Kirkko Helsingissä

Evankelis-luterilainen kirkko pääkaupunkiseudulla mukana Helsinki Pridessa

Jaa

Suomen suurin ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma Helsinki Pride järjestetään tänä vuonna 7.–13.9. Evankelis-luterilainen kirkko pääkaupunkiseudulla on mukana Priden yhteisökumppanina. Viikon aikana seurakunnat ja kristilliset toimijat järjestävät esimerkiksi vertaistukitapaamisia sateenkaari-ihmisille ja heidän läheisilleen, keskustelutilaisuuksia sekä Sateenkaarimessun.

Kuva: Eija Harju/Espoon seurakuntayhtymä
Kuva: Eija Harju/Espoon seurakuntayhtymä

Kirkko osallistuu monin tavoin 

Evankelis-luterilainen kirkko on ollut Helsinki Pridella mukana jo usean vuoden ajan. Tänä vuonna Priden yhteisökumppaneita ovat Helsingin ja Espoon seurakuntayhtymät, Vantaalta Vantaankosken seurakunta ja Vanda svenska församling sekä Herättäjä-Yhdistys. 

Seurakunnat ja järjestöt sekä vapaaehtoiset järjestävät Pride-viikon aikana runsaasti ohjelmaa niin kasvotusten kuin verkossa. Mukana on mm. vertaistukitapaamisia, hartaushetkiä ja erilaisia luentojaEnglanniksi ohjelmaa tarjoaa verkossa toteutettava ilmainen englanninkielinen seminaarLGBTIQ+ People of Faith, jossa muslimit, kristityt ja juutalaiset sekä sateenkaariyhteisöt pohtivat hengellisyyttä ja teologiaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta. Koko Helsinki Pride -viikon kirkollinen ohjelma löytyy kokonaisuudessaan täältä: https://www.helsinginseurakunnat.fi/uutiset/helsinginseurakunnillarunsaastiohjelmaapride-viikolla

Koronatilanteesta johtuen perinteinen Pride-kulkue ja puistojuhla järjestetään tänä vuonna uudella tavalla. Pride-viikko huipentuu verkkokulkueeseen, ja Priden juhlinta jalkautuu lauantaina eri puolille Helsinkiä pienempiin ryppäisiin. Helsinki Priden järjestäjät kannustavat tänä vuonna ihmisiä kulkemaan itse valitsemillaan reiteillä lauantaina kello 12 alkaen. Halukkaat voivat kokoontua piknikille valitsemaansa puistoon kello 13 lähtien. 

Pride muistuttaa, että Pride-viikon tapahtumissa tulee noudattaa koronaturvallisuuteen liittyviä yleisiä ohjeita turvaväleistä ja käsihygieniasta sekä tarvittaessa kasvomaskeista. 

Välittävän vanhemman kirjeitä

Tänä vuonna Pride-viikolla kirkko ei jaa viime vuoden tavoin välittäviä halauksia, vaan sen sijaan välittäviä kirjeitä. Tapahtuman organisoi Kirkkonummen suomalainen seurakunta. 

Kirjeitä kerätään sähköpostitse 8.9. saakka. Kirjettä toivovat voivat pyytää sitä lomakkeen kautta Helsinki Pride -viikolla 9.–10.9.2020. Kirjeet toimitetaan sähköpostitse niitä pyytäneille lauantaina 12.9., (suuren kysynnän sattuessa vielä tarvittaessa 13.–14.9.). 

Mikäli pyyntöjä tulee paljon, saatetaan sama kirje laittaa useammallekin henkilölle, jotta jokainen saa kirjeen. Kaikki kirjeet luetaan ennakkoon, jotta ne ovat varmasti vastaanottajille turvallisia. Jokainen itsensä tavalla tai toisella vanhemmaksi määrittelevä on lämpimästi tervetullut kirjoittamaan. Kirjeet ovat puolin ja toisin anonyymejä. Kirjetempaus toteutetaan suomeksi tai ruotsiksi. 

Vaikka tempauksen mahdollistajana toimiikin ev.-lut. kirkko pääkaupunkiseudulla, kirjettä ei tarvitse kirjoittaa kristillisestä näkökulmasta. Katso lisää täältä: https://www.helsinginseurakunnat.fi/uutiset/pride-viikollajaetaanvalittavanvanhemmankirjeitasateenkaari-ihmiselle

Helsinki Pride koronan aikaan 

Tänä vuonna Pride-viikkoa vietetään koronaviruspandemian vuoksi syyskuun toisella viikolla kesäkuun sijaan. Poikkeuksellisena aikana Pride toteutetaan hybridinä eli osittain kasvotusten ja osittain virtuaalisesti.  

Lähes kaikkeen Pride-viikon ohjelmaan on mahdollista osallistua verkon kautta etänä. Helsinki Pride -viikon ohjelmaan sisältyy keskustelutilaisuuksia, luentoja, vertaistapaamisia, esityksiä ja juhlia. Helsinki Pride Housena toimii Kansallismuseo, josta löytyy osa viikon ohjelmatarjonnasta sekä myös Pride Info & Shop. Nuorten oma monipuolista ohjelmaa tarjoava Nuorten Pride -viikko järjestetään yhdeksättä kertaa. 

Lisätietoja: Helsinki Pride ja kirkon yhteisökumppanuusLaura Leipakka, tapahtumakoordinaattori, Helsingin seurakuntayhtymä, laura.leipakka@evl.fi, p. 050-3419919 

Välittävän vanhemman kirje, Mio Kivelä, erityisnuorisotyönohjaaja, Kirkkonummen suomalainen seurakunta, Kallion seurakunnan luottamushenkilö, mio.kivela@evl.fi, p. 050 376 1480 

Milla Seire, lastenohjaaja, Kirkkonummen suomalainen seurakunta, milla.seire@evl.fi, p. 040 841 0340 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Eija Harju/Espoon seurakuntayhtymä
Kuva: Eija Harju/Espoon seurakuntayhtymä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirkko Helsingissä
Kirkko Helsingissä
Kolmas linja 22 B
00530 HELSINKI

09 234 00http://www.helsinginseurakunnat.fi

Kirkko Helsingissä – ihmistä varten. Uskon, rakkauden ja ympäristön puolesta.

Kirkko Helsingissä muodostuu 20 ev.-lut. seurakunnasta, joista 17 on suomenkielistä ja kolme ruotsinkielistä. Helsingin seurakunnissa on lähes 340 000 jäsentä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirkko Helsingissä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme