Finnforel, Alltech ja Heino Group ostavat Raisioaquan kalanrehutuotannon ja Benella-brändin

Jaa
“Kestävän kiertotalouden kalankasvatusketjumme on pian valmis ja omissa käsissämme mätimunasta lautaselle”
Finnforelin ja Alltechin tavoitteena on kehittää yhdessä uuden sukupolven kalanrehuja, jotka nojaavat kiertotalousmalliin. Kuva: Raisioaqua
Finnforelin ja Alltechin tavoitteena on kehittää yhdessä uuden sukupolven kalanrehuja, jotka nojaavat kiertotalousmalliin. Kuva: Raisioaqua

Suomalainen kalojen kiertovesikasvatukseen ja kiertotalouteen erikoistunut Finnforel ostaa yhdessä maailmanlaajuisesti toimivan eläinten terveyteen ja ravitsemukseen keskittyneen Alltechin ja Heino Groupin kanssa Raisio Oyj:ltä sen kalanrehutuotannon Raisioaquan. Velaton kauppahinta on seitsemän miljoonaa euroa ja yritysjärjestely toteutetaan osakekauppana. 

“Kestävän kiertotalouden kalankasvatusketjumme on pian valmis ja omissa käsissämme mätimunasta lautaselle. Kun Hollolan genetiikka- ja poikaslaitos valmistuu keväällä, pystymme tuottamaan kalankasvatuksessa käytettäviä mätimunia. Tähän asti ne on tuotu ulkomailta. Kalanrehutuotanto on tämän ketjun viimeinen lenkki”, Finnforel Oy:n toimitusjohtaja Jussi Mekkonen sanoo.

Raisioaqua on ainoa kotimainen kalanrehun valmistaja. Sen päämarkkina-alueita ovat Suomi, Ruotsi ja Itämeren alue. Uudelle yhtiölle siirtyy myös Benella- ja rehubrändit.

Maailman suurin rehuvalmistaja Alltech Finnforelin kumppaniksi

Finnforelin uusi kumppaniyritys, maailmanlaajuisesti toimiva Alltech tekee vesiviljely- ja maatilarehuja. Yhtiö toimii 128 maassa ja sillä on 6 000 työntekijää. Yhteistyö Alltechin kanssa edistää Finnforelin missiota, joka on ollut kuluttajille ekologisesti tuotettujen Saimaan Tuore -kalatuotteiden valmistamisen lisäksi synnyttää Suomeen vahva vientiteollisuuden ala.

”Olemme siirtyneet strategiassamme seuraavaan vaiheeseen, jossa kehittämiämme gigafactory-tuotantolaitoksia tullaan rakentamaan eri puolille maailmaa. Osana tätä strategiaa on tärkeää edistää entistäkin ekologisemman kalanrehun tuotantoa. Raisiolta nyt ostettavalla 60 000 tonnin laitoksella sekä kumppanuudella Alltechin kanssa turvaamme luotettavat rehutoimitukset Itämeren alueen kalankasvattajille ja pääsemme tekemään tuotekehitystä maailman suurimman toimijan kanssa”, Finnforelin hallituksen puheenjohtaja Pekka Viljakainen sanoo.

Alltechilla on vahvaa kaupallista rehuliiketoiminnan asiantuntemusta maailmanlaajuisesti. Yhtiö tekee myös tutkimusta, ja sillä on oma vesiviljelyjärjestelmien tutkimuskeskus Alltech Coppens Aqua Centre Alankomaissa.

“Vesiviljely on yksi maailman nopeimmin kasvavista proteiinin tuottamisen tavoista, ja se on yksi liiketoimintamme keskeisistä painopistealueista. Yhdessä Finnforelin kanssa parannamme kestävien vesiviljelyjärjestelmien ravinnon laatua ja saatavuutta”, Alltechin toimitusjohtaja Mark Lyons sanoo.

“Tavoitteenamme on kehittää yhdessä uuden sukupolven kalanrehuja, jotka nojaavat kiertotalousmalliin. Jo nyt Finnforelin sivuvirroista pystytään tuottamaan bio- ja kiertotalouden ytimessä olevia uusia ekologisia raaka-aineita kalanrehuun, joko suoraan tai välillisesti. Jatkossa pystymme tarjoamaan myös alustan rehujen suuren mittakaavan testaamiseen, mikä nopeuttaa tutkimustulosten viemistä käytännön sovelluksiin”, Finnforelin teknologiajohtaja Tommi Mäkinen sanoo.

Finnforel on rakentanut kalankasvatuksen kiertotalousmalliaan vuodesta 2017 alkaen. Tällä hetkellä yhtiö tuottaa miljoona kiloa kirjolohta vuodessa. Tuotanto nousee vuoden loppuun mennessä kolmeen miljoonaan kiloon, kun uusi kasvatuslaitos Varkaudessa saavuttaa täyden tuotantonsa. Finnforelin kalat tunnetaan kaupoissa Saimaan Tuore -brändistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jussi Mekkonen
CEO, Finnforel Oy
+358 50 3687 029
jussi.mekkonen@finnforel.com


Alltech: press@alltech.com

Kuvat

Finnforelin ja Alltechin tavoitteena on kehittää yhdessä uuden sukupolven kalanrehuja, jotka nojaavat kiertotalousmalliin. Kuva: Raisioaqua
Finnforelin ja Alltechin tavoitteena on kehittää yhdessä uuden sukupolven kalanrehuja, jotka nojaavat kiertotalousmalliin. Kuva: Raisioaqua
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finnforel Oy
Satakunnankatu 10
78300 Varkaus

+358 20 731 0140https://www.finnforel.com/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnforel Oy

Finnforel Corporation appoints Tommi Mäkinen as Chief Technology Officer (CTO) and head of Finnforel Technologies28.1.2022 09:59:33 EET | Press release

Tommi Mäkinen (M. Sc.) has been appointed as Chief Technology Officer (CTO) and head of Finnforel Technologies. In this role he will be heading the company’s technology development, planning and construction of its new international fish farming gigafactories. The newly established Finnforel Technologies business unit includes the research and commercial operations of fish genetics.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme