HSY

Fosfori talteen jätevedestä ja vähemmän typpeä Itämereen

Jaa

Jätevedenpuhdistuksessa tarvitaan mekaanisia, kemiallisia ja biologisia menetelmiä, joiden avulla jätevedestä saadaan poistettua roskat sekä pääosa orgaanisesta aineesta, typestä ja fosforista. Tällä hetkellä on HSY:ssä on meneillään RAHI-hanke, jossa tutkitaan jäteveden ravinteiden ja hiilen kokonaisvaltaista talteenottoa ja kierrätystä sekä tuodaan teknologiat kohti käytännön sovelluksia. Jos jätevesi menisi sellaisenaan Suomenlahteen, sen sisältämät runsaat fosfori- ja typpiravinteet rehevöittäisivät voimakkaasti rannikkovesiämme. Tehokkaalla jätevedenpuhdistuksella suojelemme rannikkovesiämme ja Itämerta.

HSY:n jätevedenpuhdistusprosessit poistavat 97–98 prosenttia orgaanisesta aineesta sekä noin 98 prosenttia fosforista ja 70–90 prosenttia typestä.
HSY:n jätevedenpuhdistusprosessit poistavat 97–98 prosenttia orgaanisesta aineesta sekä noin 98 prosenttia fosforista ja 70–90 prosenttia typestä.

Kehitämme ja testaamme fosforin talteenottoa jätevedestä

Tällä hetkellä fosforia saadaan talteen jätevesien lietteestä, ja sitä kautta fosfori pääsee uudelleen kiertoon lietteestä valmistettujen multatuotteiden kautta. Fosforin talteenotto suoraan jätevedestä mahdollistaisi kuitenkin sen, että sille löytyisi useampia käyttötarkoituksia. Fosforiyhdisteet ovat välttämättömiä eliöille ja fosfori on lisätty EU:n kriittisten raaka-aineiden listaan vuonna 2014. Fosforin suurin käyttö on lannoiteteollisuudessa.

HSY on testannut fosforin talteenottoa pilottipuhdistamolla, jonka jätevesimäärä vastaa 1000 asukkaan tuottamaa jätevettä. Tällä hetkellä on käynnissä "Jäteveden ravinteiden ja hiilen kokonaisvaltainen talteenotto (RAHI)" - hanke, jonka tavoitteena on viedä ravinteiden talteenottoa ja kierrätystä kohti käytännön sovellusta.

Prosessin lopputuotteena syntyy teollisuudelle raaka-aineeksi sopivaa fosforihappoa tai vaihtoehtoisesti suoraan lannoitteena käytettävää ammoniumfosfaattia. Fosforihappo on arvokas ja monikäyttöinen kemikaali, ammoniumfosfaatti taas soveltuu sellaisenaan lannoitteeksi.

Lisätietoja: projekti-insinööri Kati Blomberg, puh. 050 324 1042

Pääkaupunkiseudun jätevedenpuhdistamoiden typpikuorma kasvussa 

Jätevedenpuhdistamoihin tuleva typpikuorma pääkaupunkiseudulla on noussut tasaisesti vuosikymmenten ajan: Vuodesta 1999 vuoteen 2020 typpikuorma on kasvanut 50 %. Yhtenä syynä kasvuun on proteiinin syönnin lisääntyminen.  Moni luulee proteiinin tarkoittavan lisää lihasmassaa, vaikka todellisuudessa proteiini, jota emme pysty hyödyntämään, varastoituu rasvana. Ylimääräinen proteiini, jota keho ei tarvitse, poistuu kehosta muun muassa typpenä virtsan mukana jäteveteen.

Viikinmäen jätevedenpuhdistamo puhdistaa typestä lähes 90 %, mutta silti typpeä päätyy Itämereen aiheuttaen rehevöitymistä. Herättelemme ihmisiä tiedostamaan proteiinin liiallisen syömisen kääntöpuolia ja kannustamme syömään lautasmallin mukaisesti, ilman lisäproteiineja. Ravintosuositusten mukainen määrä proteiinia on reilu gramma (1,1–1,3 g) painokiloa kohden päivässä. 

Olemme toteuttaneet nuorille kohdennetun, somevaikuttajavetoisen #protskuraja-kampanjan TikTokissa.

Lisätietoja: ympäristöasiantuntija Heini Karinen, puh. 045 657 7375

Jätevedenpuhdistus tutuksi etävierailulla

Järjestämme jätevedenpuhdistamon esittelyjä toistaiseksi virtuaalisesti. Vierailulla käydään läpi, miten lähes miljoonan asukkaan ja alueen teollisuuden jätevedet puhdistetaan Pohjoismaiden suurimmalla jätevedenpuhdistamolla. Lisätietoja virtuaalivierailusta ja sen varaamisesta ryhmälle verkkosivuiltamme.

Ennen etävierailua aiheeseen voi tutustua tubettaja Herbalistin videon avulla. Videolla käydään läpi pääkaupunkiseudun jäteveden puhdistuksen historiaa ja nykypäivää, sekä mietitään tulevaisuuden näkymiä. Suomessa ollaan edelläkävijöitä jätevedenpuhdistuksessa ja viemäröinnissä. Herbalistia opastaa laitoksella Viikinmäen tuotannon esimies Kim Nyman.

Lisätietoja: ympäristöasiantuntija Heini Karinen, puh. 045 657 7375

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

HSY:n jätevedenpuhdistusprosessit poistavat 97–98 prosenttia orgaanisesta aineesta sekä noin 98 prosenttia fosforista ja 70–90 prosenttia typestä.
HSY:n jätevedenpuhdistusprosessit poistavat 97–98 prosenttia orgaanisesta aineesta sekä noin 98 prosenttia fosforista ja 70–90 prosenttia typestä.
Lataa
Jätevedenpuhdistus on tärkeä osa rannikkovesien ja Itämeren suojelua.
Jätevedenpuhdistus on tärkeä osa rannikkovesien ja Itämeren suojelua.
Lataa
Jätevetemme paljastavat, että pääkaupunkiseudulla syödään proteiinia yli tarpeen.
Jätevetemme paljastavat, että pääkaupunkiseudulla syödään proteiinia yli tarpeen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 28.1.202225.1.2022 15:11:04 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 28.1.2022 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa seuraavista hankinnoista: - urakoitsijan valinta Pitäjänmäen päävesijohdon saneeraukseen välille Meijeritie-Takkatie - biojätteenkäsittelyn pyöräkuormaajatyöpalveluiden hankinta Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa - kuorma-autopalveluiden hankinta materiaalisiirtoihin Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueella ja jätteen kuljetuksiin ekoteollisuuskeskuksesta Vantaan Energian jätevoimalaan. Hallitus saa tiedoksi Blominmäen jätevedenpuhdistamohankkeen katsauksen vuoden 2021 lopun tilanteesta ja Ilmanlaadun vuodelta 2021. Ystävällisin terveisin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä viestintäjohtaja Riitta-Liisa Hahtala puh. 040 593 6346 www.hsy.f

HSY laajentaa asukkaiden poistotekstiilin keräystä11.1.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on laajentanut pääkaupunkiseudun poistotekstiilien keräysverkostoaan, jonka avulla asukkaiden poistotekstiilit saadaan tehokkaammin kotimaiseen jatkokäsittelyyn. Sortti-asemat ovat keränneet poistotekstiilejä vuodesta 2019 lähtien, mutta uusia keräystapoja testaavan hankkeen myötä maksuttomia keräyspisteitä löytyy jatkossa yhdeksästä kauppakeskuksesta ja yhdeltä itsepalvelukirpputorilta.

HSY:n vesihuollon toimialajohtajaksi diplomi-insinööri Mari Heinonen17.12.2021 10:32:22 EET | Tiedote

Diplomi-insinööri Mari Heinonen on valittu HSY:n vesihuollon toimialajohtajan virkaan 17.1.2022 alkaen. Virassaan hän johtaa HSY:n suurinta toimialaa, joka toimittaa korkealaatuista juomavettä yli miljoonalle pääkaupunkiseudun asukkaalle, puhdistaa tehokkaasti kaupunkilaisten ja teollisuuden jätevedet sekä rakentaa ja kunnostaa vesijohto- ja viemäriverkostoa. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden hallitus teki päätöksen kokouksessaan 17.12.2021 valintaa valmistelleen työryhmän yksimielisen ehdotuksen pohjalta. Toimitusjohtajan lisäksi valintaa valmistelevaan työryhmään kuuluivat hallituksen puheenjohtaja Mia Nygård-Peltola, varapuheenjohtaja Sirpa Hertell sekä hallituksen jäsenet Anna Korkman ja Antti Vuorela. Määräaikaan mennessä saapui seitsemän hakemusta. Hakemusten, haastattelujen ja soveltuvuusarvioinnin perusteella työryhmä päätyi yksimielisesti esittämään Mari Heinosta vesihuollon toimialajohtajan virkaan. Mari Heinonen on aiemmin työskennellyt jätevedenpuhdistuksen osastonjohta

HSY:n hallituksen päätökset 17.12.202117.12.2021 10:31:44 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti hyväksyä Kalasatamasta Pasilaan -raitiotiehankkeen vesihuollon hankesuunnitelman ja valita vesihuollon toimialajohtajan virkaan diplomi-insinööri Mari Heinosen 17.1.2022 alkaen. Hallitus päätti myös esittää valtion tukemassa asuntotuotannossa vuonna 2022 sovellettavat tonttien enimmäishinnat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lle. Hallitus päätti seuraavista hankinnoista: - GRK Infra Oy valittiin saattamaan loppuun Blominmäen viemäritunneleiden Mikkelä II:n, Malminmäen ja Eestinkallion urakat - kompostointiin tarvittava hiekka Metsäpirtin alueelle hankitaan Rudus Oy:ltä - jätevedenpuhdistamoilla biologiseen käsittelyyn hiilen lähteeksi tarvittava metanoli hankitaan NovoChem Oy:ltä - turve kompostoinnin tukiaineeksi, lietteiden imeytykseen ja kompostimullan seosaineeksi hankitaan Neova Oy:ltä. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella vesihuollon toim

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 17.12.202115.12.2021 07:55:54 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 17.12.2021. Hallitus päättää Kalasatamasta Pasilaan -raitiotiehankkeen vesihuollon hankesuunnitelman hyväksymisestä ja vesihuollon toimialajohtajan viran täyttämisestä. Hallitus päättää myös valtion tukemassa asuntotuotannossa vuonna 2022 sovellettavien tonttien enimmäishintojen esittämisestä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lle. Hallitus päättää seuraavista hankinnoista: - urakoitsijan valita loppuunsaattamaan Blominmäen viemäritunneleiden Mikkelä II:n, Malminmäen ja Eestinkallion urakat - kompostointiin tarvittavan hiekan hankinta Metsäpirtin alueelle - turpeen hankinta kompostoinnin tukiaineeksi, lietteiden imeytykseen ja kompostimullan seosaineeksi - jätevedenpuhdistamoilla biologiseseen käsittelyyn hiilen lähteeksi tarvittavan metanolin hankinta. Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames HSY tiedottaa kokouksen jä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme