Vaasan kaupunki - Vasa stad

FREYR Battery inleder förberedande arbeten på GigaVasaområdet – ett tidsbundet arrendeavtal har undertecknats

Dela

Vasa stad och FREYR Battery har undertecknat ett tidsbundet arrendeavtal som gäller en 130 hektar (1 300 000 m2) stor tomt på GigaVasaområdet. Området är 40 hektar större än det område som reserverades för FREYR Battery i intentionsavtalet. I och med arrendeavtalet kan FREYR Battery inleda analyseringen av jordmånen och omgivningen innan ett eventuellt byggnadsarbete påbörjas.

Illustration av framtida GigaVasaområdet i sin helhet. Bild: Vasa stad
Illustration av framtida GigaVasaområdet i sin helhet. Bild: Vasa stad

Det tidsbundna arrendeavtalet mellan Vasa stad och FREYR Battery gäller 1.5.2022–31.12.2023 med år 2024 som option.  

-I och med detta arrendeavtal får vi 130 hektar mark till vårt förfogande i Vasa, som vi redan tidigare har sett som den idealiska platsen för vår framtida battericellsfabrik. I trakten står förmånlig, förnybar energi i stor skala till buds och råmaterial finns på ett lämpligt avstånd. Dessa i kombination med en kunnig arbetskraft gör att detta arrendeavtal är ett stort steg i rätt riktning för oss, säger Axel Thorsdal, Senior Vice President, Project Development i ett pressmeddelande från FREYR.

Stadsdirektör Tomas Häyry gläder sig över att avtalet och processen framskrider.

-Vi utvecklar GigaVasaområdet och batterivärdekedjan stegvis och naturligtvis är det att FREYR Batterys projekt gällande en battericellsfabrik framskrider av särskilt stor betydelse för oss. Samtidigt utvecklar vi väg- och järnvägsförbindelserna i området, säger Häyry glatt.

I FREYRs pressmeddelande berättas också att avsikten är att processen med miljökonsekvensbedömning ska bli klar under år 2022. Nästa steg är ett eventuellt investeringsbeslut om Finlands första battericellsfabrik i denna storleksklass. Vid miljökonsekvensbedömningen reds det ut vilka konsekvenser den eventuella fabriken skulle ha på den omgivande naturen.

Läs FREYR Batterys pressmeddelande (på engelska)

Det som har skett hittills på GigaVasaområdet: 

Kontakter

Bilder

Illustration av framtida GigaVasaområdet i sin helhet. Bild: Vasa stad
Illustration av framtida GigaVasaområdet i sin helhet. Bild: Vasa stad
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum