Finanssiala ry

FA : Finnveran takausvaltuuksia nostettava helpottamaan luototusta

Jaa

Talouden liki äkkipysähdyksen seurauksena moni yritys on nopeasti ajautumassa merkittäviin maksuvalmius- ja kannattavuusongelmiin. Suomalainen pankkisektori on valmis jatkamaan yritysten ja kotitalouksien luotottamista, mutta on välttämätöntä, että yhteiskunta tulee kantamaan osan kasvaneista luottotappioriskeistä.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on tänään ehdottanut julkisuudessa useita toimenpiteitä, joilla helpotettaisiin yritysten kassakriisiä. Lista sisältää myös Finanssiala ry:n (FA) maan hallitukselle tekemän ehdotuksen siitä, että valtion omistama erityisrahoituslaitos Finnvera ottaa tuotevalikoimiinsa mahdollisimman nopeasti uuden takaustuotteen.

"Finnveran takauksilla pankit, työeläkeyhtiöt ja muut yritysrahoittajat kykenevät jatkamaan yritysten rahoittamista akuutissa kriisissä. Lähtökohtana on, että takaus myönnettäisiin yrityksille, joiden liikevaihto ja kannattavuus ovat heikentyneet tai heikentymässä huomattavasti pandemian vuoksi. Yritysten on oltava lähtökohtaisesti terveitä eli ennen pandemiaa niiden liiketoiminta ja kannattavuus ovat olleet terveellä pohjalla", sanoo FA:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

EK:n hätäapupaketissa ehdotetaan, että Finnveran uusia takausvaltuuksia nostetaan välittömästi 10 miljardilla eurolla. Finnveran riskinottokykyä ehdotetaan lisättäväksi siten, että se voi rahoittaa koronaan liittyvässä akuutissa rahoitustilanteessa 100 prosenttiin saakka yritystä, joka ei ole ollut vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa 31.12.2019. Näin Finnvera kykenee esimerkiksi takaamaan pankkien luottoja ja työeläkeyhtiöiden TyEL-lainoja täysimääräisesti. Nyt raja on 80 prosenttia.

”Takausten yhteenlasketun enimmäismäärän tulee olla riittävän suuri, jotta sen vaikutukset ovat toivotun laiset. Yhteiskunnan kokonaisetu vaatii nyt toimia yritysten pelastamiseksi ja pitkäaikaisen laman välttämiseksi”, Kauppi painottaa.

Finnveran takausvastuun noston lisäksi EK ehdottaa lukuisia muita toimenpiteitä yritysten ahdingon helpottamiseksi. Niitä ovat mm. tuki työnantajayritysten kassakriisiin Finnveran 2 miljardin euron pääomalainoista sekä lisämaksuaikaa veroille.

EK:n tiedote: Hätäapupaketti kassakriisiin

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4200http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Pankkien lisäpääomavaatimuksia harkittava tarkoin3.7.2020 10:39:00 EESTTiedote

Kansallista luottolaitos- ja kriisinratkaisulainsäädäntöä ollaan muuttamassa EU:ssa hyväksytyn ns. pankkipaketin myötä. Paketin kansallista toimeenpanoa selvittäneen valtiovarainministeriön työryhmän mietinnössä esitetään viranomaisille mahdollisuutta asettaa pankeille tuntuvasti nykyistä suurempia lisäpääomavaatimuksia. Työryhmässä edustettuna ollut Finanssiala ry (FA) on jättänyt mietintöön eriävän mielipiteen, jossa se ehdottaa muutoksia sääntelyyn, viime kädessä sääntelyn osittaista lykkäämistä. FA peräänkuuluttaa tarkempia perusteita riskien laskentatapaan sekä selkeitä sääntöjä viranomaisten harkintavallalle määrätä lisäpääomavaatimuksista.

Lainakaton nosto takaisin 90 prosenttiin tärkeä päätös kotitalouksille ja asuntomarkkinoille29.6.2020 14:20:10 EESTTiedote

Finanssivalvonta (Fiva) on päättänyt 29.6. nostaa asuntoluottoja koskevan lainakaton takaisin laissa määritellylle perustasolle eli 90 prosenttiin suhteessa vakuuksien käypään arvoon. Nosto ei koske ensiasunnon ostajia. Finanssiala ry (FA) pitää päätöstä hyvänä uutisena asunnon ostamista tai vaihtamista suunnitteleville. Koronapandemian seurauksena asuntomarkkinoiden ja reaalitalouden tukeminen kaikin mahdollisin keinoin on ensiarvoisen tärkeää.

270 000 kotitaloutta ja yritystä on hakenut lainanhoitoon joustoa16.6.2020 13:31:35 EESTTiedote

Suomessa toimivat pankit ovat auttaneet asiakkaitaan monin eri tavoin koronaepidemian aiheuttaman talouskriisin yli. Yhtenä konkreettisena esimerkkinä on lainanhoitoon myönnetyt joustot. Kolmen kuukauden aikana kotitalouksilta ja yrityksiltä on tullut hakemuksia lainanlyhennysvapaista ja muista joustoista yhteensä 270 000 kappaletta. Kuukausi sitten hakemuksia oli yhteensä 210 000. Suurin osa hakemuksista on ollut henkilöasiakkaiden asuntolainojen lyhennysvapaita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme