Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC har publicerat ett omfattande informationspaket om arbetslivet för dem som kommer till Finland från Ukraina

Dela

FFC har utvidgat innehållet på ukrainska och ryska på tjänsten Arbetslivetsspelregler.fi, så att ukrainare som flyr kriget ska ha tillgång till lättförståelig information om det finländska arbetslivet på sitt modersmål.

EU:s direktiv om tillfälligt skydd gör det möjligt för ukrainare som flyr kriget att automatiskt få arbetstillstånd i Finland. Om de som har fått arbetstillstånd har svaga kunskaper om det finländska arbetslivet, löper de en risk att bli offer för arbetsrelaterat utnyttjande.

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta påminner om att alla som jobbar i Finland ska omfattas av samma anställningsvillkor, oavsett om de är finländare eller utlänningar.

– De ukrainare som flyr kriget befinner sig i en mycket sårbar situation. Redan nu har vi hört exempel på hur vissa har försök utnyttja deras nödsituation. Vi vill se till att ukrainarna har tillgång till tillförlitlig information om arbetslivet.

Många ukrainare har också tidigare jobbat i Finland som säsongsarbetare eller byggnadsarbetare, men nu kommer vi troligtvis att få se allt fler ukrainska arbetstagare också i andra branscher. Enligt Migrationsverket kan upp till 80 000 personer som flyr undan Rysslands anfallskrig komma till Finland från Ukraina i år.

– Vi vill erbjuda tydlig och lättförståelig information om arbetstagarnas rättigheter och skyldigheter för dem som kommer till Finland från Ukraina. Därför beslöt vi att snabbt utvidga innehållet på ukrainska och ryska på tjänsten Arbetslivetsspelregler.fi, säger Jarkko Eloranta.

FFC lanserade tjänsten Arbetslivetsspelregler.fi i november. I tjänsten ingår informationspaketet Arbetslivet ABC, som är en omfattande guide om spelreglerna i arbetslivet på svenska, finska och engelska, samt nu också på ukrainska och ryska. Dessutom finns grundläggande information om det finländska arbetslivet på ytterligare 28 språk: estniska, somaliska, arabiska, kinesiska, thailändska, spanska, tyska, polska, franska, dari, farsi, nepali, lettiska, kurdiska (sorani), turkiska, vietnamesiska, burmesiska och tagalog.

FFC upprätthåller också en rådgivningstjänst i frågor som gäller spelreglerna i arbetslivet. Tjänsten riktar sig särskilt till unga och arbetstagare med utländsk bakgrund. Den avgiftsfria tjänsten är öppen för alla och man behöver inte höra till ett fackförbund för att ta kontakt. Rådgivningen betjänar på finska och engelska på telefonnumret 0800 414 004 eller per e-post på adressen tyosuhdeneuvonta@sak.fi. Telefontjänsten är öppen på måndagar kl. 14–17 samt på tisdagar och onsdagar kl. 9 –11 och 12–15.

Arbetslivetsspelregler.fi på ukrainska
Arbetslivetsspelregler.fi på ryska

Nyckelord

Kontakter

Intervjuer med FFC:s ordförande Jarkko Eloranta kan bokas via kommunikationschef Marjo Pihlajaniemi, tfn 0400 969 633

Om

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Beställ FFC:s svenskspråkiga nyhetsbrev så får du aktuell information om arbetslivet per e-post varannan vecka: https://www.sak.fi/sv/nyhetsbrev

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är förbundens förbund. Vi representerar 18 fackförbund och mer än 800 000 medlemmar. Kommunala familjedagvårdare, flygvärdinnor, busschaufförer, servitörer, byggnadsarbetare, pappersarbetare och dansare – alla representerar de FFC:s branscher.

Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC:s måttstock på ett gott arbete: Arbetstagarna mår bättre på de arbetsplatser där det finns en förtroendeman18.5.2022 07:00:22 EEST | Tiedote

Kvaliteten på arbetslivet försämras av en allt högre arbetstakt och strävan efter att maximera effektiviteten, även om arbetsförhållandena som helhet har förbättrats under de senaste åren. Arbetslivskvaliteten är bättre på de arbetsplatser där det finns en förtroendeman. Det här framgår av FFC:s måttstock på ett gott arbete, som visar hur arbetsförhållandena i FFC:s branscher utvecklas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum