Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Generalplanen för Östersundom tas upp till behandling i beslutande organ

Jaa

Generalplanen för Östersundom tas upp till behandling i beslutande organ. Genom samarbete mellan Helsingfors, Sibbo och Vanda har åstadkommits en bra, genomförbar lösning som uppfyller de viktigaste kriterierna och öppnar en ny tillväxtkorridor för hela metropolområdet österut längs kusten.

Generalplanen gör det möjligt att placera 80 000–100 000 invånare och 30 000 nya arbetsplatser i Östersundom. Stadssmåhusen står för 48 procent av bostadsbyggandet och stadsstrukturen är tät i europeisk stil. Grön- och rekreationsområdena utgör 30 procent av markarealen i planen, och därtill tillkommer ännu naturskyddsområden och ett utredningsområde.

Vid beredningen av planen har naturskyddsfrågor tangerats redan i flera år.I planen föreslås ett utredningsområde för Sundberg som omges av Natura 2000-områden, eftersom utvidgandet av naturskyddsområdet och eventuella byggnadsområdens förhållande till de skyddade områdena kräver en noggrannare planering än vad generalplanen tillåter.

Nycklar för framtida planeringslösningar

Att metropolområdet utvidgas österut kräver regionalt samarbete för samordning av markanvändningen och trafiklösningarna. Kollektivtrafiken i Östersundom grundar sig på metron, och byggandet av metron är en förutsättning för genomförandet av hela generalplanen. Under byggandet som kommer att ta årtionden är det möjligt att använda sig av de modernaste och miljövänligaste teknikerna och fortlöpande utveckla innovativa lösningar tillsammans med staden, universiteten, näringslivet och invånarna.

– Östersundom erbjuder en unik möjlighet att bygga en helt ny stad intill havet och naturen där man kan njuta av småstadsstämning och där allt finns nära. I centrumen i området finns så gott som alla nödvändiga tjänster, kanske med undantag för en opera. Inom en kilometers radie från metrostationerna bor 60 000 människor och finns det 30 000 arbetsplatser. De snabba förbindelserna till Helsingfors centrum, mot Ring III samt till flygplatsen och Nordsjö hamn betjänar både invånare och företag, säger sektordirektören för stadsmiljön Mikko Aho.

Utrymme för näringsverksamhet

Det finns utrymme för företag och produktion i Östersundom. Förutsättningarna för en mångsidig företagsverksamhet kommer att vara bra i området. I området kan utnyttjas dragningskraften för Nordsjö hamn och utvecklingskorridoren för Helsingfors-Vanda flygplats, och området utvecklas i samarbete med företag som använder sig av cirkulär ekonomi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilkka Laine
Chef för planeringsenheten för Östersundom
Stadsmiljösektorn
tfn. 09 310 37055
ilkka.laine@hel.fi

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme