Bamla Agency

Fortum ja Equinix yhteistyöhön – Equinixin datakeskusten hukkalämpö hyödynnetään Fortumin kaukolämpöverkossa

Jaa

Equinix ja Fortum ovat sopineet yhteistyöstä, jossa Equinixin kahden Espoossa sijaitsevan datakeskuksen hukkalämpö kierrätetään Fortumin kaukolämpöverkkoon, lämmittäen jopa 2000 omakotitaloa. 

Equinix FInlandin toimitusjohtaja Sami Holopainen
Equinix FInlandin toimitusjohtaja Sami Holopainen

HELSINKI, Suomi – 12.5.2023 – Equinix, Inc. (Nasdaq: EQIX) – Maailman suurin datakeskus- ja infrastruktuuriyritys EquinixTM ja Fortum ovat sopineet yhteistyöstä, jossa Equinixin kahden Espoossa sijaitsevan datakeskuksen hukkalämpö kierrätetään Fortumin kaukolämpöverkkoon. Ensivaiheessa ratkaisun lämpöteho on noin 4 megawattia ja tuotetun lämmön määrä vastaa jopa 2 000 omakotitalon lämmöntarvetta vuodessa.

Equinix on sitoutunut muuttamaan kaiken toimintansa hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä kaikki Equinixin toiminta Suomessa tuotetaan jo sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla. Datakeskusten palvelimet tuottavat merkittävän määrän lämpöä, ja Equinix suunnitteleekin laajentavansa yhteistyötä paikallisten kumppaneidensa kanssa, jotta syntyvää hukkalämpöä voidaan hyödyntää ympäröivien asuinalueiden lämmitystarpeissa.

Fortum tarjoaa Equinixin datakeskuksiin jäähdytystä ja ottaa palvelinten jäähdytysjärjestelmän paluuvedestä talteen lämpöenergiaa, nostaa sen lämpötilan kaukolämpöverkkoon sopivaksi ja kierrättää lämpöenergian edelleen jaeltavaksi kaukolämpönä asiakkaiden kiinteistöihin Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Ratkaisun tehoa voidaan kasvattaa lähivuosina 6 megawattiin.

Sähköpohjaisen hukkalämmön osuuden lisääminen on olennainen osa Fortumin kaukolämmön hiilineutraaliuden saavuttamista tällä vuosikymmenellä. 

”Olemme todella tyytyväisiä yhteistyöhömme Fortumin kanssa. Projekti on ensimmäinen laatuaan Espoossa ja olemme erittäin iloisia, että voimme palvella datakeskuksillamme paikallisia kotitalouksia myös tällä tavalla. Yhteistyömme Fortumin kanssa on taas uusi askel lähemmäksi tavoitettamme olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja keskeinen osa kestävän kehityksen strategisia hankkeita”, kertoo Equinix Suomen toimitusjohtaja Sami Holopainen

”Yhteistyömme on ihanteellinen molempien osapuolien kannalta. Jäähdytyksestä syntyvä lämpö voidaan siirtää tehokkaasti kiinteistöihin, jotka ovat liittyneet jaettuun lämmitysverkkoon. Samalla Equinixin datakeskusten hiilidioksidipäästöt laskevat ja asiakkaamme eli kotitaloudet, palvelut ja yritykset saavat kilpailukykyistä, puhdasta ja luotettavaa sähköpohjaista kaukolämpöä”, kertoo projektien myyntijohtaja Timo Kivi Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta.

Equinix käyttää Suomessa sataprosenttisesti uusiutuvaa energiaa. Yhtiö on investoinut myös kotimaiseen tuulivoimaan ja allekirjoittanut Suomessa useita pitkäaikaisia sähkönostosopimuksia (Power Purchase Agreements, PPA) Neoenin ja Prokonin kanssa yhteensä 129 megawatille.

Lisätietoja:

Equinix:
Sami Holopainen
Toimitusjohtaja Equinix Finland
sami.holopainen@eu.equinix.com

Fortum:
Timo Kivi
Myyntijohtaja, projektit ja hankkeet
0400 615 700
timo.kivi@fortum.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Equinix Finlandin toimitusjohtaja Sami Holopainen
Equinix Finlandin toimitusjohtaja Sami Holopainen
Lataa
Equinixin HE6-datakeskus
Equinixin HE6-datakeskus
Lataa

Linkit

About Equinix

Equinix (Nasdaq: EQIX) is the world's digital infrastructure company™. Digital leaders harness Equinix's trusted platform to bring together and interconnect foundational infrastructure at software speed. Equinix enables organisations to access all the right places, partners and possibilities to scale with agility, speed the launch of digital services, deliver world-class experiences and multiply their value, while supporting their sustainability goals.

About Fortum

Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. www.fortum.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Bamla Agency

Lifeline Ventures keräsi uuden 150 miljoonan euron rahaston – jatkaa aikaisen vaiheen yrittäjien tukemista17.5.2023 12:25:21 EEST | Tiedote

Poikkeuksellisista menestystarinoistaan tunnettu suomalainen alkuvaiheen sijoittaja Lifeline Ventures julkistaa tänään uuden 150 miljoonan euron rahastonsa. Uusi rahasto on yksi suurimmista Suomessa koskaan kerätyistä rahastoista. Samalla se jatkaa Lifelinen menestyksekästä sijoitusstrategiaa, jonka keskiössä ovat erittäin varhaisen vaiheen yritykset.

Kulttuuritalo uudistuu – ASM Global "Kultsan" uudeksi operaattoriksi2.5.2023 12:07:21 EEST | Tiedote

Maailman johtavana tapahtumatilojen hallinnoijana tunnettu ASM Global huolehtii jatkossa Helsingin Kulttuuritalon toiminnoista. Kulttuuritalon uutena operaattorina ASM Global avaa virallisesti toimintansa Suomen markkinoilla. ASM Global hallinnoi globaalisti yli 350 tapahtumapaikkaa ja tarjoaa tilat yli 20,000 erilaiselle kulttuuritapahtumalle vuosittain. ASM Globalin hallinnoimissa tapahtumatiloissa vierailee vuosittain 165 miljoonaa tapahtumakävijää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme