Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Fiksu asunnonostaja tarkistaa taloyhtiön tilanteen ja varautuu vastikkeiden nousuun

Jaa
Asuntokaupoilla ostajalla on nyt käytössään vanhaa tietoa. Muutama nyrkkisääntö ja vinkki auttavat selvittämään taloyhtiön tilaa hankalan talven jälkeen.

Asuntokaupassa ostajalla on nyt kiivaimpia aikoja enemmän aikaa perehtyä myös taloyhtiön tilanteeseen. Se kannattaa etenkin tänä keväänä. Fiksu ostaja kartoittaa jo ennalta, millainen nousupaine esimerkiksi hoitovastikkeeseen mahdollisesti kohdistuu.

Jos hoitovastiketta ei ole nostettu vuoden 2022 yhtiökokouksen jälkeen, nousee se todennäköisesti tämän kevään yhtiökokouksessa.

Ostoa harkitsevan kannattaa katsoa erityisen tarkkaan tuorein tieto vastikeali- tai -ylijäämästä. Se löytyy taloyhtiön tuoreimmasta tilinpäätöksestä, joka tyypillisesti on vuodelta 2021. Ensimmäisiä tilinpäätöksiä vuodelta 2022 aletaan saada sitä mukaa, kun yhtiökokoukset niitä vahvistavat.

”Hyvä nyrkkisääntö on, että hoitovastike nousee 10–20 prosenttia verrattuna aiempaan. Varakkaat taloyhtiöt voivat selvitä tätä pienemmillä korotuksilla. Etenkin tässä poikkeuksellisessa tilanteessa taloyhtiön tilannetta voi selvittää myös hallituksen puheenjohtajalta ja isännöitsijältä”, sanoo Roihu.

Esimerkiksi energiakriisin ja yleisten kustannusten nousun vaikutus taloyhtiöön ei näy vuoden 2021 luvuissa. Jos vastikkeet eivät riittäneet menoihin vuonna 2021, oli alijäämä todennäköisesti suurempi viime vuonna.

Myös korjaussuunnitelmaan kannattaa perehtyä huolella. Asukkaalle ne tuovat kustannuksia, mutta ne myös vaalivat asunnon arvoa. Asunto on monelle suomalaiselle suurin omaisuuserä.

”Monella taloyhtiöllä on nyt kiusaus lykätä suuria remontteja. Ostajan kannattaa varmistaa, että taloyhtiö on sitoutunut pitkäjänteisesti kiinteistön kunnossapitoon. Esimerkiksi putkiremontin lykkääminen aiheuttaa helposti ylimääräisiä kustannuksia, jos vuotavat putket aiheuttavat vesivahinkoja”, sanoo Roihu.

Tarkista myös taloyhtiölainan ehdot

Oston yhteydessä kannattaa pohtia, haluaako hän siirtää mahdollisen taloyhtiölainan osaksi asuntolainaa vai pitää sen taloyhtiölainana.

Oma asuntolaina on asukkaalle taloyhtiölainaa joustavampi vaihtoehto. Siihen saa esimerkiksi lyhennysvapaita ja muita joustoja, joita yksittäisen osakkaan taloyhtiölainaosuuteen ei saa.

”Jos taloyhtiölainaa ei maksa kaupan yhteydessä pois, kannattaa osakkaan tarkistaa lainan maksuaikataulu, korko ja muut ehdot. Myös taloyhtiölainalla on korontarkistuspäivä. Sen avulla voi selvittää, onko taloyhtiölainaosuuden maksuerä nousemassa lähikuukausina. Tämä auttaa budjetointia”, sanoo Roihu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme