Schildts & Söderströms

Författarna Otto Donner, Josefin Sonck och Siv Storå tilldelas pris: "Det hjälper att kunna skratta om man vill skriva om makabra händelser"

Dela

Döden som rastar sin hund, oroliga tarmar och lyhört verk om ett av Svenskfinlands största författarskap belönas med pris av Svenska litteratursällskapet i Finland.

Tre av Schildts & Söderströms debutanter får pris på Runebergsdagen 5.2.

Donners drömska debut

Ett pris om 10 000 euro ur Harald och Jenny Neovius minnesfond tillfaller författaren Otto Donner för boken De levande och alla de döda.

Prismotivering:

Donners säkra debut rör sig i ett drömskt gränsland där verkligheten osäkras. Än rastar Döden sin hund i parken, än spökar det i matbutiken. En plats som triggar ilska, ett dödsbo som agerar berättare. Paletten är bred och infallsrik, överraskande och berörande. Kortprosa med lång eftersmak.

Donner dras till det mörka, men också det lättsamma. Berättelserna i De levande och alla de döda har en helt egen, märklig röst som blandar humor och skräck.

– Det hjälper att kunna skratta åt saker om man vill skriva om makabra händelser, utan att det blir enbart nattsvart och nihilistiskt, säger Donner.

Hejdlöst rolig

Granberg-Sumeliuska priset om 10 000 euro tillfaller författaren Josefin Sonck för Jag måste sluta tänka på Patrik Lundgren.

Prismotivering:

Romanen är hejdlöst rolig, en språkligt säker satir light om Klara, en ung kvinna av i dag med orolig tjocktarm, besatt av förförelsens piruetter. Att kritisera snedvridna mönster mellan könen visar sig vara lätt jämfört med att bryta dem. Berättargreppet är skickligt; vad som verkligen händer avgör läsaren.

Josefin Soncks debutroman dyker in i en besatt kvinnas huvud. Huvudpersonen Klara är ingen enkel ekvation, men Sonck har aldrig gillat hjältesagor där det är lätt att dela upp karaktärerna i goda och onda.

– Klara är en ganska oskön person som tänker elaka tankar om de flesta runt omkring henne, säger Sonck.

Klara är alltså åtminstone taskig. Men hon är också sorglig och rolig. Därför är hon en person som man både gillar och ogillar.

– Det är roligare när det skaver. Som det gör i de flesta människor.

Vännen skrev lyhörd genomgång

Ett pris om 10 000 euro ur Hedvig Lovisa Falckens testamentsfond tillfaller filosofie doktor Siv Storå för De oerhörda orden. En bok om Märta Tikkanens författarskap.

Prismotivering:

Storås biografi är en lyhörd genomgång av Märta Tikkanens verk. Den erbjuder en kunskapsmässigt solid utgångspunkt för kommande forskning i ett av Svenskfinlands största författarskap. Med orden i huvudrollen frammanar Storå ett porträtt av en existentiellt driven och konstnärligt medveten skriftställare vars liv och dikt står i oupplöslig relation.

Eftersom motiven i de flesta av Märta Tikkanens böcker har nära samband med hennes egen livsväg lägger Siv Storå tyngdpunkt på kopplingarna mellan liv och dikt.

– Vi är vänner och jag känner hennes liv. Jag vet vad som ligger bakom böckerna, men jag ser hur hon kan lyfta dem över det privata, säger Storå.

Storå och Tikkanen träffades på en konferens år 1976. Den brevväxling som inleddes efter konferensen har pågått sedan dess med varierande intensitet.

– I de tidiga breven suckade vi mest över det som nu kallas livspusslet, alla konkurrerande roller som vi inte var beredda att avstå från.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Otto Donner. Foto: Heli Blåfield.
Otto Donner. Foto: Heli Blåfield.
Ladda ned bild
Foto: Alison de Mars.
Foto: Alison de Mars.
Ladda ned bild
Siv Storå. Foto: Robert Seger
Siv Storå. Foto: Robert Seger
Ladda ned bild
Omslagsbild: Karoliina Hällberg
Omslagsbild: Karoliina Hällberg
Ladda ned bild
Omslag: Sanna Mander
Omslag: Sanna Mander
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Vi ger ut ungefär 40 nya titlar varje år: romaner, noveller, lyrik, barn- och ungdomslitteratur, essäer och sakprosa. Varje bok vi ger ut är vald med omsorg. För oss är det viktigt att våra böcker är engagerande, välgjorda och vackra.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum