Gemensamma öppna anstalter för kvinnor och män avvecklade per den 1 september

Båda fängelserna är engagerade i ett arbetssätt som tar hänsyn till kvinnliga fångars behov, där det är väsentligt att beakta kvinnliga fångars specifika egenskaper och tillhandahålla en trygg och rehabiliterande miljö för fängelsetiden. Personalen stöttar fången i hennes individuella förändringsarbete. Brottspåföljdsmyndigheten förbereder ytterligare åtgärder som ska förbättra situationen för kvinnliga intagna, och även verksamheten vid kvinnoavdelningarna i slutna fängelser utvecklas.
Kvinnliga intagna har varit utsatta och förbisedda i den mansdominerade fängelsevärlden och deras behov har inte blivit tillgodosedda i tillräcklig utsträckning. Att förbättra situationen för kvinnliga intagna är inte blott en jämställdhetsfråga, utan det handlar tillika om att se situationen för denna klart missgynnade grupp intagna med nya ögon. Brottspåföljdsmyndigheten är fast besluten att utveckla verksamheten när det gäller kvinnliga intagna och går vidare med reformarbetet.
När det gäller häktade bereds ett riksövergripande beslut om antalet platser för intagna, där antalet platser i varje anstalt kommer att fastslås. Arbetet syftar inte enbart till att förbättra förhållandena för kvinnliga intagna, utan även till att tillgodose ändringsbehoven när det gäller avdelningar för minderåriga och unga intagna samt den ökning i antalet intagna som sker i takt med att lagstiftningen ändras (ändringen av sexualbrottslagstiftningen och ökningen av antalet bötesfångar). Häktningslagen kommer att ändras 2025 och från och med då kommer häktade att omedelbart förpassas till fängelse direkt från häktningsförhandlingen. För närvarande kan häktade förvaras i polisanläggningar i upp till sju dygn.
I utredningen över kvinnliga intagna som Brottspåföljdsmyndigheten tagit fram (Kaisa Tammi-Moilanen, 4/2020 på finska) kom författaren med kritiska synpunkter på kvinnliga intagnas situation i finländska fängelser. Kritik riktades i synnerhet mot förläggning av kvinnliga och manliga fångar i gemensamma öppna anstalter. Finland var det enda nordiska land som placerade manliga och kvinnliga fångar att bo i en och samma öppen anstalt. Synsättet i internationella rekommendationer och forskning kring fångvården är att en dylik situation är menlig, särskilt ur kvinnliga fångars synvinkel.
Traumatisk bakgrund som är typisk för kvinnliga intagna och de missbruksproblem och psykiska problem som allmänt förekommer hos dem orsakar beteendestörningar och otrygghet. Därför är det särskilt angeläget att kvinnliga intagna får avtjäna straff i en miljö där lugna förhållanden för rehabilitering råder. Även personal som arbetar med kvinnliga intagna behöver utbildning, bland annat om bakgrund till de intagnas beteendestörningar, för att kunna lyckas med sitt krävande arbete.
För mer information kontakta
Utvecklingsdirektör Riitta Kari, tel. +358 29 568 8401
Projektchef Virva Raitio, tel. +358 50 572 2949
Nyckelord
Bilder
Om

Opastinsilta 12 C
00520 HELSINKI
029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi
Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.
Följ Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Brottspåföljdsmyndigheten har utnämnt Johanna Huusko till enhetschef vid Brottspåföljdsområdets utbildningscentral fr.o.m. den 1 juni20.5.2025 12:45:35 EEST | Pressmeddelande
Doktor i militärvetenskaper, filosofie magister och pedagogie magister Johanna Huusko har utnämnts till tjänsten för viss tid t.o.m. den 31 oktober 2025, varefter hon fortsätter som ordinarie. Brottspåföljdsområdets utbildningscentral svarar för ordnandet av utbildning som leder till yrkesexamen inom brottspåföljdssektorn samt för fortbildning för personalen vid Brottspåföljdsmyndigheten.
Rikosseuraamuslaitos on nimittänyt Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen yksikönpäälliköksi Johanna Huuskon 1.6. alkaen20.5.2025 12:44:50 EEST | Tiedote
Sotatieteiden tohtori, filosofian maisteri ja kasvatustieteiden maisteri Johanna Huusko on nimitetty virkaan ensin määräaikaisesti 31.10.2025 asti, jonka jälkeen tehtävä jatkuu vakituisena. Rikosseuraamusalan koulutuskeskus (RSKK) vastaa rikosseuraamusalan ammatilliseen tutkintoon johtavan koulutuksen sekä Rikosseuraamuslaitoksen henkilöstön täydennyskoulutuksen järjestämisestä.
Vanda fängelse expanderar och blir Finlands största och rekryterar mer personal19.5.2025 12:34:54 EEST | Pressmeddelande
Vanda fängelse blir före utgången av innevarande år Finlands största fängelse. Annexet som färdigställdes i slutet av fjolåret är nu i full drift. Under våren har Vanda fängelse rekryterat nya väktare, brottspåföljdschefer och anstaltsbiträden.
Vantaan vankila laajenee Suomen suurimmaksi ja rekrytoi lisää henkilökuntaa19.5.2025 12:34:54 EEST | Tiedote
Vantaan vankilasta tulee tämän vuoden loppuun mennessä Suomen suurin vankila, ja loppuvuodesta valmistunut laajennusosa on saatu kokonaisuudessaan käyttöön. Vantaan vankila rekrytoi kevään aikana uusia vartijoita, rikosseuraamusesimiehiä ja laitosapulaisia.
Rikosseuraamuslaitos saa lisää vankipaikkoja ja henkilöstöä30.4.2025 16:09:21 EEST | Tiedote
Rikosseuraamuslaitokselle on myönnetty 30.4. julkaistussa kehyspäätöksessä lisämäärärahaa vankipaikkojen lisäämiseksi ja niitä vastaavan henkilöstötarpeen kattamiseen. Oikeusministeriön laskelman mukaan vankipaikkoja saadaan lisää arvioilta noin 400.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum