Kustannusosakeyhtiö Otava

Finlandia-palkitun kirjailijan Rumuuspäiväkirja käsittelee ulkonäkökeskeistä yhteiskuntaa nuoren näkökulmasta

Jaa
Kirjailija Mari Kujanpää on havainnut, että ulkonäöllä on valtavan suuri merkitys niin ihmissuhteiden solmimisessa kuin esimerkiksi poliitikkojen ja taiteilijoiden uskottavuudelle. Rumuuspäiväkirja pohtii, minkälaista tällaisessa yhteiskunnassa on kasvaa nuorena, joka tuntee itsensä rumaksi.

Ikä 14 vuotta, kengännumero 42, pituus 175 senttiä, kuppikoko AA ja naama karmean ruma, niin Malva määritellään.

Malvaa kiusataan koulussa, eikä omalta luokalta löydy ketään, joka pitäisi hänen puoliaan. Kaksin äitinsä kanssa elävä tyttö viettää myös vapaa-aikansa lähinnä yksin huoneessaan piirtäen tai luonnossa liikkuen.

Yhtäkkiä elämään ilmestyy kuitenkin rinnakkaisluokkalainen taidepoika Runo, jonka kanssa Malva hitaasti mutta varmasti ystävystyy. Koulun terveydenhoitaja puolestaan auttaa ulkonäköään vihaavaa tyttöä pohtimaan, voisiko hänen ulkonäössään sittenkin olla asioita, joihin olla tyytyväinen.

Kirjailija ja kirjastonjohtaja Mari Kujanpää alkoi kirjoittaa Rumuuspäiväkirjaa havaittuaan, miten tärkeää ulkonäkö on ajassamme.

”Niin politiikkojen, taiteilijoiden kuin tiedemiestenkin toivotaan olevan ulkonäöltään edustavia. Ulkonäöllä on kiistaton merkitys myös ihmissuhteiden solmimisessa. Ryhdyin miettimään, millaista on olla itsensä rumaksi kokeva nuori ulkonäköä korostavassa yhteiskunnassa”, Kujanpää sanoo.

Kujanpää ajattelee, että jokainen saa olla sen näköinen kuin tahtoo ja panostaa tai olla panostamatta ulkonäköönsä.

”Kenenkään ei tarvitse muuttaa ulkonäköään vain toisiaan miellyttääkseen.”

Niin hammaslääkärin odotushuoneessa kuin linja-automatkoilla kirjoja lukeva Kujanpää muisteli Rumuuspäiväkirjaa varten sitä, millaista oli olla kehollisesti 14-vuotias hänen omassa nuoruudessaan 90-luvulla. Apua oikeiden tuntemusten tavoittamiseen löytyi myös vuodesta 1998 vuoteen 2021 julkaistusta, teini-ikäisille suunnatusta Demi-lehdestä, joita Kujanpää luki kirjaa varten.

Mari Kujanpää (s. 1976) on kirjailija ja toimii kirjastonjohtajana Oripään kunnan kirjastossa. Hän on kirjoittanut useita lastenromaaneja, ja Rumuuspäiväkirja on hänen ensimmäinen nuortenromaaninsa. Minä ja Muro (2009) voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian.

Rumuuspäiväkirja ilmestyy 9.3.2023, ja se on saatavilla myös sähkö- ja äänikirjana. Äänikirjan lukee Emma Louhivuori.

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Shelley Readin menestysromaani Minne virta kuljettaa on rakkauskirje luonnolle ja ylistys äidinrakkaudelle – kirjailija haastateltavissa Helsingissä 7.–8.6.30.5.2023 13:58:29 EEST | Tiedote

Amerikkalaisen Shelley Readin Minne virta kuljettaa -esikoisromaanin oikeudet on myyty peräti 29 maahan. Teos on vavahduttava kuvaus naisten ja alkuperäiskansojen kaltoinkohtelusta ja sydämen särkevä, vangitseva kertomus nuoren naisen sinnikkyydestä – kaikista niistä suunnista, joita elämä voi ottaa. Shelley Readilla on ehkä hieman yllättäen Suomi-kontakti! Kirjailija saapuu tänne taas kesäkuun alussa ja on myös haastateltavissa Helsingissä 7.–8.6.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme