Vaasan kaupunki - Vasa stad

Gatorna i Vasa iståndsätts med hjälp av ett mobilspel

Dela

Vasa stad och startup-företaget Crowdchupa från Tammerfors ordnar 17–18 april en skadekartläggning med hjälp av ett mobilspel. Kartläggningens slutresultat är noggrann data om gatunätets skick – tillhandahållen av kommuninvånarna.

I Crowdchupa-applikationen sprids mynt och andra objekt värda pengar ut på gatorna och användarna samlar objekten genom att spela in videobilder. Cirka två euro per kilometer betalas  i arvode för dem som samlar in data, i regel redan under samma dag.

– I typiska fall tjänar deltagarna upp till 20-30 euro i timmen, konstaterar Crowdchupas verkställande direktör Toni Paju.

Ersättningen är lockande ur användarens synvinkel och möjliggör ändå betydande kostnadsbesparingar för den part som samlar in data om skador.

– Här vinner både kommunerna och användarna, för vilka applikationen inte bara är en rolig källa till extra inkomster, utan även en möjlighet att påverka utvecklingen i den egna regionen, säger Crowdchupas kommunikationsdirektör Juhani Poutanen.

Den insamlade videodatan som granskas genom artificiell intelligens utnyttjas vid planeringen av gatunätets reperationsåtgärder.  Metoden möjliggör massinsamling av data för alla bilister som har en smarttelefon.

– Användaren behöver bara en mobilhållare som sätts fast på vindrutan och en polariserande lins som minimerar eventuella reflektioner. Crowdchupa-applikationen kan laddas ner gratis via App Store och Google Play, säger Paju.

För Vasa är datainsamlingsjippot i april redan det andra av sitt slag.  I december utnyttjades massinsamling av data vid uppgörandet av ett register över trafikmärken.

– Vi fick bra erfarenheter av kartläggningen av trafikmärken och jag kan med glädje konstatera att Vasa nu har ett modernt trafikmärksregister. Antagandet är att även gatornas skick och i synnerhet mängden reparationsskuld ska kunna utredas med denna metod. Det slutliga målet är naturligtvis gator i bättre skick och en kostnadseffektiv egendomsförvaltning, säger Vasa stads direktör för kommuntekniken Jukka Talvi.

Intresserade deltagare kan ansluta sig till Crowdchubas e-postlista eller Whatsapp-grupp, där mer detaljerad information ges om kartläggningarna i Vasa.  Mer information finns även på Crowdchupas Facebook-sidor.

Kontakter

Crowdchuba verkställande direktör Toni Paju, 050 322 6263, toni.paju@carchupa.com
Direktör för kommuntekniken Jukka Talvi, 040 831 1550, jukka.talvi@vaasa.fi

Bilder

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Tillgänglighetsmärket är ett tecken på att likabehandling beaktas och främjas – ansök om märket hos Rådet för personer med funktionsnedsättning17.5.2021 09:29:29 EEST | Tiedote

Rådet för personer med funktionsnedsättning i Vasa har sedan år 2015 utmanat olika affärer samt andra organisationer som fungerar i offentliga utrymmen att främja tillgänglighet och jämlikhet genom att bevilja dem tillgänglighetsmärken som tecken på beaktande och främjande av tillgänglighet. Tillgänglighetsmärket förnyades i fjol för att fira tillgänglighetsdagen. Ett märke i enlighet med den nya framtoningen kan man ansöka om hos Rådet för personer med funktionsnedsättning.

Esteettömyystunnus on merkki yhdenvertaisuuden huomioimisesta ja edistämisestä – hae tunnusta Vammaisneuvostolta17.5.2021 09:29:07 EEST | Tiedote

Vaasan Vammaisneuvosto on vuodesta 2015 lähtien haastanut erilaiset liikkeet ja julkisissa tiloissa toimivat organisaatiot edistämään esteettömyyttä ja yhdenvertaisuutta myöntämällä niille esteettömyystunnuksia merkiksi esteettömyyden huomioimisesta ja edistämisestä. Esteettömyystunnus uudistettiin viime vuonna esteettömyyspäivän kunniaksi. Uuden ilmeen mukaista tunnusta voi hakea Vammaisneuvostolta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum