Oulun yliopisto

Fyysinen aktiivisuus vähentää varusmiespalveluksen keskeyttämisriskiä  

Jaa

Varusmiespalvelusta edeltävä vapaa-ajan fyysinen aktiivisuus lisää todennäköisyyttä saada palveluskelpoisuusluokaksi A Puolustusvoimien kutsunnoissa. Vähäinen liikunta tai korkea painoindeksi sen sijaan lisäävät palveluksen keskeyttämisen riskiä.

Tiedot selviävät Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan yhteisestä tutkimuksesta, joka toteutettiin osana laajempaa MOPO-hanketta.

Tutkimuksessa olivat mukana kaikki Oulun kaupungin kutsuntatilaisuuksiin vuosina 2012 ja 2013 osallistuneet miehet, joille määrättiin kutsunnoissa palveluskelpoisuusluokka (n = 2547). Miehet vastasivat kutsunnoissa kattavaan terveys- ja elintapakyselyyn, minkä lisäksi he kävivät lääkärintarkastuksessa ja kuntotesteissä. Vapaa-ajan fyysistä aktiivisuutta kartoittavaan kyselyyn vastasi lähes 1400 miestä.

Tutkimus osoitti, että vapaa-ajallaan fyysisesti aktiiviset määrättiin kutsunnoissa todennäköisemmin palveluskelpoisuusluokkaan A. Vähäinen fyysinen aktiivisuus oli merkittävin varusmiespalveluksen siirtämiseen, palveluksesta vapautukseen sekä palveluksen keskeyttämiseen yhteydessä oleva tekijä.

Varusmiespalvelusta edeltävä säännöllinen liikkuminen voi edistää kutsuntaikäisten miesten palveluskelpoisuutta ja vähentää riskiä palveluksen keskeyttämiseen. Tutkimuksessa havaittu korkean painoindeksin ja keskeyttämisen yhteys vahvistaa aiempaa käsitystä nuorten miesten ylipainon ja lihavuuden vaikutuksesta varusmiespalveluksesta suoriutumiseen.

Tutkijoiden mukaan lihavuus ja vähäinen fyysinen aktiivisuus olisi tärkeää tunnistaa viimeistään kutsuntojen yhteydessä ja kohdentaa riskihenkilöille fyysistä aktiivisuutta edistäviä interventioita. Lisäksi tarvitaan lisää tietoa siitä, mikä ylipäätään aktivoi nuoria miehiä liikkumaan.

Tutkimus julkaistiin Liikunta & Tiede -lehdessä.

Tutkimusjulkaisu: Niskanen M, Paananen V, Nurkkala M, Mäntysaari M, Korpelainen R & Pyky R. Fyysisen aktiivisuuden yhteys palveluskelpoisuusluokkaan ja palveluksen keskeyttämiseen – väestöpohjainen kutsuntaikäisten MOPO-tutkimus. Liikunta & Tiede 2021; 58 (5), 102–108.

Linkki julkaisuun: https://www.lts.fi/media/lts_vertaisarvioidut_tutkimusartikkelit/2021/lt_5_2021_102-108.pdf

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Miika Niskanen LK, tutkija, Oulun yliopisto
miika.niskanen@student.oulu.fi
puh. 050 570 75 24

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tutkimus valottaa Nokian menestyksen sosiaalisia vaikutuksia – tietoliikennejätti rikkoi toimialan ja yhteiskunnan normistoa Elcoteq-yhteistyön aikana 1984–20117.7.2022 10:37:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa tehty tutkimus selvittää tietoliikenneyhtiö Nokian ja sen sopimusvalmistajan Elcoteqin liikesuhteen muutoksen taustoja vuosina 1984–2011. Tutkimus kuvaa sitä kehityspolkua, jossa asiakkaan ja toimittajan tiivis, luottamukseen perustuva kumppanuus alkaa rakoilla markkinoiden muutosten ja vahvemman osapuolen strategisten päätösten seurauksena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme