Messukeskus

Finnfoto-palkinnon 2020 saa Maria Rehbinder

Jaa

Finnfoto – Suomen Valokuvajärjestöt ry:n myöntämän valokuva-alan Finnfoto -palkinnon 2020 saaja on Aalto-yliopistossa työskentelevä Taideyliopistojen tekijänoikeusasiamies Maria Rehbinder. Hän on tehnyt kolmen vuosikymmenen ajan työtä valokuvan tekijänoikeuden parissa tekijänoikeusjärjestöissä, valokuvan tekijänoikeusoppaiden kirjoittajana ja valokuva-alan opiskelijoiden kouluttajana. Palkinto jaettiin Kuva & Ääni -messuilla perjantaina 28.2. Finnfoto-palkinnon arvo on 5000 euroa ja sen ovat rahoittaneet Finnfoto ja Suomen Messusäätiö.

Valokuva-alan Finnfoto-palkinnon 2020 saa Maria Rehbinder. (Kuva: Alan Bridger)
Valokuva-alan Finnfoto-palkinnon 2020 saa Maria Rehbinder. (Kuva: Alan Bridger)

Tekijänoikeusasiamies Maria Rehbinder kiinnostui visuaalisen alan tekijänoikeudesta opiskeluaikana Helsingin yliopistossa, jossa hän opiskeli juridiikan lisäksi taidehistoriaa.

Valmistuttuaan juristiksi Maria Rehbinder työskenteli tekijänoikeusjärjestö Kuvaston toiminnanjohtajana vuosina 1994 - 2009. Kuvasto ja Finnfoto tekivät yhteistyötä mm. tekijänoikeusjärjestö Kopiostossa, jossa Rehbinder toimi valokopiointijaostossa sekä hallituksen jäsenenä. Vuonna 2019 Finnfoton ja Journalistiliiton julkaisema Käytännön opas valokuvaajan tekijänoikeudesta on Rehbinderin kirjoittama yhteistyössä lakimies Mari Pesolan kanssa.

Vuodesta 2010 lähtien Maria Rehbinder on toiminut Aalto-yliopistossa lakimiehenä ja Taideyliopistojen tekijänoikeusasiamiehenä. Hän luennoi Aalto-yliopiston ja Taideyliopiston opiskelijoille, opettajille, tutkijoille ja henkilökunnalle tekijänoikeudesta ja antaa tekijänoikeudellista neuvontaa.

– Tekijänoikeuslain mukaisten oikeuksien hallinta sopimuksilla on tärkeä työkalu luovan työn tekijälle sekä toimeentulon että toimintavapauden turvaajana. Digitaalisuuden myötä esimerkiksi valokuvaajien ansaintalogiikka on muuttunut, sanoo Maria Rehbinder.

Data- ja henkilötietojuridiikka ja työllistävät tällä hetkellä Rehbinderiä eniten. Henkilön kuva valokuvassa on myös henkilötieto ja valokuvaajan tulee huomioida henkilötietolainsäädäntö tekijänoikeuden lisäksi. Valokuvaa henkilötietona koskeva osio on otettu uuteen tekijänoikeusoppaaseen.

Valokuvaus ja visuaalinen taide ovat tavalla tai toisella olleet osa Maria Rehbinderin elämää lapsuudesta lähtien.

- Vanhemmillani oli lastenvaateyritys Bunukka ja myöhemmin he perustivat galleria Brondan, jota siskoni nyt johtaa. Äitini suunnitteli Bunukan kankaat, lastenvaatteet ja lelut. Sekä Bunukassa että kotona Katajanokalla tehtiin lehtijuttuja ja mainoskuvia, joten sain seurata valokuvaajien työtä ja olin myös valokuvamallina. Valokuvaaja Martti Brandt oli perheystävä, jonka hienoja kuvia eri juhlista saimme ja minusta on säilynyt myös Claire Ahon ottamia valokuvia, muistelee Maria Rehbinder.

- Isäni oli innokas valokuvauksen harrastaja ja hänellä oli Kasarmikadulla galleria Brondan kellarissa oma pimiö. Siellä tein lukioaikoina ensimmäiset mustavalkovedokseni. Kun olin vaihto-oppilaana Yhdysvaloissa, valitsin erääksi oppiaineeksi valokuvauksen. Tuolloin sain opiskella myös värikuvien vedostamista, kertoo Rehbinder.

Valokuvaus liittyy edelleen mutkan kautta Maria Rehbinderin harrastuksiin.

- Olemme siskoni kanssa entisöineet Juun kartanon Espoossa, ja entisöintityön tuloksia on kuvattu eri lehtiin, kuvaajana on ollut hienoja valokuvaajia kuten Rauno Träskelin ja Erja Lempinen.

Maria Rehbinder on 23. Finnfoto-palkinnon saaja. Aikaisemmat palkitut ovat Matti J. Kaleva, Mikko Pekari, Tuomo-Juhani Vuorenmaa, Salme Simanainen, Kai Nordberg, Hannu Hautala, Rashid Nasretdin, Leena Saraste, Jukka Kukkonen, Sakari Nenye, Lassi Rautiainen, Pekka Punkari, Boris Fagerström, Juha Suonpää, Kari Kuukka, Benjamin Pöntinen, Laura Luostarinen, Merja Salo, Caj Bremer, Sakari A. Mäkelä, Kaija Keskinen ja Asko Vivolin.

Palkinto jaetaan Kuva & Ääni -messuilla Helsingin Messukeskuksessa perjantaina 28.2. klo 12.15 Kuva ja Kamera -lavalla.  

Pohjoismaiden suurin valo- ja videokuvauksen erikoistapahtuma Kuva & Ääni järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 28.2.–1.3.2020. Samaan aikaan myös GoExpo sekä GoExpo Horse. Kävijät pääsevät tapahtumiin samalla lipulla. Kuva & Ääni on avoinna pe 28.2. klo 9−17 (GoExpo klo 12−20), la 29.2. klo 10-19, su 1.3. klo 10-17.

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain noin 400 000 euron arvosta stipendejä, apurahoja ja tunnustuspalkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Tunnettuja niistä ovat mm. Habitare-suunnittelukilpailun palkinto, Rakkaudesta kirjaan -palkinto, Vuoden nuori suunnittelija -palkinto ja Kaj Franck -muotoilupalkinto.

Lisätiedot ja kuvat:

Lisätietoja Finnfoto-kilpailusta: Finnfoto-Suomen Valokuvajärjestöt ry, toiminnanjohtaja

Mikko Säteri, 045 1373 540, mikko.sateri@finnfoto.fi 

Finnfoton ja Journalistiliiton julkaisema, Rehbinderin kirjoittama Käytännön opas valokuvaajan tekijänoikeudesta: https://finnfoto.fi/tekijanoikeusopas/

Lisätietoja Kuva & Ääni -messuista: Messukeskus, tiedottaja Riikka Luomapää, 050 540 4231, riikka.luomanpaa@messukeskus.com

www.kuvamessut.com

Kuva palkinnon luovutustilaisuudesta tulee kuvapankkiin http://mediabank.messukeskus.com/ perjantaina 28.2. noin klo 14. Jos tarvitset henkilökuvan voittajasta, pyydä sitä Mikko Säteriltä tai Riikka Luomanpäältä.

Avainsanat

Kuvat

Valokuva-alan Finnfoto-palkinnon 2020 saa Maria Rehbinder. (Kuva: Alan Bridger)
Valokuva-alan Finnfoto-palkinnon 2020 saa Maria Rehbinder. (Kuva: Alan Bridger)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää luomalla kasvua kohtaamisista. Tarjoamme messuille, kokouksiin, kongresseihin ja muihin tapahtumiin 7 muuntautuvaa hallia, 40 erilaista kokoustilaa, 21 ravintolaa, uudistuneen tapahtumahotellin ja täydelliset tapahtumapalvelut. Messukeskus järjestää vuosittain 50 messutapahtumaa ja 1000 kokousta ja kongressia, joihin osallistuu 1,1 miljoonaa vierasta. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, promotes Finnish welfare by enabling effective face to face encounters at exhibitions, meetings, conferences and other events. We host 50 exhibitions and 1,000 meetings and congresses each year providing a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services. Over one million visitors take part in the events. | Messukeskus – A century in the centre of events 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Muotoilu on nyt omaperäistä ja tinkimätöntä – laita nämä neljä nousevaa suunnittelijaa seurantaan19.3.2020 08:00:00 EETTiedote

Habitaren Talentshop esittelee neljä kiinnostavinta muotoilijaa, joita Suomen ja maailman kannattaa laittaa merkille juuri nyt: Ville Aakula, Ekin Kayis, Mari Koppanen ja Zuzana Zmatekova. Valittuja muotoilijoita yhdistää omaperäinen ajattelu ja tinkimätön suhtautuminen laatuun. Muotoilijat saavat omat osastonsa Habitareen, jossa ne ovat esillä Helsingissä Messukeskuksessa 9.-13.9.2020.

Design today is original and uncompromising – look out for these four emerging designers19.3.2020 08:00:00 EETPress release

Habitare’s Talentshop will present the four most interesting designers whom Finland and the world should be watching at the moment: Ville Aakula, Ekin Kayis, Mari Koppanen and Zuzana Zmatekova. What these featured designers have in common is originality in their ideas and an uncompromising attitude to quality. Each of the designers will get their own stand at Habitare, to be shown at Messukeskus in Helsinki from 9 to 13 September 2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme