Institutet för hälsa och välfärd THL

Fira julen i ett litet gäng och undvik rusningstider – vi har listat tips för ett säkert firande under helgdagarna

Dela

Julen kommer också i år, men nu lönar det sig att i god tid planera festerna i december, från självständighetsdagen till nyåret, så att de blir så säkra som möjligt. 

”Det är viktigt att fira julen med de närstående och inte skall man i år heller lämna någon ensam över helgen.  Däremot är det nu ändå bra att samlas för att fira bara med dina närmaste och använda kreativitet vid träffar med andra. När det gäller äldre närstående är det viktigt att följa deras önskemål om julfirandet”, säger Mika Salminen, direktör vid THL. 

När man ordnar fester i december ska man komma ihåg att samma principer som vid andra tillfällen gäller under coronatiden. Det viktigaste är att hålla god hand- och hosthygien och försöka hålla säkerhetsavstånd. Man kan använda ansiktsmask om man känner för det. Också under högtiderna är det viktigt att gå och testa sig även om man bara har lindriga symtom som tyder på coronaviruset och annars hålla sig hemma om man har symtom.

En annorlunda jultid erbjuder, förutom specialarrangemang, också möjligheter att skapa nya traditioner och goda minnen. Den här julen kan du koppla av hemma i mindre sällskap och träffa andra närstående via distansförbindelser.

Följ regionala rekommendationer

Vid festplaneringen för slutet av året lönar det sig att vara beredd på att epidemisituationen kan regionalt variera snabbt. Kommuner som befinner sig i skedet för samhällsspridning i epidemin kan rekommendera begränsningar även för antalet deltagare vid privata tillställningar. 

”Genom att följa anvisningarna kan var och en påverka spridningen av sjukdomen och skydda både sin egen och andras hälsa”, säger Salminen.

Kom ihåg:

  • Diskutera högtidsfirandet med de närstående på förhand. Det lönar sig att tillsammans komma överens om hur ni kan ordna en trevlig fest så att den är så säker som möjligt för alla.
  • Fira i grupper på mindre än 10 personer, helst hemma tillsammans med de närmaste. 
  • Om du väljer att åka på besök, fundera på om det är möjligt att övernatta på hotell.
  • Om du får symtom ska du inte delta i träffar, ställa in de träffar du själv ordnat och istället gå och testa dig.
  • Kom ihåg att upprätthålla en noggrann hand- och hosthygien även mitt i julbrådskan. Påminn också eventuella gäster om att tvätta händerna och erbjud tillräckligt med handdesinfektionsmedel. 
  • Kontrollera att du och dina närstående har Coronablinkern-appen på telefonerna.

Idéer för en säker jultid:

  • Undvik brådska och trängsel. Gör dina festinköp utanför affärernas rusningstider eller beställ paket och shoppingkassar direkt hem.
  • Glöm storstädningen och satsa istället på att desinficera ytorna och att upprätthålla god handhygien.
  • Skynda dig inte från plats till plats i onödan. Med hjälp av distansförbindelser kan du träffa närstående som bor på olika håll i landet och världen på ett avslappnat sätt under samma dag. Använd sparad tid för att göra något du tycker om!
  • Använd fantasin och ordna roliga feststunder på distans: en gemensam julmåltid för släkten kan hållas på distans, ni kan sjunga julsånger med gänget på nätet, rösta på den bästa pralinen eller hålla en digital nyårsfest. 
  • Att vistas utomhus är ett bra sätt att tillbringa tid med andra på ett säkert sätt även under högtiderna. Tillsammans kan man till exempel besöka begravningsplatsen eller beundra julbelysningen.
  • Överraska personer i riskgruppen med delikatesser som lämnas utanför dörren. Den digitala experten kan glädja den som är ovan med datateknik genom att ge hjälp med att öva hur man håller kontakt på distans i julklapp. 
  • Be julgubben lämna säcken med julklappar utomhus. Man kan hälsa på gubben genom fönstret eller utomhus på avstånd. Nu lönar det sig att krama och sjunga endast med de allra närmaste. 
  • Kom ihåg julprogrammen i TV och radio. Sätt dig i soffan och slappna av: i synnerhet i år är det tillåtet att lata sig!

Om du undrar över coronaviruset eller om du har frågor om Coronablinkern-appen kan du kontakta tjänsten Information om coronaviruset per telefon på numret 0295 535 535. Frågor kan också ställas via chatt. I hälsorådgivningsärenden ska du kontakta din egen hälsovårdscentral.
Chattjänsten på statsrådets webbsidor

Läs mer om hur du skyddar dig mot coronaviruset

Mer information:

Mika Salminen
direktör
THL
mika.salminen(at)thl.fi

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Institutet för hälsa och välfärd THL
Institutet för hälsa och välfärd THL
Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors

https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv

Följ Institutet för hälsa och välfärd THL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL

Vaccinationstäckningen bland småbarn är mycket god i Finland – andelen ovaccinerade barn födda 2021 något större än i tidigare åldersklasser27.3.2024 02:00:00 EET | Tiedote

Vaccinationstäckningen bland småbarn är hög i Finland år efter år. Nästan 98 procent av de barn som föddes 2021 har börjat få vaccinationsserien med femvalent vaccin som skyddar mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Hib-sjukdomar. Nästan 95 procent av dem som föddes 2021 har fått MPR-vaccin som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund. De här uppgifterna framgår av det nationella vaccinationsregistret. Det finns skillnader i vaccinationstäckningen mellan välfärdsområdena. I områden med lägre täckning har man dock gjort långsiktigt arbete för att öka de positiva attityderna till vaccination, och skillnaderna i vaccinationstäckningen mellan välfärdsområdena håller på att minska för flera vaccin. Det är sällsynt att vara ovaccinerad, men en liten ökning har skett I Finland är det fortfarande sällsynt att vara ovaccinerad. Av de barn som föddes 2021 är 1,7 procent helt ovaccinerade, vilket är något fler än i de tidigare åldersklasserna. Av dem som är födda 2020 var 1,4 procent ov

Antalet fall av fästingburen hjärninflammation ökade klart i fjol – det nationella vaccinationsprogrammet utvidgas på flera orter15.1.2024 12:00:00 EET | Tiedote

År 2023 anmäldes före utgången av september sammanlagt 160 fall av fästingburen hjärninflammation till THL:s register över smittsamma sjukdomar, vilket är 37 fler än året innan. År 2022 anmäldes 123 fall av TBE till registret under hela året, 2021 var antalet 148 och under tidigare år under hundra. Enligt uppföljningsuppgifterna för 2019–2023 har incidensen av fästingburen hjärninflammation varit högst i kommuner i kustområdet – i Gustavs (67 fall per 100 000 invånare) och Pargas (45/100 000) samt på Åland (35/100 000). I dessa områden har man länge känt till den höga risken för sjukdomen. ”Största delen av de personer som smittats har saknat vaccinationsskydd. Det är viktigt att se till att man har ett vaccinationsskydd i synnerhet om man bor i ett område som omfattas av det nationella vaccinationsprogrammet”, säger THL:s forskare Henna Mäkelä. År 2023 inte helt jämförbart med tidigare år Tidigare år har förekomsten av fästingburen hjärninflammation följts upp per kalenderår, men häda

Undersökning: Drömmar om barn blir till en allt senare ålder – fertilitetsrådgivning, stöd för barnfamiljer och en positiv diskussion kan stöda nativiteten10.1.2024 12:00:48 EET | Tiedote

Allt fler kvinnor under 35 år är barnlösa. Enligt THL:s undersökning Hälsosamma Finland har 73 procent av kvinnorna i åldern 20–34 år inte fött barn. Antalet kvinnor som inte fött barn har ökat med hela åtta procentenheter sedan 2017. Bland kvinnor som fyllt 35 har däremot antalet förlossningar ökat och andelen kvinnor som fött barn har ökat med två procentenheter. Barnlöshet är inte något som bara gäller kvinnor. Enligt tidigare statistik har också andelen barnlösa män ökat mycket. "Resultaten är betydande både samhällsmässigt och på individnivå. Den sjunkande nativiteten leder till att antalet personer utanför arbetslivet ökar i förhållande till personer i arbetsför ålder”, berättar utvecklingschef Satu Majlander. ”När man blir äldre är det inte nödvändigtvis längre möjligt att bli gravid. När man är äldre medför graviditet och förlossning risker som kan försämra den blivande moderns och fostrets hälsa. En annan faktor som ökar komplikationer under graviditeten är fetma bland kvinnor

Undersökningen Hälsosamma Finland: En allt större andel av finländarna upplever att tillgången till social- och hälsovårdstjänster försvåras av långa köer och höga klientavgifter14.12.2023 09:37:33 EET | Tiedote

Allt fler av de som använder hälso- och sjukvårdstjänster upplever att det finns problem med tillgången till tjänsterna. 57 procent av männen och 63 procent av kvinnorna anser att alltför långa köer har försvårat tillgången till vård. Problemen med tillgången till hälso- och sjukvårdstjänster har ökat med cirka 10 procentenheter jämfört med 2020. Tillgången till tjänster upplevs ha försvårats ytterligare av höga klientavgifter. Ungefär en tredjedel av dem som använder hälso- och sjukvårdstjänster och nästan hälften av dem som anlitat socialservice är av denna åsikt. Inom hälso- och sjukvårdstjänsterna har ökningen varit 15 procentenheter och inom socialservicen 17 procentenheter jämfört med 2020. Cirka 60 procent av de män och kvinnor som anlitat socialservice upplever problem med att hitta lämplig service och med att få tillgång till service tillräckligt snabbt. Situationen är oförändrad jämfört med 2020. "Det är oroväckande att det upplevs som svårt att hitta lämplig service och att

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye