Taideyliopisto

Feel Helsinki toteutetaan rajoituksista huolimatta, taideopiskelijoiden festivaali siirtyy osin verkkoon

Jaa

Taideyliopiston Feel Helsinki -festivaali järjestetään Musiikkitalossa lauantaina 4.9.2021. Tapahtuma-alan koronarajoitusten vuoksi osa ohjelmasta joudutaan perumaan, mutta jäljelle jää edelleen monipuolinen kattaus taidetta paikan päällä tai verkossa koettavaksi.

Taideyliopiston opiskelijoiden, opettajien ja alumnien osaamista esittelevä monipuolinen Feel Helsinki -festivaali järjestetään syyskuun ensimmäisenä lauantaina Musiikkitalossa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston asettamista rajoituksista johtuen ainutlaatuisen taidefestivaalin ohjelmasta vain noin puolet voidaan esittää live-yleisölle. Osa ohjelmasta siirtyy verkkoon, osa ohjelmasta joudutaan perumaan kokonaan.

Festivaalin Taidepiste-keskusteluohjelma järjestetään voimassa olevien rajoitusten mukaisesti yhteensä 50 ihmisen paikalla olevalle yleisölle sekä suorana verkkolähetyksenä YouTubessa. Keskusteluissa mukana ovat esimerkiksi presidentti Tarja Halonen, kapellimestari Esa-Pekka Salonen, kirjailija Miki Liukkonen, toimittaja Saska Saarikoski, valmentaja Anu Nieminen sekä aktivisti Suvi Auvinen. Keskustelujen välissä nähdään opiskelijoiden taide-esityksiä, kuten musiikkia ja monologeja.

Myös Musiikkitalon terassille suunniteltu kahdeksan eri kokoonpanon musiikkiohjelma toteutetaan kokoontumisrajoituksia noudattaen. Terassilla kuullaan klo 12–20 välillä eri genrejä yhdistelevää musiikkia jazzista rockiin ja kansanmusiikista fuusiorapiin. Terassille otetaan kerrallaan 50 henkeä.

Kuvataide ottaa Feel Helsinkiin varaslähdön, sillä 13 Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijan näyttely on nähtävillä Musiikkitalossa jo 18.8. alkaen. Esillä olevien teosten tekniikka painottuu erityisesti maalaukseen, mutta mukana on myös valokuvaa, keramiikkaa, veistotaidetta, tekstiiliä ja grafiikkaa. Festivaalipäivänä 4.9. Musiikkitalon mediaseinällä nähdään lisäksi kuuden opiskelijan videotaidetta.

Musiikkitalon isossa konserttisalissa järjestetään 4.9. iltana Sibelius Academy Folk Big Bandin 10-vuotisjuhlakonsertti, jonne ei rajoitusten vuoksi voida ottaa ulkopuolista yleisöä. Konserttia on kuitenkin mahdollista seurata suorana lähetyksenä Taideyliopiston YouTubessa.

Pettymys rajoituksiin suurta

Feel Helsinki -festivaali haluttiin viimeiseen asti järjestää live-tapahtumana. Festivaalinohjelma on koottu Taideyliopiston opiskelijoiden ja opettajien ehdotuksista ja sen kantavana teemana oli nuorten taiteilijoiden palava halu päästä viimein, yli puolentoista vuoden tauon jälkeen yhteyteen yleisön kanssa.

Elokuun toisella viikolla ilmoitetut tapahtumatoiminnan rajoitukset tekivät kuitenkin tapahtuman järjestämisen suunnitellulla tavalla mahdottomaksi. Opiskelijat, opettajat ja koko taidekenttä ovat pettyneitä taide- ja kulttuurialaan kohdistuviin ankariin rajoituksiin.

"Monet kokevat, että koronapandemia on vienyt taiteelta tulevaisuuden. Rajoitusten epäreiluus, epätarkoituksenmukaisuus ja viestinnän ristiriitaisuus vahvistavat tätä kokemusta. Vuorovaikutus yleisön kanssa on taiteilijoiksi opiskeleville välttämättömyys ja siksi järjestämme tilaisuuden, vaikka rajoitukset tekevät sen hyvin vaikeaksi”, Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén sanoo.

Historian kolmas Feel Helsinki

Feel Helsinki -tapahtuma järjestettiin Helsingin Musiikkitalossa ensimmäistä kertaa kesäkuussa 2019. Uusi kaupunkifestivaali houkutteli paikalle yli 5500 kävijää. Vuonna 2020 tapahtuma järjestettiin koronapandemian vuoksi vain virtuaalisesti, ja tavoitti yli 63 000 katsojaa.

Tutustu festivaalin ohjelmaan

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Tohtorintutkinto: Kulttuurienvälinen yhteistyö synnyttää uusia musiikillisia löytöjä ja tunteen globaalista kansalaisuudesta15.9.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Nathan Riki Thomson on tarkastellut tohtorintutkinnossaan, kuinka kulttuurienvälinen vuoropuhelu ja yhteistyö voi toimia katalysaattorina uusille musiikillisille löydöille, muusikkouden laajentamiselle ja syventämiselle sekä taiteellisen identiteetin muodostumiselle. Thomsonin tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 1.10.2021. Australialaissyntyinen Thomson on ensimmäinen Sibelius-Akatemian Global Music -koulutuksesta valmistunut tohtorikandidaatti MuTri-tohtorikoulussa.

Dana Hall jazzmusiikin vierailevaksi professoriksi Sibelius-Akatemiaan10.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Yhdysvaltalainen jazzrumpali, säveltäjä, yhtyejohtaja ja etnomusikologi Dana Hall on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vierailevaksi professoriksi. Professuurin tarkoituksena on muun muassa vahvistaa afroamerikkalaisen kulttuuriperinteen ymmärrystä jazzmusiikin aineryhmässä ja kehittää yhteistyötä amerikkalaisten yliopistojen kanssa. Hall on aloittanut kaksi vuotta kestävän vierailukautensa elokuussa 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme