Finanssiala ry

Finanssiala kritisoi päätöstä jättää pankit kotitalouksien taloudellista tilannetta selvittävän työryhmän ulkopuolelle

Jaa
Finanssiala ry ihmettelee valtiovarainministeriön päätöstä jättää pankit pois kotitalouksien taloudellista tilannetta selvittävästä työryhmästä. Myöskään tutkijoita ei ole kelpuutettu työryhmään. Työryhmässä on edustajia valtiovarainministeriön lisäksi Suomen Pankista ja Finanssivalvonnasta. Finanssiala ry muistuttaa, että sääntelyä tai politiikkasuosituksia valmisteltaessa on kuultava laajasti tahoja, joita päätökset koskevat.

Finanssiala ry (FA) ihmettelee valtiovarainministeriön päätöstä jättää pankit ja tutkijat kotitalouksien taloudellista tilannetta selvittävän työryhmän ulkopuolelle. FA:n johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila muistuttaa, että laadukkaassa sääntelyn valmistelussa tulee olla mukana asianosaiset, eli ne, joita sääntely eniten koskee.

”Voi vain ihmetellä, miksi rahoitusalan edustajia ja muun muassa tutkijoita ei ole otettu mukaan. Toivottavasti tämä ei ennakoi tulevien politiikkasuositusten sisältöä.”

Valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan työryhmä tarkastelee etenkin velkaantuneita kotitalouksia ja korkotason nousun vaikutuksia. Työryhmä arvioi myös asuntomarkkinoita, pankkien tilaa sekä makrovakauspolitiikkaa ja ottaa kantaa siihen, miten etenkin finanssipolitiikkaa ja makrovakauspolitiikkaa koskevaa lainsäädäntöä tulisi kehittää.

”Arviointikohteiden valossa on erikoista, että finanssialan edustajia ei ole pyydetty mukaan työryhmään. Uutta sääntelyä suunniteltaessa tulisi ehdottomasti kuulla niitä, joihin sääntely suoraan vaikuttaa”, Mattila paaluttaa.

Mattila muistuttaa, että valtiovarainministeriö on itse useaan otteeseen korostanut laadukkaan sääntelyn merkitystä ja vaikutusten kattavaa arviointia.

”Rahoitusala ja tutkijat eivät ole ainoa sidosryhmä, jota ei työryhmään ole kelpuutettu. Työryhmän työn tuloksilla voi olla merkittäviä vaikutuksia myös kotitalouksiin, mutta silti suosituksia laaditaan vain viranomaisten voimin”, Mattila kritisoi.

Nykyisten toimien vaikuttavuus selvitettävä ennen uusia

Ennen kuin uusia politiikkatoimia lähdetään esittämään, FA muistuttaa, että viranomaisilla on jo käytössään keinoja, joilla hillitä kotitalouksien velkaantumista. Uusia rajoituksia on myös tulossa voimaan lähiaikoina, sillä eduskunta on juuri hyväksynyt lakiesityksen, joka tuo tullessaan muun muassa enimmäispituuden asuntolainoille sekä taloyhtiölainojen sääntelyn. Näiden eri toimien yhteisvaikutuksesta ei ole vielä tietoa.

Toimet vaikuttavat paitsi velkaantumiseen, myös esimerkiksi työvoiman liikkuvuuteen, vuokra-asuntomarkkinoihin, asuntojen hintoihin ja nuorten mahdollisuuksiin hankkia ensimmäinen omistusasunto. Näistä yhteisvaikutuksista olisi tarvetta saada lisätietoa ennen kuin aletaan esittää uusia toimenpiteitä.

”Tätä taustaa vasten on vaikea ymmärtää, että ministeriö on taas perustamassa uutta työryhmää pohtimaan sääntelyn kehittämistarpeita, vieläpä hätäisellä aikataululla ”, Mattila toteaa.

Valtiovarainministeriön tiedote 1.2.2023

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Finanssiala: Suomen EU-vaikuttamista terävöitettävä23.3.2023 17:00:00 EET | Tiedote

Seuraavaan hallitusohjelmaan on sisällytettävä vahva ja selkeä linjaus, jossa määritellään Suomen EU-politiikan tavoitteet ja prioriteetit. Vaalikeskustelussa EU-asiat ovat jääneet harmillisesti taka-alalle. Suomalaisten päättäjien ja viranomaisten on aktiivisesti puolustettava suomalaisen työn ja tuotannon, mukaan lukien suomalaisen finanssialan ja sen asiakkaiden, etua EU-pöydissä, Finanssiala ry:n (FA) hallituksen puheenjohtaja, LähiTapiolan pääjohtaja Juha Koponen korosti Finanssi-illassa 23.3.2023 Helsingissä.

Kymmenen kysymystä pankkisektorin turbulenssista20.3.2023 15:10:55 EET | Tiedote

Finanssiala ry:n johtava lakimies Olli Salmi, johtaja Veli-Matti Mattila ja asiantuntija Jussi Kettunen ovat laatineet kymmenen kohdan paketin kysymyksiä, joita pankkisektorin viime päivien turbulenssi herättää. Asiantuntijamme ovat perehtyneet pankkisääntelyyn sekä pankkien vakavaraisuuteen ja kriisinratkaisuun ja ovat mielellään käytettävissä haastatteluihin ja asiantuntija-analyyseihin. Yhteystiedot tiedotteen lopussa.

Olisiko eurooppalainen sääntely auttanut yhdysvaltalaista Silicon Valley Bankia?17.3.2023 10:09:08 EET | Tiedote

Finanssikriisin jälkeen pankkien sääntelyä on Euroopassa lisätty lähes tukahduttavalla tahdilla. Tavoitteet ovat sinänsä olleet perusteltuja, ja paljon hyvääkin on saatu aikaiseksi. EU-pankkien varautuminen kriiseihin nousi ajankohtaiseksi kysymykseksi perjantaina 10.3.2023, kun yhdysvaltalainen Silicon Valley Bank (SVB) ajautui vaikeuksiin ja viranomaiset ottivat sen haltuun. Yksittäisten pankkien ongelmiin on varauduttu Euroopassa monin eri tavoin. Tässä kirjoituksessa käydään läpi, miten ja miksi SVB:n tapaus ei osoittanut varsinaisia puutteita tai aukkoja eurooppalaisessa sääntelyssä. Kirjoittaja Olli Salmi työskentelee Finanssiala ry:ssä johtavana lakimiehenä, vastuualueinaan mm. pankkien vakavaraisuus ja kriisinratkaisu. Salmi on median käytettävissä haastatteluihin tai asiantuntija-analyyseihin. Lisäksi mediaa pankkisääntelyaiheissa palvelevat johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila ja asiantuntija Jussi Kettunen.

Suomen pankkisektori on turvassa Atlantin yli lyöviltä tyrskyiltä – suomalaisten pankkien liiketoiminta ja rakenteet poikkeavat Yhdysvaltain kriisipankeista15.3.2023 12:23:18 EET | Tiedote

Yhdysvaltalaisten pankkien kaatumisilla ei odoteta olevan merkittäviä vaikutuksia Suomen pankkisektoriin, toteavat Finanssiala ry (FA) ja Finanssivalvonta (Fiva). Suomalaisilla pankeilla on vain pieniä suoria kytköksiä Yhdysvaltain rahoitussektorille. Suomalaisilla pankeilla ei ole vastaavia haavoittuvuuksia, jotka aiheuttivat pankkien kaatumiset Yhdysvalloissa. Suomalaispankkien liiketoimintamallit, saamiset ja rahoitusrakenne ovat paremmin hajautettuja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme