Taideyliopisto

Feel Helsinki toteutetaan rajoituksista huolimatta, taideopiskelijoiden festivaali siirtyy osin verkkoon

Jaa

Taideyliopiston Feel Helsinki -festivaali järjestetään Musiikkitalossa lauantaina 4.9.2021. Tapahtuma-alan koronarajoitusten vuoksi osa ohjelmasta joudutaan perumaan, mutta jäljelle jää edelleen monipuolinen kattaus taidetta paikan päällä tai verkossa koettavaksi.

Taideyliopiston opiskelijoiden, opettajien ja alumnien osaamista esittelevä monipuolinen Feel Helsinki -festivaali järjestetään syyskuun ensimmäisenä lauantaina Musiikkitalossa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston asettamista rajoituksista johtuen ainutlaatuisen taidefestivaalin ohjelmasta vain noin puolet voidaan esittää live-yleisölle. Osa ohjelmasta siirtyy verkkoon, osa ohjelmasta joudutaan perumaan kokonaan.

Festivaalin Taidepiste-keskusteluohjelma järjestetään voimassa olevien rajoitusten mukaisesti yhteensä 50 ihmisen paikalla olevalle yleisölle sekä suorana verkkolähetyksenä YouTubessa. Keskusteluissa mukana ovat esimerkiksi presidentti Tarja Halonen, kapellimestari Esa-Pekka Salonen, kirjailija Miki Liukkonen, toimittaja Saska Saarikoski, valmentaja Anu Nieminen sekä aktivisti Suvi Auvinen. Keskustelujen välissä nähdään opiskelijoiden taide-esityksiä, kuten musiikkia ja monologeja.

Myös Musiikkitalon terassille suunniteltu kahdeksan eri kokoonpanon musiikkiohjelma toteutetaan kokoontumisrajoituksia noudattaen. Terassilla kuullaan klo 12–20 välillä eri genrejä yhdistelevää musiikkia jazzista rockiin ja kansanmusiikista fuusiorapiin. Terassille otetaan kerrallaan 50 henkeä.

Kuvataide ottaa Feel Helsinkiin varaslähdön, sillä 13 Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijan näyttely on nähtävillä Musiikkitalossa jo 18.8. alkaen. Esillä olevien teosten tekniikka painottuu erityisesti maalaukseen, mutta mukana on myös valokuvaa, keramiikkaa, veistotaidetta, tekstiiliä ja grafiikkaa. Festivaalipäivänä 4.9. Musiikkitalon mediaseinällä nähdään lisäksi kuuden opiskelijan videotaidetta.

Musiikkitalon isossa konserttisalissa järjestetään 4.9. iltana Sibelius Academy Folk Big Bandin 10-vuotisjuhlakonsertti, jonne ei rajoitusten vuoksi voida ottaa ulkopuolista yleisöä. Konserttia on kuitenkin mahdollista seurata suorana lähetyksenä Taideyliopiston YouTubessa.

Pettymys rajoituksiin suurta

Feel Helsinki -festivaali haluttiin viimeiseen asti järjestää live-tapahtumana. Festivaalinohjelma on koottu Taideyliopiston opiskelijoiden ja opettajien ehdotuksista ja sen kantavana teemana oli nuorten taiteilijoiden palava halu päästä viimein, yli puolentoista vuoden tauon jälkeen yhteyteen yleisön kanssa.

Elokuun toisella viikolla ilmoitetut tapahtumatoiminnan rajoitukset tekivät kuitenkin tapahtuman järjestämisen suunnitellulla tavalla mahdottomaksi. Opiskelijat, opettajat ja koko taidekenttä ovat pettyneitä taide- ja kulttuurialaan kohdistuviin ankariin rajoituksiin.

"Monet kokevat, että koronapandemia on vienyt taiteelta tulevaisuuden. Rajoitusten epäreiluus, epätarkoituksenmukaisuus ja viestinnän ristiriitaisuus vahvistavat tätä kokemusta. Vuorovaikutus yleisön kanssa on taiteilijoiksi opiskeleville välttämättömyys ja siksi järjestämme tilaisuuden, vaikka rajoitukset tekevät sen hyvin vaikeaksi”, Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén sanoo.

Historian kolmas Feel Helsinki

Feel Helsinki -tapahtuma järjestettiin Helsingin Musiikkitalossa ensimmäistä kertaa kesäkuussa 2019. Uusi kaupunkifestivaali houkutteli paikalle yli 5500 kävijää. Vuonna 2020 tapahtuma järjestettiin koronapandemian vuoksi vain virtuaalisesti, ja tavoitti yli 63 000 katsojaa.

Tutustu festivaalin ohjelmaan

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Tuore tapahtuma-alan selvitys paljastaa ihmisten ikävän elävän musiikin pariin18.1.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Sibelius-Akatemian tutkimusjulkaisusarjassa ilmestynyt Festivaali- ja venuebarometri 2020 esittelee yleisön kokemuksia ja käsityksiä festivaaleista ja konserttipaikoista koronarajoitusten keskellä. Selvitys kertoo, että elävällä musiikilla on suuri merkitys suomalaisten hyvinvoinnille. Festivaaliyleisö suhtautuu koronapandemian mukanaan tuomiin rajoituksiin kahtiajakoisesti; osa noudattaa niitä tarkkaan, osa ei. Korona-aikana on korostunut se, että tapahtumayleisö haluaa tapahtumiin osallistumalla myös tukea esiintyjiä.

Sibafest – Recovery Tour tuo livemusiikkia pandemia-aikaan kahdenkymmenen opiskelijakonsertin voimin5.1.2022 07:57:49 EET | Uutinen

Sibafest – Recovery Tour on mukana rakentamassa koronapandemian kanssa elävää musiikkialaa uudelleen, konsertti kerrallaan. Kahdenkymmenen konsertin kiertue tuo livemusiikkia yleisöille monessa genressä. Lavoille nousevat Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat ja opettajat. Joka toinen vuosi järjestettävä Sibafest alkaa Helsingin Musiikkitalolta 17.1.2022 ja jatkuu kevään ajan Helsingissä, Järvenpäässä, Seinäjoella ja Kuopiossa 5.5.2022 asti.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia mukana Sir Elton Johnin rahoittamassa uudessa globaalissa opiskelijavaihto-ohjelmassa11.12.2021 04:00:00 EET | Tiedote

Laulaja, säveltäjä ja pianisti Sir Elton John käynnistää uuden globaalin opiskelijavaihto-ohjelman entisessä opinahjossaan, maineikkaassa lontoolaisessa Royal Academy of Musicissa. Akatemia on kutsunut ohjelmaan 12 eturivin musiikkikorkeakoulua ympäri maailman – yksi niistä on Taideyliopiston Sibelius-Akatemia. Kymmenvuotinen ohjelma käynnistyy syyskuussa 2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme