Fira julen i ett litet gäng och undvik rusningstider – vi har listat tips för ett säkert firande under helgdagarna

Julen kommer också i år, men nu lönar det sig att i god tid planera festerna i december, från självständighetsdagen till nyåret, så att de blir så säkra som möjligt.
”Det är viktigt att fira julen med de närstående och inte skall man i år heller lämna någon ensam över helgen. Däremot är det nu ändå bra att samlas för att fira bara med dina närmaste och använda kreativitet vid träffar med andra. När det gäller äldre närstående är det viktigt att följa deras önskemål om julfirandet”, säger Mika Salminen, direktör vid THL.
När man ordnar fester i december ska man komma ihåg att samma principer som vid andra tillfällen gäller under coronatiden. Det viktigaste är att hålla god hand- och hosthygien och försöka hålla säkerhetsavstånd. Man kan använda ansiktsmask om man känner för det. Också under högtiderna är det viktigt att gå och testa sig även om man bara har lindriga symtom som tyder på coronaviruset och annars hålla sig hemma om man har symtom.
En annorlunda jultid erbjuder, förutom specialarrangemang, också möjligheter att skapa nya traditioner och goda minnen. Den här julen kan du koppla av hemma i mindre sällskap och träffa andra närstående via distansförbindelser.
Följ regionala rekommendationer
Vid festplaneringen för slutet av året lönar det sig att vara beredd på att epidemisituationen kan regionalt variera snabbt. Kommuner som befinner sig i skedet för samhällsspridning i epidemin kan rekommendera begränsningar även för antalet deltagare vid privata tillställningar.
”Genom att följa anvisningarna kan var och en påverka spridningen av sjukdomen och skydda både sin egen och andras hälsa”, säger Salminen.
Kom ihåg:
- Diskutera högtidsfirandet med de närstående på förhand. Det lönar sig att tillsammans komma överens om hur ni kan ordna en trevlig fest så att den är så säker som möjligt för alla.
- Fira i grupper på mindre än 10 personer, helst hemma tillsammans med de närmaste.
- Om du väljer att åka på besök, fundera på om det är möjligt att övernatta på hotell.
- Om du får symtom ska du inte delta i träffar, ställa in de träffar du själv ordnat och istället gå och testa dig.
- Kom ihåg att upprätthålla en noggrann hand- och hosthygien även mitt i julbrådskan. Påminn också eventuella gäster om att tvätta händerna och erbjud tillräckligt med handdesinfektionsmedel.
- Kontrollera att du och dina närstående har Coronablinkern-appen på telefonerna.
Idéer för en säker jultid:
- Undvik brådska och trängsel. Gör dina festinköp utanför affärernas rusningstider eller beställ paket och shoppingkassar direkt hem.
- Glöm storstädningen och satsa istället på att desinficera ytorna och att upprätthålla god handhygien.
- Skynda dig inte från plats till plats i onödan. Med hjälp av distansförbindelser kan du träffa närstående som bor på olika håll i landet och världen på ett avslappnat sätt under samma dag. Använd sparad tid för att göra något du tycker om!
- Använd fantasin och ordna roliga feststunder på distans: en gemensam julmåltid för släkten kan hållas på distans, ni kan sjunga julsånger med gänget på nätet, rösta på den bästa pralinen eller hålla en digital nyårsfest.
- Att vistas utomhus är ett bra sätt att tillbringa tid med andra på ett säkert sätt även under högtiderna. Tillsammans kan man till exempel besöka begravningsplatsen eller beundra julbelysningen.
- Överraska personer i riskgruppen med delikatesser som lämnas utanför dörren. Den digitala experten kan glädja den som är ovan med datateknik genom att ge hjälp med att öva hur man håller kontakt på distans i julklapp.
- Be julgubben lämna säcken med julklappar utomhus. Man kan hälsa på gubben genom fönstret eller utomhus på avstånd. Nu lönar det sig att krama och sjunga endast med de allra närmaste.
- Kom ihåg julprogrammen i TV och radio. Sätt dig i soffan och slappna av: i synnerhet i år är det tillåtet att lata sig!
Om du undrar över coronaviruset eller om du har frågor om Coronablinkern-appen kan du kontakta tjänsten Information om coronaviruset per telefon på numret 0295 535 535. Frågor kan också ställas via chatt. I hälsorådgivningsärenden ska du kontakta din egen hälsovårdscentral.
Chattjänsten på statsrådets webbsidor
Läs mer om hur du skyddar dig mot coronaviruset
Mer information:
Mika Salminen
direktör
THL
mika.salminen(at)thl.fi
Nyckelord
Bilder
Dokument
Om

Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors
https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv
Följ Institutet för hälsa och välfärd THL
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL
Ett nytt test avslöjar risken för centrala folksjukdomar och stöder hälsosamma livsstilsförändringar21.5.2025 00:05:00 EEST | Pressmeddelande
Risktestet för folksjukdomar har publicerats på webben. Testet är ett enkelt och snabbt sätt att få en bedömning av ens egen risk att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar. Testet har utvecklats i samarbete mellan THL och Diabetesförbundet i Finland. Risktestet är avsett för vuxna för att främja den egna hälsan och välfärden. Målet är att väcka intresse för den egna hälsan och hjälpa med till exempel små hälsofrämjande livsstilsförändringar. Nästan varje vuxen finländare kan ha förhöjd risk att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar. ”Dessa vanliga sjukdomar försämrar välbefinnandet och funktionsförmågan särskilt i samband med stigande ålder. Det är viktigt att identifiera risken så att man kan ingripa i god tid och till och med förebygga sjukdomen helt och hållet”, konstaterar forskningschef Jaana Lindström vid THL. Folksjukdomar påverkar bland annat arbetsförmågan, så de har stor betydelse även för nationalekonomin. I
Ny verksamhetsmodell främjar hälsosamma och hållbara måltider inom småbarnspedagogiken – goda resultat i kommunförsöken19.5.2025 00:05:00 EEST | Pressmeddelande
Genom små förändringar i kosten och satsningar på matpedagogik är det möjligt att främja hälsosamma och hållbara måltider inom småbarnspedagogiken utan att kostnaderna eller matsvinnet ökar. Projektet Ruoka-askel fick goda erfarenheter av interventionen i daghemmen.
Stora skillnader mellan välfärdsområdena särskilt i alkoholrelaterade sjukdomar och tillgång till yrkesinriktad rehabilitering7.5.2025 00:05:00 EEST | Pressmeddelande
De största skillnaderna i sjukligheten mellan regionerna är inom alkoholrelaterade sjukdomar och inom arbetsoförmåga i tillgången till yrkesinriktad rehabilitering. Detta framgår av de senaste resultaten i Nationella hälsoindexet.
Ett kriståligt samhälle förutsätter välmående människor som stöder varandra28.1.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande
Ett kriståligt samhälle byggs upp av välmående människor som stöder varandra och har förmågan att anpassa sig samt av system som stärker befolkningens hälsa och välfärd. En färsk rapport från THL visar att en majoritet av finländarna upplever sig leva ett tryggt liv och litar på samhällsaktörerna och sina närstående. Däremot har förtroendet för till exempel det politiska beslutsfattandet och hälso- och sjukvårdssystemet försämrats under de senaste åren. Också upplevelsen av otrygghet har blivit vanligare, särskilt bland äldre personer. ”Förtroendet utgör kärnan i både social hållbarhet och mental kristålighet. I Finland ligger förtroendet fortfarande på en hög nivå internationellt sett. Denna grund riskerar dock att falla sönder om ojämlikheten och utanförskapet ökar”, säger Laura Kestilä, ledande forskare vid THL. ”I en tid av geopolitisk osäkerhet och många kriser får samhällsdebatten ofta en hård ton. Frågor om befolkningens välfärd och hälsa hamnar ofta i skymundan trots att det är
Människans och naturens välfärd som mål för det nationella beslutsfattandet – THL publicerade ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande
Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell och uppföljningsindikatorer. Det är fråga om en modell för att planera politiska åtgärder och följa upp vilka effekter de har, inte bara för ekonomin utan också för den sociala och ekologiska hållbarheten. Styrmodellen ger ett hållbarhetsperspektiv till exempel vid utarbetandet av regeringsprogram och statsbudgeten. I modellen föreslås till exempel att man utser en framtidsombudsman och genomför ett omfattande hörande av medborgarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum