Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Evijärven säännöstelyn lupamuutoshakemus on aluehallintoviraston käsiteltävänä

Jaa

ELY-keskus on viime joulukuussa hakenut aluehallintovirastolta lupamuutosta Evijärven säännöstelylupaan. Evijärveä säännöstellään tällä hetkellä edelleen Lappa- ja Evijärven yhteisen nykyisin voimassa olevan vuonna 1995 lainvoimaiseksi tulleen säännöstelyluvan mukaisesti. Luvanhaltija on Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, joka hoitaa Evijärven säännöstelyä.

Nykyisen säännöstelyluvan mukaan Evijärvellä on ns. tavoitevyöhyke, jolla järven pinta on pyrittävä pitämään. Kesäaikana tavoitevyöhyke on N60-järjestelmässä korkeusvälillä +61,60…+61,75 m. Luvan mukainen alaraja on N60 +61,40 m ja yläraja N60 +62,15 m. Keväällä tavoitevyöhyke laskee tammikuun puolivälistä alkaen maaliskuun loppuun mennessä välille +61,45…+61,55 m. Eri vedenkorkeuden tasoille ja vyöhykkeille on määrätty luvassa juoksutusmäärät. Alla olevassa kuvassa on esitetty Evijärven nykyisen luvan mukainen säännöstelykaavio, jossa tavoitevyöhyke on mustien katkoviivojen välissä. Punaisella on esitetty tämän vuoden vedenpinnan korkeuden käyrä.

Evijärven nykyisen luvan mukainen säännöstelykaavio, jossa tavoitevyöhyke on mustien katkoviivojen välissä. Punaisella on esitetty tämän vuoden vedenpinnan korkeuden käyrä.

Kuva: Evijärven nykyisen luvan mukainen säännöstelykaavio, jossa tavoitevyöhyke on mustien katkoviivojen välissä. Punaisella on esitetty tämän vuoden vedenpinnan korkeuden käyrä.

Vedenpintaa on viime vuodet pyritty pitämään tavoitevyöhykkeen ylärajan tuntumassa. Tänä keväänä vedenpinta kävi sulamisvesiä varten tehtävän kevätalennuksen yhteydessä alimmillaan 25.-27.3. tasolla +61,55 m. Hyvin nopeasti alkaneen sulamisen myötä vedenpinta nousi kymmenessä päivässä 24 cm eli tasolle +61,79 m. Juoksutusta Evijärvestä alaspäin voitiin luvan mukaan lisätä, kun saavutettiin taso +61,75 m ja sen jälkeen vedenpinnan nousu hiipui ja pinta on pysynyt tason +61,79 m paikkeilla. Vedenpintaa pyritään jatkossakin pitämään mahdollisuuksien mukaan tavoitevyöhykkeen yläosalla siihen saakka, kunnes uusi säännöstelylupa saadaan.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on toimittanut Evijärven säännöstelyn muutosta koskevan lupamuutoshakemuksen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston käsiteltäväksi joulukuussa 2020. Hakemusta on täydennetty aluehallintoviraston pyynnöstä maaliskuussa 2021. Hakemus on tulossa kuulemisvaiheeseen, jolloin asianosaisilla on mahdollisuus esittää aluehallintovirastolle kannanottoja hakemukseen liittyen.

Hakemuksessa esitetyn Evijärven säännöstelyn muutoksen tavoitteena on muuttaa Evijärven säännöstelylupa vastaamaan paremmin pitkään jatkunutta Evijärven säännöstelykäytäntöä. Säännösten ylä- ja alarajoja sekä ns. tavoitevyöhykkeen ylä- ja alarajoja on tarkoitus nostaa 10 cm. Säännöstelynmuutoksen vaikutuksesta Evijärven keskivedenkorkeus nousee nykyisen lupapäätökseen verrattuna 10 cm. Koska säännöstelykaavio ja juoksutukset pysyvät samanlaisina tasokorotusta lukuun ottamatta, muutos ei vaikuta Evijärven ylä- tai alapuolisille vesistöalueille.

Lisäksi esitetään, että poikkeuksellisen vähälumisina talvina kevätalennus voidaan toteuttaa tavoitevyöhykettä pienempänä. Kevätalennuksen tarkoituksena on saada järveen tilaa sulamisvesille. Talviaikaisen pulssituksen eli järviveden hapettamiseksi tehtävien vedenpinnan laskujen ja nostojen osalta esitetään, että pinta voidaan tarvittaessa väliaikaisesti nostaa maksimissaan 20 cm tavoitevyöhykkeen yläpuolelle pulssin teon yhteydessä.

ELY-keskus on pyytänyt aluehallintovirastolta kiireellistä käsittelyä. Hankkeen puolesta on Evijärvellä kerätty noin 1200 henkilön allekirjoittama vetoomus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
Ryhmäpäällikkö Sari Yli-Mannila, puh. 0295 027 962

Kuvat

Kaaviokuvassa on esitetty Evijärven nykyisen luvan mukainen säännöstelykaavio, jossa tavoitevyöhyke on mustien katkoviivojen välissä. Punaisella on esitetty tämän vuoden vedenpinnan korkeuden käyrä.
Kaaviokuvassa on esitetty Evijärven nykyisen luvan mukainen säännöstelykaavio, jossa tavoitevyöhyke on mustien katkoviivojen välissä. Punaisella on esitetty tämän vuoden vedenpinnan korkeuden käyrä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Seinäjoen liikenneturvallisuussuunnitelman päivitys on valmistunut12.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Seinäjoen liikenneturvallisuussuunnitelman lähtökohtana toimii valtakunnallinen liikenneturvallisuusvisio, jota mukaillen kaupungin omaksi liikenneturvallisuusvisioksi muotoutui: ”Seinäjoki on liikenneturvallinen kaupunki asua ja kasvaa. Kaupungin katu- ja tieverkosto koetaan turvalliseksi.” Liikenneturvallisuussuunnitelma on laadittu yhteistyössä Seinäjoen kaupungin, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen, Liikenneturvan sekä tärkeiden sidosryhmien kanssa.

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett sin motiverade slutsats om miljökonsekvensbeskrivningen för Karleby Vattens grundvattentäkt i Karhinkangas11.5.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Karleby Vatten planerar att börja ta grundvatten i Karhinkangas i Karleby. Syftet med projektet är att förbättra hushållsvattnets distributionssäkerhet i Karleby stamstad för ca 30 000 invånare. I projektet förbereder man sig också på att i framtiden distribuera vatten för Lochteå kyrkbys, Kelviås och Kannus behov. Mängden grundvatten som tas varierar mellan 8 000–12 000 m3/d beroende genomföringsalternativ. Projektets miljökonsekvenser har bedömts genom ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning (MKB-förfarande), där NTM-centralen i Södra Österbotten har fungerat som kontaktmyndighet.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen on antanut perustellun päätelmän Kokkolan Veden Karhinkankaan pohjavedenoton ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta11.5.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Kokkolan Vesi suunnittelee pohjaveden oton aloittamista Kokkolan Karhinkankaalla. Hankkeen tavoitteena on parantaa Kokkolan kantakaupungin n. 30 000 asukkaan talousveden toimitusvarmuutta. Hankkeessa varaudutaan myös siihen, että vettä voidaan toimittaa tulevaisuudessa myös Lohtajan kirkonkylän, Kälviän ja Kannuksen tarpeisiin. Otettavan pohjaveden määrä on 8 000–12 000 m3/d toteutusvaihtoehdosta riippuen. Hankkeen ympäristövaikutukset on arvioitu ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (YVA-menettely), jossa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on toiminut yhteysviranomaisena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme