HUS

Full kapacitet för coronavirusprovtagning på HUS – hemtest rekommenderas för personer som fått två vaccindoser

Dela

Antalet personer som söker sig till coronavirustest har ökat inom HUS område och det är svårt att hitta lediga tider för samma dag. Under de senaste dagarna har över 10 000 tester gjorts per dag.

Testningskriterierna för HUS område uppdaterades i september. Dessa krieterier gäller fortfarande. Personer över 12 år ska söka sig till test om personens vaccinationsskydd är bristfälligt, personen hör till en riskgrupp, arbetar inom social- och hälsovården eller har exponerats för coronavirus. För övriga rekommenderas hemtest och att stanna hemma tills symtomen minskat.

Epidemin håller på att accelerera inom HUS område. Under de senaste dagarna har det konstaterats cirka 1000 infektioner per dag. “I takt med att antalet fall ökar är det viktigt att de vars identifiering och smittspårning har störst betydelse, med tanke på deras vård och begränsning av hur smitta framskrider, söker sig till test inom hälsovården”, säger överläkare Asko Järvinen.

Personer under 12 år testas i regel endast om barnet har symtom och man vet att barnet exponerats för ett bekräftat coronafall under de två föregående veckorna. Man ska söka sig till test i enlighet med anvisningarna från kommunens enhet för smittsamma sjukdomar.

HUS har konkurrensutsatt coronavirusprovtagningen för 2022. Tjänsteproducenterna svarar för i genomsnitt 5000 provtagningar per dygn. HUS Diagnostikcentrum producerar dessutom provtagningstjänster vid sina egna verksamhetsställen.

Kriterier för coronatest inom HUS område.

Mer information för media:

Kontaktuppgifter till HUS medietjänst

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum