden listalle. Ohisalo on huolissaan siitä, miten huonosti tietoa strategisten hankkeiden valinnasta on saatavilla sekä lainsäätäjille, että myös kansalaisyhteiskunnalle, ympäristöjärjestöille ja tavallisille kansalaisille. Asiakirjojen julkisuus on EU:n perussopimuksissa turvattu oikeus.

Maria Ohisalo: Euroopan parlamentin olemattomat vanhempainvapaajärjestelyt ovat syrjiviä5.5.2025 18:16:20 EEST | Tiedote

Vihreiden europarlamentaarikko Maria Ohisalo vetoaa Euroopan parlamentin puheenjohtaja Roberta Metsolaan meppikollegoidensa Delara Burkhardtin (S&D) ja Sigrid Friisin (Renew) kanssa europarlamentaarikkojen perheen ja työn yhdistämisen tukemiseksi ja selkeämmän vanhempainvapaajärjestelmän luomiseksi Euroopan parlamenttiin. Ohisalo vaatii selkeitä käytäntöjä, joilla ehkäistään syrjintää ja varmistetaan, että perheellistyminen on mahdollista myös poliittisille päättäjille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye