Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Fortsatta enkäter om inomhusluften för elever i Helsingfors grundskolor

Jaa

I februari fortsätter i Helsingfors det omfattande utvecklingsprojekt där man utreder elevernas och föräldrarnas upplevelser av kvaliteten på inomhusluften i skolorna och utvecklar en enkät om inomhusluften för elever. Projektet görs i samarbete mellan Institutet för hälsa och välfärd (THL), Helsingfors universitet och Helsingfors stad.

I februari samlas undersökningsinformation in genom en elektronisk enkät. Enkäten genomförs i grundskolorna i östra och sydöstra Helsingfors och i alla svenskspråkiga grundskolor och finskspråkiga specialskolor i staden. Drygt 16 000 elever från 45 skolor deltar i undersökningen. 

– Vi fortsätter med projektet och utreder inomhusluftsproblemet också genom att ställa frågor direkt till lågstadieeleverna, säger Marja Paukkonen, arbetarskyddsexpert inom fostrans- och utbildningssektorn.

Elever i årskurserna 3–9 besvarar enkäten i sina skolor. Föräldrar till elever i årskurserna 1–6 får en egen enkät hemskickad.

Institutet för hälsa och välfärd och Helsingfors universitet samlar samtidigt in information till ett projekt om hur inomhusluften påverkar hälsan.

Omfattande och mångsidigt projekt

Utvecklingsprojektet inleddes i februari 2016. Då frågade man elever och föräldrar till elever i de 21 grundskolorna i södra och mellersta Helsingfors om inomhusluftens kvalitet. Våren 2017 genomfördes enkäten i grundskolorna i det västra och norra och nordvästra området.

– Exceptionellt för det här projektet är materialets omfattning samt det att både elevers och föräldrars tankar används i samma projekt, säger professor Juha Pekkanen vid Helsingfors universitet.

Resultaten av projektet används för att utveckla enkäter om inomhusluften för elever och som en del av bedömningen av skolornas skick.

Resultaten av undersökningen publiceras hösten 2018.  

Information om undersökningen och resultaten från 2017 finns på webbplatsen för fostran och utbildning.


Mer information:

chef för den grundläggande utbildningen Niclas Rönnholm, tfn 09 310 86219, niclas.ronnholm@hel.fi

forskningsprofessor Juha Pekkanen, tfn 040 508 1077, juha.pekkanen@helsinki.fi

arbetarskyddsexpert Marja Paukkonen, tfn 09 310 86280, marja.paukkonen@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Sektorn för fostran och utbildning ansvarar för småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen, den finska yrkesutbildningen och den fria bildningen i Helsingfors. Sektorn består av fyra servicehelheter: småbarnspedagogik, grundläggande utbildning, gymnasie- och yreksutbildning och fritt bildningsarbete samt svenska tjänster. Till sektorn hör dessutom förvaltningsenheter.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme