Haaga-Helian Tehoa tekoälystä pk-yrityksille! -yritysopas julki toukokuun tekoälytapahtumassa
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu julkaisi tiistaina 23.5.2023 maksuttoman Tehoa tekoälystä pk-yrityksille! -yritysoppaan. Oppaan tavoite on edistää uusien sisäisten liikeprosessien innovointia ja tekoälyn käyttöönottoa pk-yrityksissä.

Tutkimusten mukaan isot yritykset hyötyvät tekoälyteknologioista eniten, kun taas pienet ja keskisuuret yritykset kokevat tekoälyn hyödyntämisen edelleen haastavaksi.
Tältä pohjalta sai alkunsa Tehoa tekoälystä pk-yrityksille! -yritysopas, jossa asiantuntijat ja eri alojen vaikuttajat tuovat esiin tekoälyn mahdollisuuksia ja sen käyttöönottoon liittyviä haasteita sekä ratkaisuja niiden selättämiseen.
Pienille ja keskisuurille yrityksille eli pk-yrityksille suunnattu opas ohjaa vaihe vaiheelta hyödyntämään tekoälyratkaisuja liiketoiminnan kehittämisessä ja kasvattamisessa, kuten esimerkiksi sisäisten prosessien parantamisessa, innovaatiotyössä sekä tuote- ja palvelukehityksessä.
Maksuton Tehoa tekoälystä pk-yrityksille! -opas tarjoaa käytännön esimerkkejä tekoälyn innovatiivisesta hyödyntämisestä sekä kokemuksia sen käyttöönotosta pk-yrityksissä. Lisäksi opas tarjoaa tukea yrityksen tai liiketoimintayksikön tarpeiden kartoittamiseen, työkalujen käyttöönottoon sekä tekoälyn kokonaiskuvan jäsentämiseen.
Oppaassa esitellyt konkreettiset työkalut auttavat työyhteisöjä omaksumaan tekoälyn osaksi arkeaan sekä ottamaan ensimmäisiä askelia tekoälyn parissa. Sisältö on luotu jokaista varten – olitpa sitten tekoälykonkari, tekoälyn parissa aloittava tai asiasta kiinnostunut.
Oppaan voi ladata osoitteesta: https://www.haaga-helia.fi/fi/ai-tie.
Yli sadan yrityksen tekoälymatka
Tehoa tekoälystä pk-yrityksille! -opas pohjautuu AI-TIE – Tekoälyinnovaatioekosysteemillä kilpailukykyä pk-yrityksille -hankkeen ja sen AI-TIE Etelä-Suomi -sisarhankkeen (2021-2023) yhteydessä tuotettuun tietoon ja niistä saatuihin tuloksiin sekä yli sadan suomalaisen yrityksen kanssa jaettuun tekoälymatkaan.
AI-TIE -hankkeiden projektipäällikkö, Haaga-Helian vanhempi tutkija Anna Lahtinen on toiveikas tulevaisuuden suhteen. Hänen kokemustensa mukaan suomalaisella yrityskentällä on paljon valjastamatonta potentiaalia, joka odottaa vain löytämistään.
– Olemme oppineet aivan valtavasti näiden vuosien aikana, ja halusimme saattaa oivalluksemme laajemmin pk-yritysten käyttöön. Uskon, että oppaan avulla yritys kuin yritys voi omaksua tekoälyn osaksi liiketoimintaansa, hän toteaa.
Suomessa on noin 350 000 pk-yritystä, joka on yhteiskunnallisesti ja kansantaloudellisesti erittäin merkittävä joukko. Lahtisen mukaan juuri pk-yritykset ovat avainasemassa, mitä tulee Suomen kilpailukyvyn kasvattamiseen kansainvälisillä markkinoilla.
– Tutkimusten mukaan noin 70 % suomalaisista pk-yrityksistä ei vieläkään hyödynnä tekoälyä liiketoiminnassaan, vaikka kiinnostusta toki löytyy. Yrityksemme tarvitsevat rohkaisua, muiden yritysten tekoälytarinoita ja työkaluja, joilla pääsee eteenpäin sekä ennen kaikkea tukea, jota oppaammekin tarjoaa, hän jatkaa.
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun koordinoiman ja yhdessä Laurea ammattikorkeakoulun kanssa toteuttaman AI-TIE -hankekokonaisuuden rahoittivat Euroopan aluekehitysrahasto (REACT-EU) ja Uudenmaan liitto. Lisäksi AI-TIE Etelä-Suomi -hanketta rahoitti Kymenlaakson liitto. Lisätietoa AI-TIE:stä löytyy osoitteesta: https://www.aistories.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Lahtinenvanhempi tutkija, yrittäjyys ja liiketoiminnan uudistaminenHaaga-Helia ammattikorkeakoulu
Puh:+358 294471253anna.lahtinen@haaga-helia.fiKuvat
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Koulutamme liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkimme ja kehitämme näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietojenkäsittely, hotelli-, ravintola- ja matkailuala, journalismin koulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus.
Meille on tärkeää, että opiskelijoillamme on heti valmistuttuaan vahvat siteet työelämään. Panostamme toiminnassamme yrittäjyyteen, yhteistyöhön, innovatiivisuuteen ja kansainvälisyyteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Ajan ja paikan mosaiikkeja – uusi teos kutsuu tutkimusmatkalle kaupunkikulttuuriin30.5.2023 14:34:38 EEST | Tiedote
Ajan ja paikan mosaiikkeja -esseekokoelma kutsuu lukijansa kirjalliselle ja elämykselliselle matkalle menneeseen, nykyaikaan ja tulevaan. Kirja on suunnattu (nyky)kulttuurin sekä matkailu- ja kaupunkitutkimuksen tutkijoille, opettajille ja asiantuntijoille.
Haaga-Helia sai laatuleiman Kansalliselta koulutuksen arviointikeskukselta Karvilta26.5.2023 14:40:28 EEST | Tiedote
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu läpäisi kansainvälisen auditointiryhmän suorittaman kolmannen auditointikierroksen arvioinnin ja sai laatuleiman kuudeksi vuodeksi.
Kryptovaluuttojen käyttö yleistyy luksusmatkailussa nopeasti24.5.2023 14:09:28 EEST | Blogi
Yhä useampi luksusmatkailija haluaa käyttää kryptovaluuttaa matkansa ja muiden ostostensa maksamiseen. Matkailu- ja elämyspalvelutuottajien kannattaa olla varautuneita ottamaan uusi maksutapa käyttöön tarvittaessa pikaisestikin.
Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailu 2023 on alkanut – osallistu kilpailuun!2.5.2023 09:15:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallisella ruokamatkailukilpailulla tuodaan esiin Suomen ruokamatkailun kärkituotteet ja innovatiiviset ratkaisut.
Haaga-Helian vuosi 2022 oli paluu normaaliin – koulutusten vetovoima kasvoi kansainvälisesti27.4.2023 09:15:00 EEST | Tiedote
Vaikka murrokset korkeakoulujen toimintaympäristössä jatkuivat, Haaga-Helian vuosi 2022 sisälsi monia onnistumisia erityisesti koulutusten, tutkimuksen ja kansainvälisyyden alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme