Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery

Fredstemat på Finnish Metagallery innehåller verk ur Ukrainas stats konstmuseums samlingar

Dela
Finlands Nationalgalleriet var det första finska museet med att öppna ett utställningsutrymme i metaversum i oktober 2022. I dag publiceras verk på Finnish Metagallery-paviljongen som skildrar tanken om fred ur olika synvinklar. Förutom Nationalgalleriets samlingsverk finns det två bilder från Ukrainas stats konstmuseum NAMU:s (National Art Museum of Ukraine) samlingar på paviljongen. De påminner oss om att även konst och kultur är i fara att bli förstörda under kriget.
Finnish Metagallery i Decentraland. Bild: Adventure Club
Finnish Metagallery i Decentraland. Bild: Adventure Club

Verk med temat ”fred” 

Nationalgalleriet har valt fred som tema för FinnishMetagallerys år 2023. På galleriet, som befinner sig i virtuella världen Decentraland, har valts tio finska och två ukrainska verk. I verken har tematiken fred behandlats ur flera olika synvinklar och freden visar sig på olika sätt i dem; i några längtar man efter fred, i några får stämningen åskådarens hjärta att slå en aning saktare medan andra verk kan leda tankarna med symboler till fredsteman. Fred kan vara till exempel sinnesro, tysthet, lycka, vila eller motsats till krig. FinnishMetagallery lockar gästerna att fundera på sin egen uppfattning om fred och brist på den.

Möjlighet att hjälpa Ukrainas stat under kriget 

I verken med fredstema tillhör två verk ur Ukrainas nationella konstmuseum: Petro Rybkas Cossack Mamai (1855) och Oleksandr Murashkos Annunciation (1907–1908). Båda verken tillhör Ukrainas statliga konstmuseums samlingar (NAMU). NAMU och Patron-of-Art.com -plattformen har skapat ett begränsat antal NFT-versioner (unika digitala versioner) av verken, och intäkterna man får av att sälja dem används för att stöda Ukrainas nationella konstmuseum, bl.a. med att skydda och restaurera samlingen samt möjligen förstärka museibyggnaden. 

En NFT-version av verken går att köpa från Patron-o-Art.com-tjänsten ”Ett hot mot kulturarven förvärrar den humanitära krisen”, säger YuliiaLytvynet, chef för Ukrainas nationella konstmuseum, i en kommuniké som berättar om samarbetet. ”Kamratskap med organisationer såsom Patron-of-Art.com erbjuder direkt stöd för våra strävanden att skydda museets samling under detta krig samt under återuppbyggnadsperioden.”

”Ukrainares mänskliga lidande mitt i kriget är fruktansvärt. Konst är en central del av nationens visuella berättelse och den ska skyddas så bra som möjligt. Vi hoppas att kulturens vänner runt om i världen kommer med och räddar Ukrainas konstskatter”, säger Johanna Eiramo, chef för programmet Digitala Nationalgalleriet.

Bakgrund: 

Decentraland

Decentraland är en virtuell värld som utnyttjar blockkedjeteknik. Gruppen som ansvarar för dess museiområde (Museum District) donerade en virtuell tomt till Nationalgalleriet kostnadsfritt för en bestämd tid. Metagalleri-paviljongen har genomförts av design- och innovationsstudion Adventure Club med öppen källkod. När Decentralands paviljong har slått igen är paviljongens modell fri att utnyttjas för vem som helst fritt och utan kostnad. FinnishMetagallery är kostnadsfri för besökare, och man behöver inte betala något för att uppleva den.

Nationalgalleriets samlingar 

En stor del av Nationalgalleriets samlingsverk kan redan nu ses som bilder på webbplatsen kansallisgalleria.fi. Av dessa har över 24 000 bilder publicerats med CC0-licens vilket gör att vem som helst kan ladda ner en bild som finns på webbplatsen och använda den hur hen själv bestämmer. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Finnish Metagallery i Decentraland. Bild: Adventure Club
Finnish Metagallery i Decentraland. Bild: Adventure Club
Ladda ned bild

Länkar

Om

Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery
Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery
Kaivokatu 2
00100 HELSINKI

0294 500 200http://www.kansallisgalleria.fi

Nationalgalleriet utgörs av Konstmuseet Ateneum, Museet för nutidskonst Kiasma och Konstmuseet Sinebrychoff. Nationalgalleriet ansvarar för statens konstsamlingar. Nationalgalleriets avdelning för samlingsförvaltning upprätthåller samlingarna. Till Nationalgalleriet hör dessutom Statens konstverkskommission och dess samlingar. www.nationalgalleriet.fi

Följ Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum