Institutet för hälsa och välfärd THL

Fira julen i ett litet gäng och undvik rusningstider – vi har listat tips för ett säkert firande under helgdagarna

Dela

Julen kommer också i år, men nu lönar det sig att i god tid planera festerna i december, från självständighetsdagen till nyåret, så att de blir så säkra som möjligt. 

”Det är viktigt att fira julen med de närstående och inte skall man i år heller lämna någon ensam över helgen.  Däremot är det nu ändå bra att samlas för att fira bara med dina närmaste och använda kreativitet vid träffar med andra. När det gäller äldre närstående är det viktigt att följa deras önskemål om julfirandet”, säger Mika Salminen, direktör vid THL. 

När man ordnar fester i december ska man komma ihåg att samma principer som vid andra tillfällen gäller under coronatiden. Det viktigaste är att hålla god hand- och hosthygien och försöka hålla säkerhetsavstånd. Man kan använda ansiktsmask om man känner för det. Också under högtiderna är det viktigt att gå och testa sig även om man bara har lindriga symtom som tyder på coronaviruset och annars hålla sig hemma om man har symtom.

En annorlunda jultid erbjuder, förutom specialarrangemang, också möjligheter att skapa nya traditioner och goda minnen. Den här julen kan du koppla av hemma i mindre sällskap och träffa andra närstående via distansförbindelser.

Följ regionala rekommendationer

Vid festplaneringen för slutet av året lönar det sig att vara beredd på att epidemisituationen kan regionalt variera snabbt. Kommuner som befinner sig i skedet för samhällsspridning i epidemin kan rekommendera begränsningar även för antalet deltagare vid privata tillställningar. 

”Genom att följa anvisningarna kan var och en påverka spridningen av sjukdomen och skydda både sin egen och andras hälsa”, säger Salminen.

Kom ihåg:

 • Diskutera högtidsfirandet med de närstående på förhand. Det lönar sig att tillsammans komma överens om hur ni kan ordna en trevlig fest så att den är så säker som möjligt för alla.
 • Fira i grupper på mindre än 10 personer, helst hemma tillsammans med de närmaste. 
 • Om du väljer att åka på besök, fundera på om det är möjligt att övernatta på hotell.
 • Om du får symtom ska du inte delta i träffar, ställa in de träffar du själv ordnat och istället gå och testa dig.
 • Kom ihåg att upprätthålla en noggrann hand- och hosthygien även mitt i julbrådskan. Påminn också eventuella gäster om att tvätta händerna och erbjud tillräckligt med handdesinfektionsmedel. 
 • Kontrollera att du och dina närstående har Coronablinkern-appen på telefonerna.

Idéer för en säker jultid:

 • Undvik brådska och trängsel. Gör dina festinköp utanför affärernas rusningstider eller beställ paket och shoppingkassar direkt hem.
 • Glöm storstädningen och satsa istället på att desinficera ytorna och att upprätthålla god handhygien.
 • Skynda dig inte från plats till plats i onödan. Med hjälp av distansförbindelser kan du träffa närstående som bor på olika håll i landet och världen på ett avslappnat sätt under samma dag. Använd sparad tid för att göra något du tycker om!
 • Använd fantasin och ordna roliga feststunder på distans: en gemensam julmåltid för släkten kan hållas på distans, ni kan sjunga julsånger med gänget på nätet, rösta på den bästa pralinen eller hålla en digital nyårsfest. 
 • Att vistas utomhus är ett bra sätt att tillbringa tid med andra på ett säkert sätt även under högtiderna. Tillsammans kan man till exempel besöka begravningsplatsen eller beundra julbelysningen.
 • Överraska personer i riskgruppen med delikatesser som lämnas utanför dörren. Den digitala experten kan glädja den som är ovan med datateknik genom att ge hjälp med att öva hur man håller kontakt på distans i julklapp. 
 • Be julgubben lämna säcken med julklappar utomhus. Man kan hälsa på gubben genom fönstret eller utomhus på avstånd. Nu lönar det sig att krama och sjunga endast med de allra närmaste. 
 • Kom ihåg julprogrammen i TV och radio. Sätt dig i soffan och slappna av: i synnerhet i år är det tillåtet att lata sig!

Om du undrar över coronaviruset eller om du har frågor om Coronablinkern-appen kan du kontakta tjänsten Information om coronaviruset per telefon på numret 0295 535 535. Frågor kan också ställas via chatt. I hälsorådgivningsärenden ska du kontakta din egen hälsovårdscentral.
Chattjänsten på statsrådets webbsidor

Läs mer om hur du skyddar dig mot coronaviruset

Mer information:

Mika Salminen
direktör
THL
mika.salminen(at)thl.fi

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Institutet för hälsa och välfärd THL
Institutet för hälsa och välfärd THL
Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors

https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv

Följ Institutet för hälsa och välfärd THL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL

THL:s coronakarta och gränssnittet för coronakartans öppna data uppdateras inte lördagen den 17.4 på grund av ett avbrott i användningen till följd av underhållsarbete15.4.2021 13:30:00 EEST | Tiedote

Nödvändigt underhållsarbete i THL:s telekommunikationsmiljö görs under veckoslutet 17.– 18.4.2021. På grund av underhållet uppdateras följande av våra webbtjänster inte lördagen den 17.4.: Coronakarta https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv/statistik-och-data/material-och-tjanster/oppna-data/bekraftade-fall-av-corona-i-finland-covid-19- Bekräftade fall av corona i Finland (COVID-19) API för öppen data som beskrivs på webbsidan Uppföljning av COVID-19 vaccinationerna-webbsida Koronarokotusten edistymisen kuutio (på finska) API för öppen data som beskrivs på webbsidan Uppgifterna uppdateras igen som vanligt söndagen den 18.4. Avbrottet i användningen påverkar inte funktionen av THL:s övriga webbsidor. Mer information: THL:s kommunikationens mediatjänst (vardagar kl. 9-16) tfn 029 524 6161 info(at)thl.fi

Anställda inom hälso- och sjukvården hade samma mängd coronavirussmittor i proportion till andra i arbetsför ålder 202012.4.2021 07:50:00 EEST | Tiedote

I Finland konstaterades sammanlagt 36 650 coronavirussmittor under förra året. Av alla fall konstaterades 30 424 hos personer i arbetsför ålder och av dem 2 601 hos anställda inom hälso- och sjukvården. Således var andelen coronavirussmittor bland anställda inom hälso- och sjukvården av alla personer i arbetsför ålder 8,5 procent 2020.

Användning av specialrena inomhusutrymmen kan öka känslighet för symtom – personer med symtom ska stödas mångsidigt och baserat på kunskap30.3.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

När en anställd eller skolelev uppvisar långvariga och mångformiga symtom i olika byggnader där man inte har konstaterat faktorer som orsakar symptom i inomhusluften, erbjuds som lösning allt oftare specialrena utrymmen både i skolorna och på arbetsplatserna. Det finns inga medicinska grunder för användningen av specialrena utrymmen och de bör inte användas förrän deras långsiktiga konsekvenser för hälsan och välbefinnandet har utretts. I stället för att använda specialrena utrymmen borde man på ett förebyggande och mångsidigt sätt stöda personer med symtom i inomhusmiljöer. Detta framgår av ställningstagandet från expertgruppen för hälso- och sjukvård inom det nationella programmet för inomhusluft och hälsa. Ställningstagandet behandlade inte situationer där byggnadens alla användare, oberoende av symtom, tillfälligt flyttar till andra utrymmen, till exempel under tiden byggnaden repareras. Användningen av specialrena utrymmen medför risker I en situation där faktorer som orsakar symt

Det nationella vaccinationsprogrammet för fästingburen hjärninflammation utvidgas till begränsade områden i Kyrkslätt och Sibbo9.3.2021 09:30:00 EET | Tiedote

Vaccinationsprogrammet för fästingburen hjärninflammation utvidgas i år till Bobäcksområdet i Kyrkslätt och en del av Sibbo skärgårdsområde. Förekomsten av sjukdomen har ökat avsevärt i dessa områden under en uppföljningstid på fem år. Fast bosatta i området samt fritidsboende som har fyllt tre år har rätt till vaccinationer enligt det nationella vaccinationsprogrammet. Varje kommun informerar om hur den ordnar vaccinationerna. Utöver dessa nya områden kommer man dessutom att fortsätta ge avgiftsfria TBE-vaccinationer på Åland, i Pargas, Simo, de södra stadsdelarna av Kemi, Kotka skärgård, stadsdelen Sammonlahti i Villmanstrand, ön Preiskari utanför Brahestad, i skärgårdsområdet i Lojo sjö samt på Gustavs. Fästingburen hjärninflammation förekommer särskilt i skärgården och vid kusten År 2020 anmäldes totalt 91 fall av fästingburen hjärninflammation till THL:s register över smittsamma sjukdomar. Antalet rapporterade sjukdomsfall ökade något jämfört med tidigare år. År 2019 anmäldes 69 f

Tillgången på mentalvårdstjänster och hälsovårdstjänster för äldre haltar när efterfrågan ökar – THL utvärderar de offentliga social- och hälsovårdstjänsterna i Finland9.3.2021 02:00:00 EET | Tiedote

Behovet av mentalvårdstjänster och hälso- och sjukvårdstjänster för äldre har ökat snabbt i Finland de senaste åren, men social- och hälsovårdstjänsterna har bara delvis kunnat svara på den ökade efterfrågan. Detta framgår av den nationella utvärderingen av social- och hälsovårdstjänsterna i Finland som Institutet för hälsa och välfärd (THL) publicerade i dag.

Utredning: Buller från vägtrafik och oväsen från de närmaste grannarna stör oftast i Finland8.3.2021 14:19:34 EET | Tiedote

Människors sömn och tillvaro störs oftast av buller från vägtrafiken och oväsen från de närmaste grannarna. Detta framgår av THL:s nya utredning, där man för första gången granskade hur störande människor upplever olika källor till miljöbuller i sin egen vardag. Enligt utredningen upplevde 4,8 procent av deltagarna att buller från vägtrafik och 4,5 procent att oväsen från de närmaste grannarna är mycket störande i vardagen. ”I samhället har man gradvis blivit medveten om de olägenheter vägtrafikbuller orsakar. I fortsättningen är det också skäl att beakta olägenheter som orsakas av oväsen från grannskapet som en viktig källa till miljöbuller”, säger specialforskare Anu Turunen vid THL. Andra källor till miljöbuller som ingick i undersökningen var järnvägs-, spårvagns- och flygtrafik, industri och hamnar samt utöver de närmaste grannarna även det övriga grannskapet. Cirka en femtedel klassificerar sig som bullerkänsliga Det är mycket individuellt hur störande man upplever buller. ”Upple

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum