Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry

Fysioterapeutit mukana yli 81 000 palkansaajan ja kymmenen kaupungin lakossa

Jaa
Akavalaisia asiantuntijoita ja esimiehiä, fysioterapeutit mukaan lukien, edustavan Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn kunta-alan lakko käynnistyi tänään 3. toukokuuta. Suomen Fysioterapeuttien puheenjohtaja Tiina Mäkinen muistuttaa, että ratkaisun avaimet ovat nyt työnantajapuolen käsissä.
Palkkapäivä-mielenosoitus Helsingin Senaatintorilla 5.4.2022 (kuva: Krista Alm)
Palkkapäivä-mielenosoitus Helsingin Senaatintorilla 5.4.2022 (kuva: Krista Alm)

Tilanteen haastavuudesta huolimatta toivomme, että sovinto syntyisi nopeasti ja kaikki osapuolet olisivat valmiita tuomaan näkemyksiään lähemmäs toisiaan. Potilaat osastoilla odottavat kuntoutustaan, Mäkinen pohtii.  

Koronan vuoksi kuntoutusvelkaa on muutenkin paljon ja jonot poliklinikoilla vain kasvavat. Ala tarvitsee vetovoimaa, jotta tekijöitä riittäisi jatkossakin, hän jatkaa. 

Viikon kestävä, 9. toukokuuta päättyvä lakko kattaa kunta-alan työtehtäviä kymmenessä kaupungissa: Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa sekä Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Lakon piirissä on yhteensä yli 81 000 palkansaajaa, kun myös ammattiliitot JHL ja Jyty lakkoilevat JUKOn kanssa samaan aikaan samoilla paikkakunnilla. Lakko onkin ennennäkemättömän laaja, sillä lakossa on jopa joka viides kuntien 425 000 palkansaajasta.

Palkkavinouman korjaamiseen eivät riitä yleiskorotukset

Suomen Fysioterapeuttien kehittämisasiantuntija Juho Korpi muistuttaa, että prosentin tai kahden vuotuiset yleiskorotukset eivät poista varsinaista ongelmaa kunta-alan palkkarakenteissa. Ammattiryhmiä tulee tarkastella myös suhteessa toisiinsa ja tehdä tarvittavia korjausliikkeitä.

Fysioterapeuttien mediaanipalkka säännöllisestä työajasta oli 2 788 euroa vuonna 2021, kun terveydenhuollon asiantuntijoiden yleinen palkkamediaani oli samaan aikaan yli 3 000 euroa.

Fysioterapeuttien työn vaativuutta on tähän asti tarkasteltu hoitotyön näkökulmasta, mikä johtaa lopputuloksen täysin vinoon, Korpi toteaa. 

Tällöin ammatin vaativuustekijöitä ei tunnisteta ja korkeakoulututkintoa vaativan autonomisen työn palkkaus jää alimitoitetuksi.

Myös useissa muissa akavalaisissa kunta-alan asiantuntija- ja esimiestehtävässä palkka jää kuukaudessa reilusti alle 3 000 euron.

Merkittävä tekijä työkiistan sovitteluyritysten tähänastisessa kariutumisessa on ollut työnantajapuolen haluttomuus sisällyttää sopimukseen monivuotista palkkaohjelmaa, joka korjaisi vääristymiä.

Puheenjohtaja Tiina Mäkinen painottaa, että pöydällä ovat nyt historiallisen tärkeät asiat. Poikkeuksellisen laajoja lakkoja ja muita työtaistelutoimia tarvitaan vauhdittamaan kunta-alan sopimuskiistan ratkaisua.

Lisätiedot ja kommenttipyynnöt 

Tiina Mäkinen, puheenjohtaja 
Suomen Fysioterapeutit ry 
p. 040 507 7382, tiina.makinen@suomenfysioterapeutit.fi 

Juho Korpi, kehittämisasiantuntija 
Suomen Fysioterapeutit ry 
p. 0400 166 506, juho.korpi@suomenfysioterapeutit.fi 

Tutustu myös tähän:  
https://www.suomenfysioterapeutit.fi/ajankohtaista/onko-kuntatyontekijalle-varaa-maksaa-parempaa-palkkaa/ 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Palkkapäivä-mielenosoitus Helsingin Senaatintorilla 5.4.2022 (kuva: Krista Alm)
Palkkapäivä-mielenosoitus Helsingin Senaatintorilla 5.4.2022 (kuva: Krista Alm)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry
Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry
Rautatieläisenkatu 6 B
00520 Helsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Fysioterapeutit – Finlands Fysioterapeuter ry

Kustannukset kuriin kuntoutuksella31.3.2023 11:25:31 EEST | Tiedote

Seuraavan hallituksen on ratkaistava vaikeita kansanterveydellisiä ja kansantaloudellisia ongelmia. Suomen väestö ikääntyy, työikäisten keho ja mieli eivät kestä työelämän vaatimuksia ja kasvava sukupolvi on historiallisen huonossa kunnossa. Samalla valtio velkaantuu. Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvua on kyettävä hillitsemään, heikentämättä kuitenkaan palveluiden laatua tai saatavuutta ja pitämällä kiinni osaavasta henkilöstöstä.

Liikunnallinen sydänkuntoutus vähentää terveydenhuollon kustannuksia ja parantaa potilaiden elämänlaatua18.11.2022 09:03:15 EET | Tiedote

Suomen Fysioterapeuttien Sepelvaltimotautipotilaan liikunnallinen kuntoutus -fysioterapiasuositusta on päivitetty. Tutkimustiedolla vahvistetun päivityksen mukaan säännöllinen kestävyysliikunta, lihasvoimaharjoittelu ja riittävä arkiaktiivisuus ovat potilaan iästä ja sukupuolesta riippumatta keskeinen osa sepelvaltimotautipotilaan kuntoutumista läpi elämän.