Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC-undersökning: Strejkberedskapen är stor över hela löntagarfältet

Dela
En stor del av löntagarna är beredda att strejka för att förbättra sin egen lön. Orsaken är oron över hur man ska klara sig när priserna stiger.

Hela 68 procent av löntagarna håller helt eller delvis med om att strejkrätten är en grundläggande rättighet som inte får begränsas. Det visar en undersökning som Kantar Public har gjort på uppdrag av fackcentralen FFC. När man ser närmare på vilket parti folk stöder, finns det största stödet för strejkrätten bland Vänsterförbundets och SDP:s anhängare.

– Det finns ett starkt stöd för strejkrätten, till och med bland de samlingspartistiska löntagare som har den mest kritiska inställningen. Av dem anser knappt hälften, alltså 44 procent, att strejkrätten under inga omständigheter får begränsas, berättar Jyrki Konola som är direktör på FFC.

Löntagarna är också beredda att delta i konkreta åtgärder. När de fick frågan om de är beredda att strejka för att förbättra sin lön svarade hela 56 procent av arbetstagarna jakande.

Om man ser närmare på de löntagare som är medlemmar i facket, får strejkrätten stöd inom alla centralorganisationer. Bland dem som hör till den FFC-anslutna fackföreningsrörelsen verkar strejkberedskapen vara lite större än bland andra: 74 procent är beredda att delta i en strejk om det handlar om att förbättra den egna lönen.

– Det här har man kunnat se mycket tydligt under de senaste månaderna, när fackförbunden inom FFC beslöt att samordna kollektivavtalsverksamheten för att säkerställa löneförhöjningar som tryggar köpkraften för alla medlemmar, säger Jyrki Konola.

En av de viktigaste orsakerna till strejkberedskapen är att löntagarna är mycket oroade över sin utkomst när priserna stiger. 59 procent av löntagarna uppger att de är bekymrade över det egna hushållets försörjning på grund av de stigande priserna. Bland personer i arbetstagarställning är det speciellt många (67 %) som är oroade över det här.

– Ju lägre de egna inkomsterna är, desto större är oron över den egna utkomsten när priserna stiger. Sällan är siffrorna dock så här förkrossande, bedömer Ari-Matti Näätänen som är forskningsexpert på FFC.

I undersökningen, som gjordes av Kantar Public, utredde man vad löntagarna anser om sin utkomst, hur de förhåller sig till strejkrätten, hur många som accepterar strejker som ett redskap för att höja lönerna och i vilken utsträckning löntagarna själva är beredda att delta i strejker. De som svarade på enkäten fick också bedöma sin egen ekonomiska situation när priserna stiger. Enkäten besvarades av 1 504 personer under perioden 20-23.1.2023. Felmarginalen är 2,5 procent i båda riktningarna.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Beställ FFC:s svenskspråkiga nyhetsbrev så får du aktuell information om arbetslivet per e-post varannan vecka: https://www.sak.fi/sv/nyhetsbrev

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är förbundens förbund. Vi representerar 18 fackförbund och mer än 800 000 medlemmar. Kommunala familjedagvårdare, flygvärdinnor, busschaufförer, servitörer, byggnadsarbetare, pappersarbetare och dansare – alla representerar de FFC:s branscher.

Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Finländarna förhåller sig negativare till den gröna omställningen än befolkningen i de övriga nordiska länderna8.6.2023 07:26:35 EEST | Tiedote

Jämfört med befolkningen i de övriga nordiska länderna ser finländarna klimatförändringen som ett mindre allvarligt hot, de anser att kostnaderna för klimatåtgärderna är för höga och de är inte lika villiga att satsa offentliga medel på att bekämpa klimatförändringen. Det visar en enkät som Nordiska rådet har låtit göra. Finländarna är också mer bekymrade än genomsnittet över hur klimatåtgärderna påverkar sysselsättningen.

FFC:s Jarkko Eloranta: Man främjar arbetsfreden genom att hålla fast vid avtal, inte genom att begränsa de medborgerliga rättigheterna7.6.2023 15:29:10 EEST | Tiedote

Fackcentralen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta är bekymrad över de planer på att begränsa arbetstagarnas strejkrätt som har framförts under regeringsförhandlingarna. Under förhandlingarna har det bland annat varit tal om att förbjuda politiska strejker, begränsa sympatistrejker och höja de böter som arbetstagarsidan måste betala för strejker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum